DC akımı AC akıma çevirmek için, DC akımı bir inverter kullanarak AC akıma dönüştürmek gerekir. Inverterler, DC akımı alır ve yüksek frekanslı AC akıma dönüştürürler. Bu yüksek frekanslı AC akımı daha sonra, bir trafo kullanarak düşük frekanslı AC akıma çevrilebilir.
Alternatif akım, alternatör olarak bilinen elektrik makineleri ile üretilir. Alternatörler, sabit manyetik alanda hareket eden iletken prensibiyle elektrik üreten makinelerdir. Güç santrallerinde türbinin kızgın buhar ile döndürülmesi sonucu, buna bağlı olan jeneratörün şaftı da dönerek alternatif gerilim üretilir.
Trafolu ya da trafosuz voltajını düşürdüğünüz akımı dc akıma çevirmek için hazır bir diyot köprüsü alabilirsiniz ya da aynı türdeki diyotlar yardımı ile diyot köprüsü kurup bu akımı doğrultabilirsiniz. Yarım ya da tam doğrultmaç gibi çeşitleri mevcut. Tam doğrultma yaparak dc akım elde edeceğiz.
Doğrultma işlemi genel olarak bütün devrelerde kullanılan bir sistemdir. Ayrıca güç elektroniğinde, güç kaynağı ve besleme sistemleri gibi amaçlı kartlarda doğrultma işlemi kullanılmaktadır. Doğrultmaç devreleri ile alternatif akım kaynağı (AC), doğru akım kaynağı (DC) şekline dönüştürülebilir.
Alternatif akımda gerilim değeri pozitif ve negatif olmak üzere sürekli değişkenlik göstermektedir. Doğru akımda ise bu hep sabittir. Evlerimize ulaşan elektrik, alternatif akımdır(AC). Doğru akım(DC) kaynaklarına pil, akü, güneş paneli, şarj aleti gibi örnekler gösterilebilir.
İlgili 44 soru bulundu
Alternatif akımın sürekli değişen doğası şok durumunda kalpte atriyal fibrilasyona sebep olur. Yani kalbin elektriksel aktivitesinin bozulması sonucu üst kalp kapakçıkları hızlı ve düzensiz atmaya başlar. Bu durum, doğru akımın sebep olduğu kalp durmasından daha tehlikelidir.
AC' nin kullanıldığı en önemli alanlardan birisi de enerji iletimi ve dağıtımıdır. Bunun nedeni AC' nin üretilmesi kolaydır ve aynı zamanda taşınması da kolaydır. Yüksek gerilim seviyelerinde (110 kV üzerinde) elektrik enerjisinin aktarımında daha az enerji kaybı olur.
Evinize gelen dağıtım hatlarından herhangi bir düzeltme yapılmadığı için evinizin içindeki tüm elektrik prizleri AC ile çalışır. Bu, bir elektrik prizine takılan tüm cihazların (çamaşır makinesi, blender, buzdolabı) AC kullandığı anlamına gelir.
Doğrultucular, alternatif akımı doğru akıma dönüştürmek için bir dizi yarı iletken diyot kullanır. Bu doğrultucu diyotlar, normal diyotlara kıyasla yüksek akımları kaldırabilir.
AC ve DC arasındaki farklar nelerdir; Akım şiddetini belirlemek için kullanılan AC ve DC, akımın doğrudan ve şiddetli yönü üzerinden değerlendirilmesi için kabul edilmektedir. DC akım şiddeti aynı yönde olan ve AC akım şiddeti yönü zamanla bağlı olarak değişebilen anlamına gelir.
Alternatif akımda sığaç varsa lamba sürekli ışık verir çünkü sığaç bir yüklenip bir boşalacağından akım geçişine izin verir dc de ise yüklendiğinde potansiyeli pilin potansiyrline ulaşır ve potansiyel fark değişmediği için akım kesilir lamba sığaç dolana kadar yanar sonra ışık vermez.
Alternatif akım tiplerinden çok kullanılanlar şunlardır; Bir fazlı AC- burada bir faz, bir de dönüş iletkeni vardır. Bu, en sık rastlanan alternatif akım enerjisidir. Evlerde kullanılan şekliye frekans 50 Hz, gerilim ise 220 V tur.
“Alternating current” kısaltması olan AC ile gösterilir. Kullanım Alanları: Evler, ofis, sokak aydınlatması vb. Elektriğin farklı bir noktaya taşınmasında ve dağıtım işleminde kullanılır çünkü trafolar endüktif elemanlardır ve Doğru akım ile çalışmazlar. Alternaif akım, iletimde kayıpları azaltır.
Sonuç olarak bu şekilde sürekli yön değiştiren akıma alternatif akım denir. AC şeklinde gösterilir. Alternatif akım bu yön değişimini çok kısa süreler içinde defalarca tekrarlar.
Başlıktan da anlaşılacağı üzere bataryalar AC kaynaklarla depolama yapamaz. Bunun temel nedeni alternatif akımın doğasıdır. Alternatif akım (AC) sürekli yön değiştirir, sabit değildir. Doğru akım(DC) ise tam aksine sabittir ve yönünü asla değiştirmez.
Bu noktada AC elektrik akımı DC elektrik akımına çevrilmektedir. Yani evlerimize kadar gelen elektrik AC iken kullandığımız cep telefonu, televizyon gibi elektronik cihazlar DC ile çalışmaktadır.
Akım, diyodun üzerinden anottan katoda doğru akarken, diyodun yapısı gereği, gerilimde belirli bir miktar düşüş olur. Bu düşüş miktarı standar silikon diyotlarda genellikle 0.7V kadardır. Schottky diyotlarda ise, bu değer çok daha düşüktür.
Diyotlar redresör olarak da bilinir çünkü alternatif akımı (AC) atımlı doğru akıma (DC) dönüştürür.
Evlerdeki buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, aspiratör ve vantilatörler direk alternatif akımla çalışırlar. Televizyon, müzik seti ve video gibi cihazlar ise bu alternatif akımı doğru akıma çevirerek kullanırlar.
17 V RMS, ani değeri 24V olan AC sinyalin DC karşılığıdır.
Bir elektrik akımının gerilimi voltmetre ile ölçülür. Evlerde kullanılan alternatif akım enerjinin etkin gerilimi 220 Volt, sanayide kullanılan alternatif akımın gerilimi ise 380 Volt' tur. Gerilim arttıkça gerilimin etkisi altında kalan kişinin can güvenliği azalır.
“BASİT ÖNLEMLERLE TEHLİKELİ DURUMLARIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR”
Bu voltajdaki ve 55 volta kadar elektrik insana zarar vermez. 55 volt üzeri elektrik tehlikelidir, 220 volt elektrik ise insanı öldürür.
Aslına bakarsanız Yıldırım ne AC ne de DC akımdır. Günlük hayatta AC akımdan bahsederken genellikle Sinüzoidal form işaret edilir.
Günümüzde daha çok alternatif akım ile çalışan jeneratörler üretilir. Çünkü doğru akım ile çalışan jeneratörler daha maliyetlidir. Doğru akımın kullanılacağı durumlarda da çoğu zaman alternatif akıma çevrilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri