XIX. asrın ilk yıllarından itibaren Suûdî-Vehhâbî ittifakı kuzeyde Irak ve Suriye, güneyde Uman ve batıda Hicaz topraklarına doğru yayılmaya çalıştı.
Düşünceleri ilim tahsili amacıyla gittiği Mekke ve Medine'de şekillenmeye başladı.
İşte, merak edilen tüm detaylar. 18. yüz yılda Osmanlı topraklarında ortaya çıkan ve tasavvuf akımına karşı reddiye çıkışlarıyla gündeme gelen Vehhabilik, Arap yarım adasında ortaya çıktı.
XVIII. yüzyılda dinî bir hareket olarak ortaya çıkan Vehhabîlik hareketi, 1744 yılında hareketin kurucusu Muhammed b. Abdülvehhab'ın Muhammed b. Suud ile Dir'iyye'de yaptıkları anlaşma sonucu, dinî-siyasî bir hareket halini almıştır.
İki asır kadar önce Arap Yarımadası'nda Necd dolaylarında Muhammed b. Abdilvehhâb (1115-1206) tarafından kurulan Vehhâbîlik, bugün Suûdi Arabistan'ın resmî mezhebi durumundadır.
İlgili 40 soru bulundu
Muhammed bin Abdülvehhâb kendi düşüncelerini Kur'an ve Hadislerde olmayan her şeyin reddi, esas İslam'a dönüş olarak tanımlar. Abdülvehhâb'ın etkilendiği İbn Teymiyye ve Ahmed bin Hanbel gibi İslam alimlerinin düşüncelerinin ve şirk olarak görülen şeylere karşı duruşlarının etkisi Vehhabîlik akımında baskındır.
Değerli kardeşimiz, Vehhabilik bir din veya İslam dışı bir mezhep değildir. Kendisine Vehhabi diyen imamların arkasında namaz kılmanın hiçbir sakıncası yoktur.
Vehhâbilik'in kurucusu Muhammed b. Abdulvehhâb'ın fikirleri, Arap yarımadasında yaşayan toplumlar tarafından iyi bilinen, müşterek bir kültürdür. Vehhâbilik, yeni bir toplum ve yeni bir devletin teşekkülünü sağlamış ve günümüzde Suudi Arabistan Krallığı olarak bilinen devlet ortaya çıkmıştır.
Nüfusun %75 ila %90'ı İslam'ın Sünni mezhebine mensup iken %10 ila %25'i İslam'ın Şii mezhebine mensuptur.
Öyle ki, Selef ya da Selef-i Salihin kavramları ile Selefiyye kavramları yer değiştirerek aynileşmeye ve böylelikle Sünniliğin öncü mezhebi olarak Selefilik anılmaya başlandı.
Vehhabilik, Muhammed b. Abdilvehhab (1115-1206/1703- 1792) tarafından Arap Yarımadası'nda başlatılan dinî ve siyasî bir harekettir. Vehhâbî adı, bu harekete, muhalifleri tarafından kurucusu Muham- med b. Abdilvehhab'ın adına nispetle verilmiştir.
İhvancılık ise İslâmın hayatın her alanını düzenleyebileceğini tahayyül eder. Bu iki İslâm yorumunun pratikte nasıl uzlaşmaz olduğuna dair örnekler vermek mümkün. Ancak en çarpıcı örnek 1990 yılının Ağustos ayında Irak'ın Kuveyt'i işgalinin ardından yaşandı.
Genç yaşında İran ve Irak'ta bulunan, dinî ilimlerden başka felsefe dersleri alan ve tasavvufa intisab eden Muhammed b. Abdulvahhab (v. 1792), sonradan İbn Teymiyye'nin tesirinde kaldı. İbn Abdulvahhab, kendi görüşlerinin yayılması için Arabistan yarımadasını, onun da gözden ırak bir mıntıkasını seçmişti.
1813 yılında meydana gelen ve Mısır valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa tarafından bastırılan Vehhabilerin ayaklanması için 19.yüzyılda âşıklar destanlar söylemişlerdir.
Vehhâbîlerin lideri olan Muhammed b. Abdulvehhâb ise başlarda düşüncelerini yaymak için risaleler kaleme almış ve bazı dini görüşlerin yanlış olduğunu ileri sürmüştür. Osmanlı Devleti ilk önce bunlara karşı herhangi bir girişimde bulunmamış ancak Vehhâbîler giderek güçlenerek kutsal şehirlere yönelmişlerdir.
Vehhâbîlik, tarihin belirli bir bölümünde, belirli bir coğrafyada ortaya çıkan ve kendine özgü bir sosyo-kültürel yapıdan beslenen dini-politik bir harekettir. Dinî, mezhebî, içtimaî ve siyasî boyutları ile İslam dünyasında önemli etkileri olan Vehhâbîlik, tarihsel bir olgu olarak pek çok esere konu olmuştur.
Cahiliye döneminde Arap kabilelerinin bir kısmı Allah'a inanıyor, ama kıyamet gününe ve ahirete inanmıyorlardı. Çoğu topluluk genelde putperestti. Putları tanrı kabul etmiyorlar, aksine Allah'a ulaşmak için birer aracı olarak görüyorlardı. Yemen'de bulunan Himyer kabilesi, Güneş'e tapardı.
Bayrağın üzerindeki kaligrafik Sülüs yazısıyla yazılmış Arapça yazı, İslam dininde kelime-i şehadet adıyla anılır ve İslami inanç beyanıdır: Arapça: لَا إِلٰهَ إِلَّا الله مُحَمَّدٌ رَسُولُ الله lā ʾilāha ʾillā-llāh, muhammadun rasūlu-llāh. Bayrağın yeşili İslam'ı, kılıç ise adaleti uygulamadaki katılığı temsil eder.
Arap Yarımadası'nın en büyük ülkesi olan Suudi Arabistan, Asya kıtasının batısında yer alan bir krallıktır. Doğuda Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri ile komşu olan ülke; güneydoğuda Umman, güneyde Yemen, kuzeybatıda Ürdün, kuzeydoğuda ise Irak'la sınır komşusudur.
Akademik literatürde Vehhabilik, bazen tecdid hareketleri diye bilinen on sekizinci asırda Afrika'dan Endonezya'ya kadar geniş bir coğrafyada çıkmış birbirinden bağımsız oluşumların rol modeli olarak gösterilmiş, bazen de modern Suudi Arabistan'ın kuruluşu için teleolojik bir tarih okumasının öznesi olmuştur.
Halen etkisini İslam dünyasının değişik yerlerinde devam ettirmektedir. Günümüzde Suûd Devleti'nin resmî ideolojisi durumundadır. Vehhâbîlik uzun süredir Suûdi Arabistan Devleti'nin her türlü desteği ile İslam coğrafyasında yayılmaya çalışılmaktadır.
Soru: [Vehhâbî denilen kimseler, Ehl-i sünnet mezhebinde değildir. Mezhebsizdir. Bunlara (Vehhâbî) veyâ (Necdî) denir. Vehhâbîliği ingilizler kurdu.
İbn Âbidîn'e göre Vehhâbiler Hanbelî mezhebini kabul eder. Ancak onlar sadece kendilerinin Müslüman olduklarina inanirlar, muhaliflerini müşrik sayarlar. Ehl-i Sünnet mensuplarinin öldürülmelerini mubah görürler.
Elinizdeki bu eser, Şeyhu'l-İslam Muhammed b. Süleyman'ın “Keşfu'ş-Şubuhât” adlı eserine bir açıklamadır.
Mâtürîdî ya da tam adıyla Ebû Mansûr Muhammed bin Muhammed bin Mahmûd el-Mâtürîdî es-Semerkandî, (Arapça: الماتريدي; d. 863, Maturid, Semerkand - ö. 944, Semerkand), İslam dininin iki itikadi mezhebinden birisi olan Mâtürîdîlik mezhebinin kurucusu ve Hanefîlik mezhebine bağlı olanların itikad imamı sayılan İslâm alimi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri