Evliya Çelebi: “Hz.Nuh'un kendisi ve kavmi Kürtçe lisanıyla konuşurdu.
Yanı sıra Evliya Çelebi, Kürtçe'yi konuşan ilk atanın sadece Hz. Nûh Peygamber olduğunu değil, Hz. Yunus Peygamber'in de Kürtçe konuştuğu iddia eder; Seyahatname: “Lisân-ı Ekrâd, fesâhat ü belâğat üzre tekellüm eder.
Eyyüb Peygamber Sabır Makamı Peygamberler arasında sabrı ile tanınan Hz.
Silvan'da doğup konuşulan ve şu anda Kürdistan'da kullanılan Kürt dili, adını Peygamber Nuh topluluğundan Melik Kürdim'e borçludur."
Nuh'un konuştuğu dilin Süryanice olduğunu bildirmiştir.
İlgili 35 soru bulundu
Dil olarak Kürtçe Farsça'dan daha eski. Bu tartışmasız. Fakat Farsça Edebiyat, Kürtçe Edebiyat'tan öncedir. Her ne kadar Kürt Edebiyatı Baba Tahir'le başlamışsa da, Farslar'ın milli şairi Firdevsi'nin öncesinde de olsa, bundan sonra devam ettiği bilinmiyor.
Böylece Tanrı Kürtçe'yi kutsamış ve onu yarattığı yeryüzünde konuşulan ilk dil yapmıştır. İlk dil olan Kürtçe'den daha sonra dünyada konuşulan diğer bütün diller türemiştir.
Kürt dili, kıyafetleri, folkloru ve Kürtçe isimlerin kullanımı yasaklandı ve Kürt yerleşim bölgeleri 1946'ya kadar sıkıyönetim altında kaldı. "Kürtler", "Kürdistan" veya "Kürtçe" kelimeleri Türk hükûmeti tarafından resmen yasaklandı. 1980 askeri darbesinin ardından Kürtçe resmi ve özel hayatta resmen yasaklandı.
Kürtler, geleneksel olarak İranlı ve İrani kökenli olarak kabul edilirler ve İrani bir dil konuştukları için de ağırlıklı olarak Hint-Avrupalı olarak bili- nirler. Bu hipotez, büyük oranda dilbilimsel nedenlere dayalıdır ve ağırlık- lı olarak dilbilimcilerce geliştirilmiştir.
Kürtler esasında göçebe bir topluluktur, çadırda yaşarlar çobanlık yaparlar. İran'ın Kirman bölgesinden Hemedan(Kuzey Batı İran) ve Horasan'a(Kuzey Doğu İran) doğru göç etmişlerdir. Göç ettikleri bölgelerde Kürt kültürünü komşu bölgelere de yayılmıştırlar.
Kürt iş insanı Hamdi Ulukaya da 2 milyar 400 milyon dolarlık servetiyle listede yer aldı. ABD merkezli Forbes dergisi, 2022 yılı dünyanın en zenginleri listesini yayımladı. Sıralamaya 2 bin 755 milyarderin girdiği belirtilirken Türkiye'den 10 isim listede yer aldı. İlk bine ise Türkiye'den sadece bir isim girdi.
Kureyş (Arapça: قريش), rivayet kültüründe İslam peygamberi Muhammed'in mensup olduğu Arap kabilesidir.
Kürtler (Kürtçe: کورد, Kurd), doğuda Zagros Dağları'ndan batıda Toros Dağları'na ve güneyde Hemrin Dağları'ndan kuzeyde Kars–Erzurum platolarına kadar uzanan coğrafi bölgede yoğun yaşayan, 2017 yılı tahminlerine göre dünyada yaklaşık 36–45 milyon nüfusa sahip olan İranî bir halktır.
Nuh'un ailesi içindeki yeri
Nuh Peygamber'in oğlu Yafes'ten geldikleri için Yafetik olarak adlandırılırlar. Yafes'in üç oğlundan (Gomar, Magog, Madai) gelenler ise; Sümer, Gog, Magog, Gur, Guz, Oğuz ve Macar ırklarıdır.
Nuh'un çocuklarının tasviri: Sam, Ham ve Yafes Yafes'in oğullarından “Madai” (Yunanca Medos) Kürtlerin ataları olarak kabul edilir.
İsmail, 17 Temmuz 1487 tarihinde Erdebil şehrinde Kürt, Türk veya Arap kökenli olduğu iddia edilen Safevî Tarikatı'na mensup bir şeyh ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi. İsmail'in babası Şeyh Haydar, dedesi ise Şeyh Cüneyd'dir.
Kürtlerin çoğunluğu Sünni Müslüman olup çoğunlukla Şafii mezhebine bağlı olmakla beraber Kürtler içerisinde kayda değer sayıda Şii nüfus vardır ve daha az sayıda Hanefi'de bulunmaktadır.
Kürtlerin çoğunluğu İslam'dan önce Zerdüştlük dinine mensuptular. Zerdüştlük, MÖ 660-583 yılları arasında yaşamış olan Zerdüşt tarafından yayılmıştır. Medler zamanında bölgesel bir din iken Pers İmparatorluğu döneminde resmî din olmuştur ve resmîyetini Sasaniler'in yıkılmasına kadar korumuştur.
Günümüzde Kürtler tarafından kurulan 2 özerk bölge vardır. Bunlardan ilki Irak Kürtleri'nin girişimleri sonucunda kurulan ve günümüzdeki resmi tanınırlığa sahip tek Kürt yönetimi olan Kürdistan Bölgesel Yönetimi'dir.
Güvenlik politikalarının hâkim olduğu yılları, bütün tarafların gözüyle değerlendiren bir gazetecilik çalışması olarak değerlendirilen kitap, Kürt sorunu ile terör sorununu birbirinden ayırmak gerektiği yönündeki yaklaşımıyla kaynak olarak değerlendirilmiştir.
Kürtçe, Hint-İran koluna ait. Bu dil kolu da Hint ve İran kolu şeklinde kendi içinde ikiye ayrılıyor. Kürtçe; Farsça, Belucice, Osetçe, Yağnubçe, Peştuca ve Pamirce'yle beraber İran grubuna mensuptur. İranî diller de kendi içinde farklılıklarından dolayı ayrışırlar.
Türkiye politikasına etkisi. Zaza milliyetçiliği, Türkiye politikalarında Zaza kültürü ve kimliğini korumaktan ziyade, genelde Zazaların Kürt olup olmadığı tartışması üzerinden gitmiştir. Türkiye'de genel olarak, bilimsel araştırmalara zıt olarak Zazaca dili ve Zazalar, Kürt olarak gösterilmektedir.
Almanca, Fransızca, Marathi, İtalyanca, Pencapça, Urduca, Farsça, Endonezce ve daha onlarcası… Kürtçe. bilen biri bu dilleri çok kolay öğrenebilir.
Kürtçe, Wikipedia'nın sözlük bölümü Wiktionary'de dünyanın en zengin 8'inci dili oldu. Wiktionary İngilizce'nin verilerine göre 168 dil arasında 918 bin 123 kelime haznesi bulunan Kürtçe dünya sıralamasında sekizinci sırada yer alıyor.
Kürt Dili ve Edebiyatı, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm Sözel puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri