Beyaz renk güneş ışığı içinde bulunan bütün ışınları yansıtır yani bütün renklerin birleşimidir. Siyah renk ise tam aksine bütün ışınları emer. Siyah renk üzerinde hiçbir ışın yansımaz, yani aslında siyah bir renk değildir, renksizliktir.
Güneş ışınları, içinde mor, mavi, kırmızı, sarı, turuncu ve yeşili barındırır. Işınlar atmosferden geçerken, mor ışıklar kırmızıya oranla daha fazla dağılırlar. Mavi renk de yeryüzüne kırılarak yansır. Bu durumda gökyüzünü mavi tonlarında, Güneş'i de sarı renkte görürüz.
Genellikle mavi, siyah gibi koyu renkler daha fazla ışını absorbe eder, daha iyi korur. Dokumanın sıkılığı ve gerginliği de en önemli belirleyici faktörlerdendir. Sık dokumalı kumaşlar gevşek dokumalı kumaşlardan daha iyi korur. Vücudu sarmayan giysilerin koruma gücü daha fazladır.
Hem siyah hem de beyaz tişörtlerin yayınım değeri 1'e çok yakındır. Yani kızılötesi radyasyonu neredeyse hiç yansıtmazlar. Öte yandan mylar malzemeden yapılan battaniyelerin yayınım değeri 0'a çok yakındır, çünkü üzerine düşen kızılötesi ışınların çoğunu yansıtır.
Beyaz renk gelen ışını her ne kadar iyi yansıtsa da vücuttan gelen ısıyı da yeniden sizlere de iyi yansıtacaktır. Bu nedenle yansıtıcı yerine ısıyı emen bir renk yani siyah renk giyilmesi oldukça mantıklıdır. Fakat daha önce de belirtildiği üzere siyah ama bol kıyafetler tercih edilmelidir.
İlgili 39 soru bulundu
Güneşten korunmada giysilerin seçimi önemlidir. Beyaz renkli, pamuklu, keten ve ipekli kumaşlar SPF-15 in altında koruma özelliğine sahiptirler. Polyester, naylon, yün, ipek ve pamuk tekstil ürünleri yazın sırası ile tercih edilmelidir.
Beyaz renk güneş ışığı içinde bulunan bütün ışınları yansıtır yani bütün renklerin birleşimidir. Siyah renk ise tam aksine bütün ışınları emer. Siyah renk üzerinde hiçbir ışın yansımaz, yani aslında siyah bir renk değildir, renksizliktir.
Güneş ise aslında beyazdır çünkü ışık tayfının görünür bölgesinin tamamında ışık yayar. Farklı renklerdeki bu ışıklar bir araya geldiği zaman insanlar tarafından beyaz olarak algılanır. Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan çekilen fotoğraflarda da Güneş'in aslında beyaz olduğu açıkça görülür.
Gölgeli ve sıcak yerlerde siyah giyinmek daha iyidir, çünkü siyah, ısıyı daha hızlı yayar. Sıcak bir yerde güneşin altındaysanız gerçekten de en iyisi içinize siyah, dışınıza da beyaz renkli giysiler giymektir.
Koyu renkli ve çok ince olmayan kıyafetler giyin
Sokağa çıktığınızda ultraviyole korumalı geniş gözlük ve geniş siperlikli şapka kullanmayı alışkanlık haline getirin. Yaz aylarında güneşten korunmak için özel üretilmiş ultraviyole korumalı kıyafetler öneriliyor.
Güneşten koruyucu kremler, güneşlenmeden 20 dakika önce sürülmelidir. En az 30 faktörlü, mümkünse suya dayanıklı güneşten koruyucular tercih edilmeli ve her 3 saatte bir yeniden güneşten koruyucu kullanılmalıdır.
Sarışın ya da kızıl gibi beyaz tene sahip kişiler, güneşe karşı koyu tenlilere oranla daha duyarlı olurlar. Bu da daha fazla korunmaları gereksinimini sağlar. Beyaz tene sahip kişilerin, 45-50 SPF özelliği bulunan yüksek koruma sağlayan güneş kremi kullanmaları gerekmektedir.
Kırmızı gibi koyu renkler güneş ışınlarını üzerine daha çok çeker ve bu da daha çabuk solmalarına neden olur. Dış cephe için güneşe dayanıklı duvar boyası seçerken bulunulan bölgenin coğrafi koşulları ve iklim özellikleri de dikkate alınmalıdır. Çok güneş alan bir bölge ise koyu ve canlı renkler kullanılmamalıdır.
Fakat belirli renklerin diğerlerine oranla ısıyı daha az tuttuğu yani gelen güneş ışınlarını absorbe etmek yerine yansıttığı biliniyor. Bunlar arasında siyah renk ısıyı en çok tutan beyaz renk de ışığı en çok yansıtan renkler olarak biliniyor.
Çünkü temiz kar, güneş ışığının yaklaşık %80-%90'ınını yansıtır. Bulutlar da üzerlerine düşen ışığın büyük kısmını (yaklaşık %60-%90'ınını) yansıtır. Aynı şekilde kumlu bölgeler ve çöller de yüksek albedoya sahip alanlardır.
Sarı: Güneşin rengi olan sarı dikkatleri üzerine çeker.
ULTRAVİYOLE IŞIĞI DAHA AZ GEÇİREN KIYAFETLER TERCİH EDİN
Yine de ultraviyole ışığın (UV) yüzde 20-30'u kadarı giysilerden geçebilmektedir. Sıkı dokumalılar, beyazlatılmamış pamuklular, ipekliler, likra gibi sentetik giysiler, koyu renkliler UV ışınları daha az geçirirler" diye konuştu.
AÇIK KAHVERENGİ VE BORDO KOMBİNİ
Asla koyu tonlardan vazgeçemeyen, bahar ve yaz kombinlerinde de bu renkleri kullanmayı tercih edenler, açık kahverengi ve bordo ikilisinden bir uyum yakalayabilir. Bu renk kombini, özellikle yazın son günleri için idealdir.
Sıcak Hissetmenin Bir Diğer Yolu: Kışın Giyilecek Renkler
Koyu renkler ışığı daha az yansıttığı için ısıyı tutar ve daha sıcak hissetmemize yardımcı olur. Bu yüzden de siyah, bordo, koyu yeşil, koyu gri ve lacivert gibi renkler kışlık kıyafetler söz konusu olduğunda fazlasıyla öne çıkar.
Koyu renkler daha fazla ısı ve ışık çeker. Peki hangi renk ışığı çekmez? Beyaz gibi açık renk yüzeyler ise ışığı ve ısıyı yansıtır. Yazın açık renkli kıyafetler kışın ise koyu renkli kıyafetler giymemizin sebebi budur.
Açık renkli kıyafetler, yaz aylarında güneş ışınlarının neden olduğu sıcaklığı azaltmaya yardımcı olur. Bu kıyafetler, güneş ışınlarını yansıtır ve emmez, bu da kıyafetlerin daha serin kalmasını sağlar. Bu sayede, vücut sıcaklığını dengeleyerek terlemeyi azaltır ve daha rahat hissetmemizi sağlar.
Güneş görmeyen, az ışık alan odalar için renk önerileri
Bej rengi, krem rengi, beyaz gibi açık renkler odalarınızı olduğundan daha ferah ve aydınlık gösterecektir. Ayrıca evinizde farklılık yaratmak istiyorsanız kırmızı, sarı, turuncu gibi daha sıcak renkleri denemekten de çekinmeyin.
Denize girmeden önce mutlaka suya dayanıklı güneş koruyucu faktör içerikli kremler kullanılmalıdır. Özellikle yüz, kol ve omuz bölgesine güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır. Mümkün olduğunca 11:00-15:00 saatleri arasında yüzme süresi kısa tutulmalıdır.
Şapka, başı ve yüzü güneşin zararlı etkilerinden korur. Başınızı güneşin yakıcı ışınlarından koruyarak güneş yanıklarını ve cilt hasarını önler. Ayrıca, geniş kenarlı bir şapka kullanmak, yüzünüzü güneşin doğrudan etkilerinden koruyarak lekelenme ve erken yaşlanma gibi cilt problemlerini azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri