Kurşun, içme suyunun kontaminasyonuyla ilişkilendirilen ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle çocuklar, gebeler ve yaşlılar için tehlikeli olabilir. Kurşuna maruz kalmak, zeka geriliği, davranış problemleri ve fiziksel sorunlara yol açabilir. Bu nedenle içme suyunuzun kurşun içeriğini ölçmek önemlidir.
Ağızdan alınan kurşunun yalnızca %20'si emilerek vücuda girebilir. Dolayısıyla ağızdan yüksek miktarda alınması sonucu ani zehirlenmelere nadir rastlanır. Daha çok uzun süreli maruziyet sonrası zehirlenme belirtileri kendini göstermektedir. Ayrıca organik kurşun ciltten de emilebilir.
Kurşunun en önemli etkileri kan hücreleri ve sinir hücrelerindeki biri yol açtığı hastalıklardır. Kurşun zehirlenmesi anemi yani kansızlığa sebep olmaktadır. Kandaki kurşun miktarı 40 µg/dL seviyesini geçtiğinde hemoglobin sentezi azalarak anemi meydana gelir.
Kurşun zehirlenmesi, vücuttaki kurşunun neden olduğu bir tür metal zehirlenmesidir. Beyin en hassas olanıdır. Belirtiler karın ağrısı, kabızlık, baş ağrısı, sinirlilik, hafıza sorunları, çocuk sahibi olamama ve ellerde ve ayaklarda karıncalanma olabilir.
– Sularda fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat veren maddeler bulunmamalıdır. – Hidrojen sülfür, demir ve mangan gibi elementleri ihtiva etmemelidir. – Suda sağlığa zararlı kimyasal maddeler bulunmamalıdır. Bazı kimyasal maddeler zehirli etki yapabilir; arsenik, kadmiyum, krom, selenyum, kurşun, cıva gibi.
İlgili 30 soru bulundu
Sulantılı allerjik deri hastalıklarında, ciltte özellikle enjeksiyonlar sonrası çevre dokuya ilaç sızması sonucu görülen morarma, şişlik, ağrı olduğu durumlarda, yumuşak doku enfeksiyonlarında günde 3-4 kez 20 dakika kadar kompres şeklinde cilde uygulanarak rahatlatan sıvı şeklinde majistral preparattır.
Etiket: kurşun zararlı mı
M.Ö. 5000 yılından beri kablolar ve boru hatlarında, ayrıca boya ve böcek ilaçlarında da yaygın kullanım alanına sahiptir. Kurşun, insan sağlığına en çok zarar veren dört metalden biridir. İnsan vücuduna gıda (% 65), su (% 20) ve hava (% 15) yoluyla girip yıkıcı etkiler yaratabilir. .
Magnezyumun alüminyum ve kurşun gibi ağır metallerin vücuttan atılmasında etkili olduğu biliniyor.
Çocuklarda kan kurşun düzeyi 50 μg/L üzerine çıktığı zaman klinik bir bulgu olmasa bile kurşun birikmesi nedeniyle büyüme, hafıza, zeka ve davranış tiplerinde değişiklik ve etkilenme başlar. Erişkinlerde ise kan kurşun düzeyi 40-60 μg/dL olunca bulgular belirginleşir.
Kurşun, kan ve sinir hücreleri üzerindeki etkileri nedeniyle klinik önem taşımaktadır. Kurşun, önemli bir enzim inhibitörüdür. Düşük dozlarda kurşun alımında akut etkiler çoğunlukla fark edilmeyebilir.
İçme sularının kurşun kaplı depolarda bek- letilmesi sırasında, su dağıtımında kullanılan kurşun borulardan (özellikle Ca+2 ve Mg+2'ca fakir) sulara fazla miktarda kurşun geçmekte. dir. Çeşitli besin maddeleri de değişen miktar- larda kurşun içerir (1, 2, 3, 4, 5).
Düşük dozlarda kurşun alımında akut etkiler, çoğunlukla hissedilmez. Öte yandan yüksek miktarda ve tekrarlanarak alınan kurşun, ağızda metalik tat, mide ağrısı, kusma ve diyareden başlayan; sinir sistemi hasarına bağlı intoksikasyon, koma, solunum durması ve hatta ölüme kadar uza- yan sonuçlar doğurabilir (13).
Kurşun doğada yaygın olarak bulunan ve kolay işlenebilir bir metal olması nedeniyle endüstride oldukça fazla kullanılan, bu nedenle endüstrileşmiş toplumlarda insan sağlığını tehdit eden zehirleyici bir ağır metaldir.
M.Ö 370 yılında Hipokrat ilk kez kurşunun zararlı etkilerinden söz etmiş kurşun koliğini tanımlamış halsizlik kabız felçler ve görme bozuklukları gibi belirtileri saptamış ve bulguların kurşunla ilgisini açık bir şekilde ortaya koymuştur.
Serin, kuru bir ortamda saydam plastik şişede fakat ışıktan uzak bir ortamda saklanır. Diğer bir hazırlama yöntemi ise; Saflaştırılmış suya alkol eklenerek kariştırılır daha sonra sıvı kurşun subasetat eklenerek cam baget ile homojen olana kadar karıştırılır. Her iki yöntemde kabul edilir.
Kurşun bu işte denenmiş ocaklı ve izinli yaşlı kadınlar tarafından dökülür. Ocaklı; kurşun döken kişinin ailesinin öteden beri bu işle uğraşmış olmasıdır. İzinli; bu ailede kendisinden önce kurşun döken kişiden, bu işlemi yapmak için izin (Destur veya el) almış olmasıdır.
Hastalar klinik bulguları, ansefalopati varlığı ve KKD göz önünde tutularak destek tedavisi, dimerkaprol ve/veya CaNa 2 EDTA ile tedavi edilir. KKD 45 mcg/dL üstü olan çocuklarda hastalık belirtileri de göz önünde tutularak şelasyon tedavisi düşünülmelidir.
Kurşun zehirlenmesi hipokrom mikrositer anemi ayırıcı tanısında yer almaktadır.
Kurşun vücudun tüm doku ve organlarında toksik eki yapmakta. Ancak en belirgin toksik etki merkei sinir sisteminde, böbrekte(proksimal tüplerde) ve kan yapımınında görülmekte. Kurşuna maruz kalma zamnaı ile tokisk belritilerin başlangıcı değişkendir.
Kronik kurşun maruziyetinde, kurşun çoğunlukla kemiklerde depolanır. Eksternal maruziyetin dışında, kemiklerde biriken kurşun, endojen kurşun kaynağı gibi davranabilir. Kemik turnoverinin hızlı olduğu dönemlerde kemik yıkım ürünleri ile birlikte kana geçerek toksik etkilerin devamına neden olur.
Cıvanın, özellikle hafıza ve konsantrasyon sorunları yarattığı, duygusal dengesizlik ve bozukluklara neden olabileceği biliniyor. Akut cıva zehirlenmelerinde vücutta ödem, şişkinlik, sıvı kaybı, vücut kıllarında dökülme, reflekslerde artma görülebilir.
Hangi Belirtiler Gözleniyor? Ağır metal zehirlenmesinin baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrıları, hazımsızlık, kabızlık, solgunluk, kansızlık, koordinasyon bozukluğu, baş dönmesi gibi şikâyetlerle kendini gösterdiğini söyleyen Uzm. Dr. Gökart, Metal zehirlenmeleri çok sinsi ve önemli bir durumdur.
Vücuttaki kurşunun atılması için EDTA adı verilen bir ilaç kullanılması da yaygın bir tedavi yöntemidir. Genelde kanında belli bir değerden yüksek kurşun görülen yetişkinlere bu tedavi uygulanır. Bunların yanında demir ve kalsiyum içeren doğal ürünlerin tüketilmesi de kurşun zehirlenmesini önlemek için faydalıdır.
Günlük hayatımızda bulunabileceği bazı yerler; kurşun bazlı boyalar, kurşun piller, kurşunlu benzin, eski su altyapıları, seramik pişirme kapları, su, gıdalar, baharat, oyuncaklar, kozmetik ürünleri, antikalar, geleneksel ilaçlar ve kurşunlu mühimmat olarak sıralanabilir [5].
Kurşun Nefropatisi: Kurşun geçmişte akut ve kronik böbrek yetmezliğinin en yaygın nedenlerinden birisi olmuştur. Kurşunun yaklaşık 60 µg /dL'den daha yüksek düzeylerinde nefrotoksik etkileri ortaya çıkar (1).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri