Elyaf ve kuş tüyü montlar ince tasarımlarına rağmen son derece sıcak tutar ve kayak montu olarak ideal bir seçimdir. Ayrıca katmanlar arasında yüksek miktarda hava tutarak ekstra yalıtım sağlayan şişme montları da inceleyebilirsiniz.
Hava geçirmeyen bir kumaş yapısına sahip olan polyester bazlı kumaşlar kışın sizi sıcak tutar. Yazında terletmeyen yumuşak ve rahatsız etmeyen kumaş yapısında olduğunu söyleyebiliriz. Kışın rahatlıkla polyester kumaşı tercih edebilirsiniz.
%100 pamuklu kumaşlar yumuşak, hafif yapısı ile özellikle de nem çekme özelliğinden dolayı yazın tercih edilen kumaşların başında gelir. Nefes alma özelliğinden dolayı yazın serin tutar.
Bunun yanı sıra kumaş türü en önemli detaylar arasında yer alır. Mont kumaşı nasıl olmalı, sorusunun cevabı araştırıldığında yünlü ve kaz tüyü modeller sıklıkla önerilir. Kış şartları ile mücadele ederken yün ve kaz tüyü kumaşlar, etkili sonuç ortaya koyar. Mont seçiminde görsel unsurlar da önemlidir.
İlgili 44 soru bulundu
Hem Şık Hem de Sıcak Tutan: Şişme Mont
Kırmızı şişme montlar ile kışın soğuğunda içinizi o güzel renk ile ısıtabilirsiniz.
ısı yalıtımlı bir mont denemen gerek. şişme montun içi yüksek kalite kaz tüyü ile dolu ise sıcak tutar. veya parka %100 yün ise sıcak tutar..
Yün Kumaşlar
Kışlık giysiler için kumaş söz konusu olduğunda, yün kesinlikle en başta gelmektedir. Yün, koyunlardan elde edilen doğal bir elyaftır ve oldukça şaşırtıcı özelliklere sahiptir. Birincisi, yün harika bir yalıtkandır, bu da sizi soğuk havalarda sıcak tutması anlamına gelir.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Yün: Hafif ve dayanıklı yapısı ile mont kumaşları arasında vazgeçilmezdir. Su geçirmez özelliği ile sizi hem kuru hem de sıcak tutar.
Polyester ve Pamuk Karşılaştırması
Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
Aslında doğrusu şudur, polyester kumaş terletmez, insan terler ve terleyen insan pamuklu bir giysi giymişse kumaş teri emer fakat polyester kumaş teri emmez ve insan kendini ıslak ve rahatsiz hisseder. Bu durum bebek giysisinde yaz ve kış mevsimlerine göre değişir.
Polyester Kumaş Özellikleri
Hava geçirmez özelliğe sahip oldukları ve sıcak tutma konusunda oldukça başarılı oldukları için genellikle mont, kaban ve pardesü yapımında tercih edilir.
Sentetik kumaşlar doğal lifler içermemektedirler. Yapılarında selüloz içeren lifler bulundurdukları için sıcak tutmaları için keçeleşme mümkün olmamaktadır. Özellikle üretimlerinde yan mamul kullanılmadığında sıcak tutma özelliği göstermemektedirler.
Kışın kullanılabilecek kumaş çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz; yün ve her türlü yün karışımlı kumaşlar, kaşmir kumaşlar, tiftik kumaşlar, kadife kumaşlar, tüvit kumaşlar, serj kumaşlar, kaba ve yüzeyi tüylendirilmiş kumaşlar kış ayları için tercih edilebilir.
Mukavemet: Polyester elyafın mukavemeti pamuktan yaklaşık 1 kat daha yüksek ve yünden 3 kat daha yüksektir, bu nedenle polyester kumaş güçlü ve dayanıklıdır. Isı direnci: 70 ~ 1700C kullanılabilir, ve sentetik lifler arasında iyi ısı direnci ve Termal stabilite vardır.
Kumaş yaz aylarında da kullanılırken genelde kış aylarında tercih edilen bir kumaştır, bunun nedeni sık dokuma tekniğinden dolayı kumaşın hava geçirmemesi ve sıcak tutma özelliği olmasındandır, bu özellikleri nedeniyle polyester kumaş genelde mont, ceket, kaban ve pardesü gibi giyim ürünlerinin yapımında kullanılır.
Rayon, polyester, akrilik, asetat ve naylon gibi sentetik yapıdaki kumaşlar sağlığa zararlıdır. Polyester Kumaş: Kimyasal yöntemlerle naylon ve petrol artığı olan plastikten elde edilen en tehlikeli kumaş türüdür. Kısırlık, düşük, kadın hastalıkları, gribal enfeksiyon, davranış değişiklikleri ve kansere sebep olabilir.
Naylon kumaşın bilinen bir diğer ismi polyamid kumaştır. Sentetik kumaş kategorisinde yer alan naylon (polyamid) kumaş yüksek ısı basıncında belli başlı kimyasal maddelerin bir araya gelerek plastikten üretimi sağlanan kumaş türüdür. Sentetik kumaşlar arasında yoğun olarak kullanılan popüler bir kumaştır.
Yün yorgana göre daha az sıcak tutan pamuk yorganlar, İlkbahar ve sonbahar aylarında tercih edilir. Yün 30 derecenin üzerinde yıkandığı zaman topaklanır fakat pamuk durumunu korur. Pamuk ıslakken bile ısı yalıtımı özelliğini korur.
Bir tane çok kalın giysi yerine, daha ince ama üst üste giyinmek tercih edilmeli. Kan dolaşımının engellenmemesi için, vücudu sıkacak dar giysilerden kaçınmak lazım. Yünlü ve pamuklu giysiler tercih edilmeli. Dışarı çıkılırken mutlaka sağlam bir ayakkabı, çorap, eldiven, atkı ve bere ile korunma sağlanmalı.
Astar kumaşı yazlık kıyafetlerde serin tutacak kumaşlardan yapılmaktadır. Kışlık kıyafetlerde ise daha çok sıcak tutan ısıveren astar kumaşlar tercih edilmektedir. Astar kumaşın sıcak tutması ise kıyafetin türüne göre şekillendirilmektedir.
Columbia erkek mont modelleri spor ve şık duruşları sayesinde yoğun ilgi görür. Özellikle kışın giymek için sıklıkla tercih edilen Columbia erkek mont modelleri oldukça sıcak tutar.
Şişme montların kabarıklığının sönme nedeni sanılanın aksine yıkama işlemi değil. Yıkama işlemi montlarınızın temizliği ve güvenle kullanılabilmesi için önemlidir. Ancak yıkama işleminin doğru yapılması şişme montunuzun uzun ömürlü olması açısından büyük bir öneme sahiptir.
Kötü hava koşullarında ve yağışlı günlerde senii sıcak tutan şişme montların üretildiği kumaşlar, dayanıklı olmalıdır. Su geçirmez özelliğe sahip, rüzgara karşı etkili koruma sağlayan şişme mont çeşitleri ile soğuk kış günlerinde ideal beden sıcaklığında kalabilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri