Bunun yanı sıra kurubaklagiller, kuruyemişler, kuru meyveler ve patates de yüksek miktarda potasyum içermektedir. Meyvelerden ise muz, erik, avokado potasyum yönünden zengindir.
Potasyumu yüksek olan hasta ne yemeli diye sormak yerine aslında ne yememeli diye sormak daha doğrudur. Özellikle potasyum açısından zengin olan; muz, erik, avokado, maydanoz, ıspanak, kuruyemiş ve patatesten uzak durmalıdır.
Unutmayın: vücudunuzdaki yüksek potasyum düzeyleri tehlikelidir. küp küp dilimleme, suda bekletme ve pişirme yöntemiyle patates, sebze ve meyvelerin potasyum düzeyi düşürülebilir.
Patates gibi diğer sebzelerin de kabukları soyulmak ve suyun içerisinde birkaç saat bekletilmek suretiyle içerisindeki potasyumun birazı uzaklaştırılabilir. Potasyum içeriğini azaltabilmek için sebzeleri küçük parçalar halinde doğrayıp haşlayabilirsiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Eğer diyetteyken canınız patates çekiyor ve bunun bir yolunu arıyorsanız haşlanmış patates ideal bir tercih olacaktır; yalnızca bir süre soğumasını beklemelisiniz. Demir, folik asit, lif ve potasyum gibi vücut için gerekli mineralleri de barındırır.
FAZLA POTASYUM VÜCUTTAN NASIL ATILIR? Yediğimiz besinlerden almış olduğumuz potasyum vücudumuza fazla gelmesi ile birlikte bu durum böbreklerle idrardan atılmaktadır. Böbrekler vücut içerisinde sodyumu tutmak isterler ve bunun için çabalarlar ancak aynı şey potasyum için söz konusu değildir.
Potasyum düşüklüğü aşırı kusma, idrar söktürücü ilaçların fazla alınması, bazı böbrek hastalıkları, aşırı alkol tüketimi, fazla miktarda kabızlık ilacı alınması, magnezyum eksikliğinde, aşırı kahve tüketiminde ve aldosteron hormonunun böbrek üstü bezinden aşırı şekilde salgılanması nedeniyle oluşmaktadır.
Gereğinden fazla su tüketmek de az tüketmek kadar tehlikelidir. Normal koşullarda fazla su içilmesi böbreklerin aşırı çalışmasına, vücuttaki sodyum, potasyum ve birçok mineral dengesinin bozulmasına neden olur.
Kandaki potasyum seviyesinin 5 mEq/L'den fazla olması durumuna hiperkalemi denir. Kandaki potasyum seviyesinin 6.5 mEq/L'den fazla olduğu durumlar hayati anlamda kritik durumlardır. Bu seviyenin 7 mEq/L'den fazla olduğu durumlarda ise acil müdahale gereklidir.
Böbrek yetersizliğinde potasyum böbrekler tarafından vücuttan uzaklaştırılamayabilir ve fazla alınması sonucu kandaki potasyumun yükselmesine yol açar. Bu çok tehlikeli bir durumdur ve aniden kalp durmasına sebep olabilir. Potasyum diyaliz hastalarının diyetinde çok önemlidir.
Potasyumun eliminasyonunu artırmak için hastanın idrar çıkışının olup olmadığı ve volüm durumu kontrol edilmelidir. Diüretikler, hipervolemik, övolemik ve idrar çıkışı olan hastalarda tercih edilmeliyken, hipovolemik hastalarda alternatif tedaviye başvurmalıdır.
Bağırsaktan potasyum emilimini engelleyen ilaçlar hem hiperpotasemi tedavisinde hem de önlenmesinde çok önemlidir. Sodyum polistiren sülfonat (kayeksalat) en iyi bilinen örnektir. Patiromer ve sodyum zirkonyum siklosilikat bu amaçla kullanılan yeni ilaçlardır.
Normal şartlarda yetişkin bireylerin kanındaki potasyum değerinin 5-5,5 mEq/L aralığında olması beklenir. Potasyum seviyesinin bu aralığın üzerinde olması, bir diğer deyişle potasyum yüksekliği tıpta hiperkalemi olarak isimlendirilir.
Patates: 100 gr patates 535 mg potasyum içerir. Özellikle kabukları önemli potasyum seviyelerine sahiptir.
Potasyum eksikliğinde
Sigara ve kahve tüketimi potasyum emilimini azaltırken, stres vücutta potasyum ihtiyacını artırır.
Aşırı dozda potasyum klorür, ani kalp durmasına neden olabilir. Ancak Collins, "Sağlıklı insanlar için muzun aşırı dozu olamaz. Kalbinizin durmasına neden olacak kadar potasyum için belki de 400 muz yemeniz gerekecektir.
Özet. Potasyum kalbin normal elektriksel aktivitesinin düzenlenmesi için yaşamsaldır. Artmış ekstraselüler potasyum hem pacemaker hem de iletimi sağlayan dokuların baskılanması ile myokardın uyarılabilirliğini azaltır.
Karatay, kaya tuzunun sağlık açısından önem taşıdığına işaret ederek, içinde insan için en çok ihtiyaç duyulan mineraller olan kalsiyum, potasyum, magnezyum, manganez, bakır, çinko, selenyum ve iyot bulunduğunu kaydetti.
Az Yağlı Pişmiş Kırmızı Et Karışımının 100 gramında 156 kcal kalori, ayrıca 1 Porsiyon yani 150 gram Az Yağlı Pişmiş Kırmızı Et Karışımında 234 kalori bulunmaktadır. Kırmızı et, yüksek oranda protein, B2, B6 ve B12 vitaminleri, demir, fosfor, potasyum içerir.
Potasyum, sodyum, klorür ve magnezyum; suda çözündüklerinde elektrik iletebilen mineral tuzlardır. Kanser riskinin olmadığı, sağlıklı bir yaşam için; bu minerallerin dengeli bir şekilde tüketilmesi gerekir.
Uzman hekimlerin sıklıkla istediği potasyum testi basit bir idrar numunesi ya da kan örneği alınarak yapılır. Potasyum seviyesinin kişilerde hayati açıdan oldukça önemli bir yeri vardır.
Şehriye Çorbasının, Vitamini ve Besin Değerleri
Buna göre arpa şehriyeden yapılmış böyle bir çorbanın bir porsiyonundaki besin değerleri şöyledir: Karbonhidrat 55,6, protein %20,84, yağ 7,8, A vitamini 14,47 mg, kalsiyum 232 mg, demir 3,5, potasyum 164,1 mg civarındadır.
Arpa Şehriye içeriğinde 14,68 Karbonhidrat(g), 2,22 Protein(g), 0,28 yağ(g), 0,68 lif(g), 1,00 Sodyum(mg), 27,20 potasyum(mg), 6,20 Kalsiyum(mg), 0,38 ve Demir barındırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri