Bu sayede çok güçlü bir hükümdar-peygamber olmuştur. Semavi dinler tarafından da kutsal kabul edilen Hz Süleyman mührü Müslümanlar arasında Hatem-i Süleyman olarak da anılır.
Resûlullah'a hâtemü'n-nebiyyîn denilmesi (el-Ahzâb 33/40) onun hem nübüvveti nihayete erdiren son peygamber hem de bütün peygamberlerin nübüvvetini tasdik eden (mühürleyen) ilâhî bir delil olduğu şeklinde açıklanmaktadır (Elmalılı, VI, 3906; ayrıca bk. HATM-i NÜBÜVVET).
Nübüvvet mührüyle, peygamberlik görevi yani nübüvvet sonlandırılmış. Son peygamber olan Hz. Muhammed'in (asm), daha önce gelen bütün peygamberlerin nübüvvetlerini mühürlediğine (tastik ettiği) işarettir. Peygamber Efendimizin nübüvvet mührünün iki kürek kemiğinin arasında bir et beni olduğu kabul edilir.
Peygamberimizin sağlığında Hz Ukkaşe'nin cennet ehlinden olması için duada bulunmuştur. Dünyada iken cennetle müjdelenen kişilerden olan Hz Ukkaşe(r.a.) Peygamberlik mührünü öpen ve gören tek sahabedir.
Sadece İslam Dini kaynaklarında olmayıp diğer büyük dinlerin semavî kitaplarında ve din adamlarının hafızalarında bulunduğunu rivayetlerden gördüğümüz nübüvvet mührü, Peygamberimizin son nebî oluşunun en bâriz alametleri arasında görülmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Yüzükteki Mühür
Üç satırdan ibaret bu istif yazının alttan yukarıya doğru okunuşu محمد رسول الله [Muhammed Resulüllah]'dır. Bütün bu bilgilere dayanarak Peygamberimizin yüzüğünü ve mührünü temsili bir resmini yazının başında görebilirsiniz.
Allâh-u Teâlâ'ya hamd-u senâ, Sevgili Habibi Muhammed Mustafa'ya ve ona tabi ümmetine salât-u selâm olsun! Şemâil-i Şerîf Sayfamızda Rasûlüllâh efendimizin özelliklerini anlatmaya devam ediyoruz.
Hâtemü'n-nübüvve (nübüvvet mührü) rivayetlerde, Hz. Peygamber'in sırtında kürek kemikleri arasında bulunduğu, boyutu ve şekli üzerinde farklı ifadelerin aktarıldığı, tabiî mi mucizevî mi olduğu tartışılan bene verilen isimdir.
Peygamber'in kürek kemikleri arasındaki ben doğuştandır. Bu benin doğuştan olmadığını, Resûlullah'ın göğsünün yarılarak kalbinin çıkarılıp temizlenmesinden sonra tekrar yerine konulması esnasında mührün de melekler tarafından onun bedeninde oluşturulduğunu ifade eden bazı rivayet ve görüşler de vardır.
Yıkama işini Hz. Ali (ra) yaptı. Zirâ, Resûl-i Kibriyâ Efendimiz (asm) sağlığında ona, "Vefât ettiğim zaman beni, sen yıka." diye vasiyyet etmişlerdi.
Süleyman´ın mührü olarak anlam kazanmış ve bu anlamda kullanılmıştır. Ancak günümüzde bazı kesimler bunu satanizm ve masonluk ile ilişkilendirilmektedir. Dolayısıyla bugün neyi ifade ediyorsa bakış açımız da ona göre olacaktır. Bu nedenle günümüzde bu sembolü taşımak ve bulundurmak doğru olmaz.
Süleyman mührü çiçeği taşımak ve bulundurmak da çeşitli faydalar sağlıyor. İnsana huzur verdiği düşünülüyor. Kullanıcıların dini, manevi ve ruhsal gücünü artırdığı da söyleniyor. Ayrıca kullanıcılara cesaret ve güç verdiği de düşünülüyor.
Devlet fikri ve hükümet etme yetkisi ilk defa Hz. Süleyman'da kemale erdiği için ona bunu sağlayan mühür de aynı güç ve kudreti temsil eder. Bu sebeple mühr-i Süleyman her şeyden evvel devlet olmanın ve hükmetmenin sembolüdür. Mühr-i Süleyman eski edebiyatta da kullanılan bir motiftir.
Değerli kardeşimiz, Peygamberimiz (asm)'in resmi yapılmadığı gibi, Hz. Ali (ra)'nin resmi de bütünüyle bir hayal ürünüdür.
Peygamber efendimiz, Peygamberlerin en üstünü ve sonuncusudur. Allahü teâlânın yarattığı varlıkların en şereflisi Muhammed aleyhisselâmdır. Her şey O'nun hürmetine yaratıldı. O, Allahü teâlânın resûlü, son peygamberidir.
smet sıfatı, peygamberlerin, Allah tarafından, kötülük yapma, günah işleme ve yalan söyleme hususunda korunduğunu ifade eder. Bu sıfat, peygamberler için zaruri ve gerekli bir şeydir. Eğer peygamberler günah işleselerdi, Allah onlara uymayı emretmezdi. Çünkü Allah kullarına günah işlemeyi emretmez.
Ancak bizim peygamberimiz istisnayı teşkil etmiştir. Onun peygamberlik beni sağ elinde değil kürek kemikleri arasındadır." - Mehdi aleyhisselamda ise NEBİ işareti olarak sağ elinde çok değişik görünümde nebilerden ziyade görülmemiş bir ben olacaktır.
Türk devletlerinde resmî hüküm ve yazılara kırmızı mürekkepli mühür vurulur ve buna "al tamga" denilirdi. Bugün de resmî koruma, kapatma ve iptallerde kullanılan mühür mumu kırmızıdır.
Yukarıda da izah edildiği gibi, bu göğüs yarma hâdisesi iki defa vuku bulup, bir cihetle Peygamber Efendimiz (asm)'in o yüksek ve ağır nübüvvet yüküne ihzar mahiyetindedir.
Ali'ninkinde "el-mülkü lillâhi / Mülk Allah Tealaya mahsustur" ibarelerinin yazılı olduğunu bildirmektedir.
Madde 6 – Yapılması kararlaştırılan mühürler Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından imal edilir. Bu Genel Müdürlükçe imal edilmemiş resmi mühürler kullanılmaz. TESLİM ALMA: Madde 8 – İmal edilen resmi mühürler mühür beratı ile birlikte mahalline gönderilir.
Peygamber (asm)'in saçı-sakalı, takkesi, çamaşırı gibi bazı eşyasını teberrüken kullandıkları bilinmektedir. Bu sebeple, “mühr-ü şerif” olarak satılan yüzüğü takmakta bir sakınca olmadığını, bilakis vesilelik bakımından sevap dahi kazandıracağını düşünüyoruz... Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Mühürler, kullanan şahsa ve kullanım amacına göre üç çeşittir: Devlet işlerinde kullanılan mühürler, mühr-i resmî (resmî mühür); şahıslara özel olanlar mühr-i zâtî (şahsî mühür); vakıf kütüphanelerine bağışlanan eserlere basılmak üzere özel kazıtılmış mühürler ise vakıf mührü olarak adlandırılır.
Muhammed (S.A.V.) akik taşını kullanırdı. Hadisler ve sünnet yoluyla gelen bilgilerden Hz. Muhammed'in akik taşını kullandığı anlaşılır. Ashabına akik yüzük takması gerektiğini söyleyen çeşitli hadisler rivayet edilir.
Ashabdan altın yüzük takmakta olanlar ise yüzüklerini çıkarmışlar yahut gümüş ile tebdil etmişlerdir. Peygamber Efendimiz gümüş yüzüğünü genellikle sol elinin serçe parmağına takmış ve yazışmalarda mühür olarak kullanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri