Radara yakalanmamak için gece yola çıkmak, artık işe yaramamaktadır çünkü emniyet birimlerimiz, 7/24 kamu görevi yaptığı için, radar uyarısı olan her yolda geceleri radar uygulaması yapma hakkına sahiptir.
İl Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'nde görevli hem gezici hem de sabit uygulama yapan radar ekipleri, 7 gün 24 saat boyunca hız limitini aşan sürücüleri tespit ediyor.
Fakat Yargıtay 7. Ceza Dairesinin 08.07.2014 tarihli 2014/2954 esas 2014/14281 karar sayılı ilama göre seyir halinde bulunulan yerde radar uyarısı bulunmaması halinde trafik cezası kesilemeyeceğini içtihat etmiştir.
Katılımcı Üye. Radarın hız ölçümü yapan kısmı radyo dalgaları ile çalıştığı için normalde gece gündüz bir önemi yok. Sizi görüğü yerde hızınızı ölçer. Otomatik plaka tanıma kısmında ise kameranın yanına yerleştirilmiş kızılötesi aydınlatma ile değişebilir bu mesafe.
Merak edilen radar kaç metreden algılar sorusunun cevabı ise; zira radarlar kendilerinde bulunan teknolojinin kalitesine göre 50 ile 1000 metrelik mesafe arasında hız tespiti yapmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Radar cezaları, 3-7 gün arasında e-Devlet sistemi üzerinde görülebiliyor. Turkiye.gov.tr sayfası üzerinden giriş yaparak “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” bölümünden kesilen cezaya ulaşabilirsiniz. Ayrıca radar cezası, 10-30 gün içinde posta yoluyla sistemde kayıtlı adresinize gönderiliyor.
Misal radar genelde arabanin onunde oldugu icin hep yonu karsidan gelene goredir. Bazen de yandan durur. Ama onu sizin gidis yonune bakan bir radar ise ancak siz gectikten sonra hizi tespit eder.
RADAR CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Radar tarafından plakanıza yazılan trafik cezaları sisteme 3 gün içerisinde e-devlet sistemine yansıtılmaktadır. Ayrıca adınıza kayıtlı olan aracın trafik cezası sorgulaması işlemlerini de e-devlet üzerinden kolay bir şekilde yapılabilmektedir.
Radar Cezası Ne Zaman Gelir? Otoyollara kurulu 7/24 denetim sağlayan radar mekanizmaları da hız limitine uymayan araçlara trafik cezası kesebilmektedir. Bu yöntemle kesilen cezaların e-devlet sistemine işlenmesi 3 ila 7 iş günü sürmektedir. Cezanın tarafınıza tebliği ise 10 iş gününü bulmaktadır.
Yargıtay da konuyla ilgili emsal kararlarında özellikle radar uyarı levhası olmaksızın kesilen para cezalarının hukuki dayanaktan yoksun olduğuna işaret ederek para cezalarını kaldırmaktadır.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Hız sınırı %10 – %30 arasında aşılırsa: 951 TL ve 10 ceza puanı (%25 indirimli hali: 713,25 TL) Hız sınırı %30 – %50 arasında aşılırsa: 1.979 TL ve 15 ceza puanı (%25 indirimli hali: 1.484,25 TL) Hız sınırı %50'den fazla aşılırsa: 4.064 TL ve 15 ceza puanı (%25 indirimli hali: 3.048 TL)
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Hız sınırının %10'una kadar olan aşımlarda ceza kesilmemekte. Ceza kesilmesi için hız sınırının %10'dan fazla ihlal edilmesi gerekmektedir.
Hız Sınırı Ne Kadar Aşılabilir? Belirlenen maksimum hızın %10'una kadar tolerans gösterilebiliyor.
Radar cezasına ait fotoğraf, video gibi delil olmadığı hallerde itiraz hakkı var. Ayrıca plaka üzerinden yazılan cezalar tebliğ edilirken sadece ceza tutanağı tebliğ ediliyorsa delil eksikliği sebebi ile itiraz edebilirsiniz. Yasal hız sınırını 1-2 puan geçmişseniz cezanızı iptal edebilirsiniz.
Radar cezaları, 3-7 gün arasında e-Devlet sistemi üzerinde görülebiliyor. Turkiye.gov.tr sayfası üzerinden giriş yaparak “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” bölümünden kesilen cezaya ulaşabilirsiniz.
Mahkeme, hız ölçen radar cihazlarında da yüzde 2 oranında hata payı olabileceğine karar verdi.
Eds sistemi 90 ve üstü araçlara flash patlatıp sisteme alsa dahi kameralardan eleme yapılıyor ve hızınız (otomobil için) 110KM altı ise ceza gelmiyor.
Gece ve gündüz yapılan "gezici radar" uygulamasında hız sınırını aşan sürücüler telsizle polis kontrol noktasına bildiriliyor ve durdurulan sürücüye ceza kesiliyor.
İl Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'nde görevli hem gezici hem de sabit uygulama yapan radar ekipleri, 7 gün 24 saat boyunca hız limitini aşan sürücüleri tespit ediyor.
Radar, geceleri ve gündüzleri aynı şekilde çalışabilir. Görüntü kullanmadığından, gece veya gündüz arasında çalışma şeklinde bir fark yoktur; bunun yerine, radar, ses dalgalarıyla çalışır.
Ancak bazı durumlarda sürücünün emniyet kemerini takıp takmadığı farklı yollar aracılığı ile de tespit edilebilir. Eğer sürücünün emniyet kemeri takmadığı, radar ile elektronik olan trafik denetleme sistemleri aracılığı ile belirlenirse direkt olarak araç plakasına cezai bir işlem uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri