Metaller özelliklerini değiştirmeden tekrar tekrar geri dönüştürülebilir. Amerikan Demir ve Çelik Enstitüsüne (AISI) göre çelik, gezegendeki en geri dönüşümlü malzemedir. Diğer yüksek oranda geri dönüştürülmüş metaller arasında alüminyum, bakır, gümüş, pirinç ve altın bulunur.
Cam, kâğıt, alüminyum, plastik ürünler, metaller, tekstil ve ahşap ürünleri, organik atıklar, piller ve elektronik atıklar, araç lastikleri ve kauçuk malzemeler, bitkisel yağlar ve motor yağları tekrar kullanılmak üzere geri dönüştürülebilir.
Metal kalite kaybı olmadan sonsuz defa geri dönüştürülebilir bir malzeme olması sebebiyle geri dönüşümü sağlanabilen atıklar arasında çok önemli bir yere sahiptir. Metal atıkların geri dönüşümü ile bu atıklar hammadde hâline gelir ve üretim sırasında ergitilerek tekrar kullanılır.
Eriyik kalıba dökülerek metal bloklar oluşturulur. Oluşturulan bu metal bloklar preslenerek istenilen kalınlığa getirilir. Atık metallerden geri dönüşümü sonucunda boya kutusu, beyaz eşya, metal profiller, bisiklet, inşaat sektörü gibi her türlü ürün üretilir.
Geri Dönüşebilen Metaller
Alüminyum içecek kutuları, çelik yiyecek kutuları, yağ, peynir ve zeytin tenekeleri, konserve kutuları, mutfak malzemeleri (çatal, bıçak, tencere, çaydanlık), alüminyum folyolar.
İlgili 35 soru bulundu
Gazete, dergi ve mecmualar, defterler, kitaplar, kataloglar, prospektüsler, kartonlar, formlar, bilgisayar kağıtları, sigara paketi kağıtları, plastik içermeyen bisküvi, sakız vb. kağıtları, not kağıtları, kağıt torbalar geri dönüşümü mümkün olan kağıtlardır.
Çiğnenmiş sakızlar, çiğnenmiş sakızların geri dönüştürülmesinden elde edilen plastik kutularda toplanıyor.Geri dönüşüm tesisinde, geri dönüşüme girmiş plastiklerle yeniden işleniyor. Daha sonra elde edilen bu maddeye, şekiller verilerek yeni ürünler elde ediliyor.
Çünkü, metal atıklar genel anlamda gündelik hayatımızda sıklıkla kullandığımız alüminyum içecek kutuları, yağ, salça tenekeleri, konserve kutuları, mutfak gereçleri (çatal, bıçak, tencere, tava, çaydanlık) ve alüminyum folyolarda sıklıkla kullanılan bir maddedir.
Alüminyum sonsuz defalar geri dönüştürülebilir.
Bu nedenle alüminyum aslında geri dönüşüm için mükemmel bir malzemedir. Alüminyumu sıvılaştırarak eritmek sureti ile geri dönüştürmek ve sonra sıvı alüminyumu yeni nesnelere dökmek, yeniden şekil vermek ve üretime almak mümkündür.
Alüminyum folyonun yaklaşık %75'i gıda, kozmetik ve kimyasal ürünlerin ambalajlaması için ve %25'i endüstriyel uygulamalar için kullanılır (örneğin, ısı yalıtımı, elektrik kabloları ve elektronik). Alüminyum folyo kolayca geri dönüştürülebilir.
Alüminyum folyo tekrar kullanılabilir bir metaldir. Parçalanana veya kullanılmayacak hale gelene kadar kullanılmaya devam edilebilir. Atık haline gelmiş alüminyum folyoları yemek artıklarını yıkadıktan ve kuruttuktan sonra toplar halinde biriktiriyoruz.
Genellikle geri dönüştürülen ham maddeler cam, plastik ve kâğıttır. Ham maddeleri geri dönüştürmenin ise iki yolu vardır: Benzer Bir Amaç İçin Geri Dönüşüm: Bu geri dönüşüm biçimi, cam, kâğıt ve plastik gibi ham maddelerin bu malzemelerden yapılmış yeni ürünlere dönüştürülmesini içerir.
Maddeler, işlemler esnasında temel özellikleri değişmezse, neredeyse sınırsız olarak geri dönüştürülebilir. Ancak ürün, daha düşük kaliteli bir ürüne indirgenir veya miktarı azalırsa, geçirebileceği geri dönüşüm ne yazık ki sınırsız olmamaktadır.
Geri dönüşüm çalışmaları ile 'kullan-at' alışkanlığının en çok uygulandığı malzeme olan plastik için durum gelişme kaydetmektedir. Her sene 1 milyon ton plastik atığı geri dönüştürülmektedir.
Metal atıklar da doğada en kolay dönüşen malzemeler arasında yer alır. Alüminyum, demir ve çelik gibi metallerin geri dönüştürülmesiyle enerji tasarrufu sağlanırken aynı zamanda doğal kaynakların tükenmesinin önüne geçilir.
Geri Dönştürülebilen Maddeler
Geri dönüştürülebilir malzemelerin önemli bir miktarını metal, hurda, demir, çelik, alüminyum, bakır, galvaniz ve pirinç oluşturmaktadır.
Yöntem, alüminyum folyonun asitli bir çözeltide kristaller oluşuncaya kadar bekletilmesi ve ardından amonyağın çökeltilmesi ile beraber yüzde yüz saf alüminyum tuzu kristallerini oluşturmayı içeriyor. Uygulanan kristalleştirme metodu, sıfır emisyon ve sıfır atık oluşumu ile oldukça yeşil bir yöntem.
Cam kalite kaybı olmadan sonsuz defa geri dönüştürülebilir bir malzeme olması sebebiyle geri dönüşümü sağlanabilen atıklar arasında çok önemli bir yere sahiptir. Cam atıkların geri dönüşümü ile bu atıklar hammadde hâline gelir ve üretim sırasında ergitilerek tekrar kullanılır.
Ütü; geri kazanılabilir kablo, değerli metal, plastik vb parçalar barındırmaktadır. İçerisinde tehlikeli ve toksik maddeler içerebilirler. Depolanması veya bilinçsiz biçimde çevreye atılması durumunda hammadde olarak kullanılabilecek bir atığı yok etmiş oluruz.
PET şişeler değerli bir kaynaktır. Uygun geri dönüşüm kutusuna doğru şekilde atılmalıdır. Aslında, geri dönüştürülmüş PET (R-PET), yeni şişeler, tekstil ürünleri ve diğer plastik parçalar da dahil olmak üzere birçok yeni ürün üretmek için kullanılabilmektedir.
Mendil, peçete, bebek bezi ve ıslak mendil atıkları
Kullanılan atıkların ise çöp depolama veya yakma tesislerine gönderilmesi gerekmektedir. Islak mendiller ve çocuk bezleri ise yapısı gereği hiçbir şekilde geri dönüşememektedir.
Bütün bunların doğruluk payı var mıdır? Sakız, sakız mayası, tatlandırıcılar, koruyucu ve yumuşatıcılardan oluşur. Şeker ve nane gibi tatlandırıcılar kolay parçalanır ve çabucak dışkı yoluyla atılır. Aynı şekilde bitki yağı veya gliserin gibi yumuşatıcılar da sindirim açısından sorun teşkil etmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri