bendi madenlerden altın, gümüş ve platin için ise Devlet hakkının % 40'ının alınmayacağı belirtilmiştir. Maden ocaklarının Devlet ormanlarına rastlaması ve Tarım ve Orman Bakanlığınca verilen iznin beş hektarı geçmemesi hâlinde, bu alandan ağaçlandırma bedeli dışında başkaca bir bedel alınmaz.
Yeraltı işletme yöntemi ile üretim yapılması durumunda ödenmesi gereken Devlet hakkının % 50'si alınmaz. * Altın, gümüş ve platin madenleri bu madde ile getirilen herhangi bir özel indirimden istifade edemez.
Madde 6 – I (a) Grubu madenler, il özel idaresince ihale yolu ile ruhsatlandırılır. İhaleler il özel idaresinin tabi olduğu mevzuata göre yapılır. Özel mülkiyet içerisinde bulunan I (a) Grubu maden sahaları ihale edilemez.
Ürettiği madeni yurt içinde ve kendi tesisinde işleyip ek katma değer sağlayanlardan, bu tesislerde üretimde değerlendirilen maden miktarı için Devlet hakkının % 50'si ve IV. Grup (c) bendi madenlerden altın, gümüş ve platin için ise Devlet hakkının % 40'ı alınmaz. (Ek cümle: 29/12/2005-5446/1 md.; Değişik ikinci cümle ...
I. Grup, II. Grup (a) ve (c) bendi madenler için doğrudan işletme ruhsatı verilir.
İlgili 36 soru bulundu
Grup madenler için arama ruhsatı, V. Grup madenler için arama sertifikası ihale ile verilir. II. Grup (b) bendi ve IV. Grup madenler için arama ruhsatı ise ilk müracaat yoluyla verilir.
IV (a) Grubu Madenler; Kısaca endüstriyel mineraller olarak tanımlayabileceğimiz Kaolen, Bentonit, Jips, Halit vb. madenler IV (b) Grubu Madenler; Turba, Linyit, Taşkömürü, kömüre bağlı metan gazı, Antrasit, Asfaltit, Bitümlü Şist, Bitümlü Şeyl, (…) Kokolit ve Sapropel (Petrol Kanunu hükümleri mahfuz kalmak kaydıyla).
Madde 31 – Devlet hakkı ocak başı satış tutarı üzerinden alınır. Ocak başı satış tutarı ocaktan üretilen tüvenan cevherin bedelidir. Üretilen madenlerden alınacak Devlet hakkı, I (a) Grubu madenlerde ocak başı satış tutarının %4'üdür.
Devlet hakkının tamamı, her yıl haziran ayının son gününe kadar ruhsat sahibi tarafından MAPEG (Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü) muhasebe birimi hesabına yatırılır.
Örneğin çıkarılan altının ons fiyatı 800 dolardan düşükse devlet hakkı yüzde 1. Eğer 2 bin 101 dolardan yüksekse devlet hakkı, yüzde 15. Benzer şekilde çıkarılan gümüşün ons fiyatı 10 dolar altındaysa devlet, yüzde 1'ini alıyor. 37 dolardan fazlaysa yüzde 15'ini alıyor.
I(A) grubu madenler dışındaki madenlerle ilgili arama ve işletme ruhsatı ve maden işletme izni Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilir. I(A) grubu madenlerdeyse, büyükşehir belediyesi dışındaki illerde İl Özel İdaresi, büyükşehir-belediyesi olan illerdeyse valilikçe ihale yoluyla işletme ruhsatı verilir.
Grup madenlere arama ruhsatı, V. Grup madenlere arama sertifikası almak için Genel Müdürlüğe müracaat yapılır. Müracaatın işletme talep harcı ile yapılması zorunlu olup, müracaatlarda öncelik hakkı esastır.
Maden ruhsatları Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir. Maden ruhsatları 3213 sayılı maden kanununa göre 6 ana grupta aşağıdaki şekilde gruplandırılmıştır. a) İnşaat ile yol yapımında kullanılan ve tabiatta doğal olarak bulunan kum ve çakıl.
Maden Kanunu m.12/III hükmünde, “Genel Müdürlük genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere ilgili bedeli en geç on beş iş günü içerisinde Hazine hesabına aktarır. Tahakkuk eden ve ödenmeyen Devlet hakları 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilmek üzere ilgili tahsil dairesine bildirilir.
6592 sayılı Maden Kanunu'na göre "Madenler Devletin hüküm ve tasarrufu altında olup, içinde bulundukları arzın mülkiyetine tabi değildir.
“Maden hakkına” (Bergrecht, mineral right) gelince; maden bulunan ya da aranacak gayrimenkul ile ilgili, ilk müracaat (takaddüm), ihbar, arama (jeolojik ve jeofizik etütler, sondaj yapma), buluculuk, ön işletme ve işletme ruhsatından doğan haklar bütününden oluşan bir kavramdır (Maden Kanunu m.5; m.3; Maden Kanunu'nun ...
eleman.net verilerine göre, Madenci 2023 yılında ortalama 20.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Madenci , Ocak 2023 yılında ortalama 16.060 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 9.856 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Türkiye'deki bütün madenlerin ruhsatı MİGEM'de. Bu birim de madenlere yılda en az iki kez müfettiş gönderiyor. Kendi web sitesinde, MİGEM'in görevleri arasında, madencilik alanında “Faaliyetlerin iş güvenliği ve işçi sağlığı ilkelerine uygun yürütülmesini takip etmek” de sıralanıyor.
Bu izinlerin alınmasından sonra Maden İşleri Genel Müdürlüğü madenin işletmeye alınabilmesi için işletme izni vermektedir. Alınması gereken temel izinler; ÇED Belgesi, Mülkiyet İzni, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı ile varsa Maden İşleri Genel Müdürlüğünün kayıtlarına işlenmiş özel alanlar ile ilgili izinlerdir.
Madde 79 - Ruhsat sahibi Devlet hakkını; a) % 50'sini özel idare payı olarak ruhsatın bulunduğu ilin özel idaresinin banka hesabına b) % 50'sini Hazine hesabına aktarılmak üzere ruhsat sahibinin bağlı olduğu vergi dairesine, yatırır ve yatırdığına dair makbuz suretlerini Genel Müdürlüğe verir.
Bağlı Kuruluşlar - T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
Maden Yasası'nda önemli değişiklikler yapan 6592 sayılı Yasa 18 Şubat 2015 günkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Türkiye'nin maden haritası illere ve bölgelere göre çıkarılabilir. Ülkemizde en çok bulunan maden çeşidi, kireç taşının bir türü olan dolomittir. Sonrasında ülkemizde en çok bulunan madenler; mermer, linyit kömürü, taş kömürü, kaya tuzu, bor, ponza ve bakırdır.
Ülkemizin zengin olduğu madenler arasında ise ilk sırayı dünya rezervlerinin % 72'sini oluşturan bor mineralleri almaktadır.
“V. Grup madenlerde işletme ruhsatı süresi beş yıl olup bu süre uzatılabilir.” “Görünür rezervi belirlenen alanlar üzerine maden işletmeciliğine engel olacak şekilde başka grup işletme ruhsatı verilemez. Ayrı ayrı üretilmesi imkanı olmayan farklı gruptaki madenler için üst üste işletme ruhsatı verilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri