Lisans mezunlarının kazanç durumları incelendiğinde, aylık ortalama kazancı en yüksek olan beş bölüm; pilotaj, havacılık ve uzay mühendisliği, gemi makineleri işletme mühendisliği, matematik mühendisliği ve uçak mühendisliği oldu.
Kullanıcılar tarafından belirtilen en düşük maaşlar göz önüne alındığında, petrol ve doğal gaz mühendisliği tüm mühendislik dalları arasında yine en üst sırada yer alıyor. En yüksek maaşlar sıralamasında ise, uçak mühendisliğinin hemen arkasında 2. sırasında yer alıyor.
“Gelecekte hangi mühendislik alanı ön plana çıkacak”? sorusuna verilebilecek en net yanıtlardan biri biyomedikal mühendisliğidir. Biyomedikal mühendisliği, mühendislik ilkelerinin ve tasarım konseptlerinin tıp ve biyolojiye sağlık hizmetleri için uygulanmasını kapsıyor.
Yıllarca “mühendisliğin en zor dalı” olarak sıfatlandırılan Makine Mühendisliği, bu kulvardaki yerini yavaş yavaş diğer mühendislik dalları ile paylaşsa da halen en zor mühendislik dallarının başında yer almaya devam ediyor.
İlgili 29 soru bulundu
Elektrik alanında çalışırken işsiz kalan mühendislerin 164'ünün (yüzde 53.4) elektrik-elektronik mühendisi; 123'ünün (yüzde 40) elektrik mühendisi, 20'sinin ise elekt- ronik mühendisi ile elektronik ve haberleşme mühendisi yüzde 6.5) olduğu görülmektedir.
Bu belgeyi hiçbir önkoşul, ders şartı aranmadan tüm "Elektrik", "Elektrik-Elektronik", "Elektrik ve Elektronik", "Elektronik", "Elektronik ve Haberleşme" mühendisleri alabilir.
Dünyanın 1 numaralı mühendislik fakültesi hangisidir? Dünyanın en iyi mühendislik üniversiteleri arasında yıllardır Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) 1 Numara olarak kabul edilir.
Üretim ve insanın olduğu her yerde çalışma olanakları vardır. Çeşitli sektörlerde ve departmanlardaki pozisyonlarda çalışabilirler. Sağlık, lojistik, perakende, otomotiv, ağır sanayi, savunma, tekstil, bilişim ve yazılım, hızlı tüketim, turizm, bankacılık gibi çeşitli sektörlerde fırsatlar bulunmaktadır.
TÜİK verilerine göre işsizlik oranı yüzde 13.6; tarım dışı işsizlik oranı ise 15.7`dir. TÜİK, EMO üyelerini de içeren mühendislik fakültelerinden mezunlar için işsizlik oranını da yüzde 10.3 olarak açıklamıştır. Anket verilerine göre ise son 5 yıllık mezunlar için işsizlik oranı yüzde 36.3`tür.
Bilgisayar mühendisliği, donanım ve yazılım arasındaki bağlantıyı anlamak isteyenler için daha uygundur. Yazılım mühendisliği ise daha çok yazılım geliştirme süreçlerine odaklananlara hitap eder. Bilgisayar mühendisliği programları genellikle daha geniş bir alanı kapsar.
Mekatronik mühendisleri, bankamatik, çamaşır veya fotokopi makinesi gibi tüketim mallarından ameliyatlarda yararlanılan hassas robotlar veya otomatik üretim tezgahları gibi karmaşık cihazlara uzanan geniş bir yelpazede yer alan gelişmiş elektromekanik cihazların tasarım ve kontrolü ile uğraşırlar.
eleman.net verilerine göre, Bilgisayar Mühendisi 2023 yılında ortalama 34.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Bilgisayar Mühendisi , Ocak 2023 yılında ortalama 27.720 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 17.160 TL maaş alıyordu.
Özel firmalarda işe yeni başlayan mühendisin maaşı ortalama 9 bin TL bandındadır. Bu oran 50 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir. En Düşük Mühendis Maaşı Ne Kadar? Özel firmada çalışan bir mühendisin en düşük alacağı maaş 2023 yılında 9 bin TL civarındadır.
2 yıllık deneyimli mühendis: 25.000 TL. 5 yıllık deneyimli mühendis: 30.000 TL. 10 yıllık deneyimli mühendis: 35.000 TL. 20 yıllık deneyimli mühendis: 45.000 TL.
eleman.net verilerine göre, Uçak Mühendisi 2023 yılında ortalama 56.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Uçak Mühendisi , Ocak 2023 yılında ortalama 46.640 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 28.820 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
TBMM'ye sunulan kanun teklifiyle birlikte memurlara yapılan Temmuz zammı sonra Mühendis maaşı 21.295 liradan 33.122 liraya yükselmiş oldu.
Hukuk için 100 bin, mühendislik 300 bin, mimarlık 250 bin, tıp 50 bin, öğretmenlik 300 bin, eczacılık 100 bin, diş hekimliği için ise 80 bin başarı sırası şartı bulunmaktadır.
Verilere göre; işveren en çok Galatasaray Üniversitesi mezunlarını tercih ediyor. Galatasaray Üniversitesi'ni; Sabancı, Koç, Boğaziçi ve Türk Alman üniversiteleri takip ediyor. Son iki yıldır yükselişte olan Türk Alman Üniversitesi bu yıl işverenin en çok tercih ettiği ilk 5 sıralamasına girmeyi başarıyor.
Bir makine mühendisi okulu bitirdiğinde imza yetkisi oluyor. Ancak bizim Bilgisayar veya Yazılım Mühendisleri herhangi bir imzaya sahip olmuyor. Ortada imzalık bir durum yok yani. Bu yüzden iki bölüm arasında aslında çokta bir fark yok.
Elektrik mühendisliği, elektronik mühendisliğine göre daha geniş bir alandır. Elektrik mühendisi, elektronik mühendisinden farklı olarak güç sistemleri ve iletişim gibi farklı alanları da kapsar. Elektronik mühendisliği ise daha çok elektronik cihazların tasarımı ve iyileştirilmesine odaklıdır.
Makine mühendisleri bu alanlarda yetki belgesi almaya hak kazandıkları takdirde kendi adlarına bu alanlardaki projeleri denetleme ve geliştirdikleri projelerin altına imza koyma yetkisine sahip olabilmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri