Elma sirkesi ile iltihapları temizlemek adına; her sabah 1 su bardağı suyun içine 1 kaşık elma sirkesi ekleyerek tüketebilirsiniz. Ayrıca elma sirkesi ile salata da hazırlayıp vücudun iltihaplara karşı daha güçlü olmasını sağlayabilirsiniz.
İltihap yok edici özelliği bulunan üzüm sirkesini bir pamuk yardımı ile ağrıyan dişe koymak, ağrıların hafiflemesinde yardımcı olacaktır. Antioksidan kaynağı olan üzüm sirkesi bağışıklık sistemini de kuvvetlendirir.
Sirkenin ilk kullanımının modern tıbbın kurucusu olarak kabul edilen Hipokrat tarafından olduğu bilinmektedir. Hipokrat ve arkadaşları sirkeyi iltihap ve ülserlerin temizlenmesinde ve sürekli öksürük tedavilerinde kullanılmıştır. Sirkenin geçmişi milattan önce 10000 li yıllara dayanmaktadır.
İltihap atma özelliği olan üzüm sirkesi, boğaz ağrısına neden olan hücrelerin temizlenmesini ve iyileşmesini sağlar. Boğaz ağrısı için sabah birkaç kaşık üzüm sirkesi içmeniz önerilir.
Elma sirkesi ve üzüm sirkesinin içeriğinde maya, antiseptik bileşenler ve meyvelerden gelen vitaminler bulunuyor. Elma sirkesi A, B, C ve E vitaminleri bakımından güçlü bir besin kaynağı olurken; üzüm sirkesi de A ve C vitaminleri bakımından zengin bir sirke çeşidini oluşturuyor.
İlgili 21 soru bulundu
Alıç sirkesi sağlımız için oldukça faydalıdır. Elma ve üzüm sirkesi gibi yaygın kullanıma sahip olamayan fakat son dönemde de popülerleşmeye başlayan alış sirkesi antioksidan ve antiseptik özelliğe sahiptir. Alıç Sirkesinin Şifa Dolu Faydaları düşündüğümüzden fazladır.
Elma sirkesi, doğal sağlık için tercih edilen en popüler sirke türüdür. Birçoğu bilimsel kanıtlarla desteklenen çok sayıda faydası vardır.
Sirke İltihap Kurutur Mu? Elma sirkesinin enflamasyonu düşürücü etkide olduğunu, saygın araştırmalar göstermiştir. Örneğin iltihaplı romatizma çeşitlerinden bir tanesinden muzdaripseniz, elma sirkesi enflamasyonu düşürdüğü için rahatlamak maksatlı kullanılabileceğini hatırlatmakta fayda var.
Enfeksiyona iyi gelmesi ile bilinen sirkeler, aynı zamanda iltihabın kurutulması konusunda da etkili besinlerdir. Vücudunuzda ya da damarlarınızda oluşan iltihabı sirke kurutur.
Elma sirkesi ve beyaz sirke içindeki asit sayesinde mikrop öldürücü özelliğe sahiptir. Ayrıca, içeriğinde kimyasal ürün barındırmaması bakımından da uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Elma sirkesi ve üzüm sirkesi gibi sirke türleri, meyvelerin fermantasyonu ile elde edildiği için bu sirkelerin asit oranı daha düşüktür ve daha içilebilir bir tadları bulunur. Beyaz sirke ise bu sirke türlerine oranla daha sert bir tada sahiptir ve bu sebeple direk içmek için tercih edilmez.
Türkiye'de diğer sirke çeşitleri kadar yaygın olmayan beyaz sirkenin, dünya genelinde çeşitli amaçlarla kullanımı oldukça yaygındır. Diğer bir adı da “sirke ruhu” olan, beyaz sirke adını saydamlığından almıştır. İngilizce'de beyaz sirkenin diğer adı tam bu yüzden 'damıtık sirke' olarak ifade edilmektedir.
Elma sirkesi, vücuttaki iltihabı oldukça hızlı bir şekilde azaltan birçok şeyi içerisinde barındıran çeşitli besin maddeleri içerir. Alkalin pH'lıdır, bu nedenle kanımızın çok asidik bir hale gelmesini önler.
Elma sirkesi cilt sağlığı için kullanılabilir
Elma sirkesi doğal bir asidiktir ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bu durum elma sirkesinin cilt sağlığına iyi gelebileceği, ciltte meydana gelen enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabileceği anlamına gelir.
Sirkeli Su Kullanım Alanları
Günümüzde en çok üzüm sirkesi ve elma sirkesi kullanılıyor. Sirkenin kullanım alanları da farklılık gösteriyor. Özellikle elma sirkesi çoğunlukla yüz, cilt ve saç temizliğinde kullanılıyor. Ayrıca sirkeli su karışımı yemeklerde ve salata soslarında da rahat bir şekilde kullanılıyor.
ELMA SİRKESİ, kanı alkalize ederek toksinlerin vücuttan kolayca atılmasını sağlar. Kilo kontrolü de dahil birçok amaçla kullanılan elma sirkesi, sarımsak ve bal ile birleştiğinde muhteşem özellikli bir antibiyotik ürüne dönüşür.
Özellikle mide hassasiyeti olanlar dikkatli olmalıdır. Alıç sirkesinin en tehlikeli yan etkisi midedir. Ülser veya gastrit gibi sindirim sistemi bozuklukları olan hastalarda mide-bağırsak sorunları ortaya çıkabilir. Bu nedenle kullanım dozunun aşılmadığından ve doğru yöntemlerle tüketildiğinden emin olmak gerekir."
Kan Şekeri Seviyesini Düşürmeye Yardımcı Olabilir
Yapılan başka bir çalışma ise uyumadan önce içilen iki kaşık elma sirkesinin ertesi sabah ölçülen açlık şekerini %4 azalttığını belirtmektedir. Dolayısıyla gece yatarken sirkeli su içmek açlık şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir6.
Alıç sirkesi C vitamini ve fenolik içeriği ile bağışıklık sisteminin güçlendirir. Grip, nezle ya da alerjik semptomların kolay atlatılmasına yardımcı olup, vücut direncini yükseltir. Kalp ritmini düzenlemeye yardım eder.
Yarım litre suya katacağınız iki yemek kaşığı elma sirkesini gün içinde tüketin. Bir bardak suya bir yemek kaşığı elma sirkesiyle hazırlayacağınız bu sirkeli su idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir.
Üzüm sirkesi ile elma sirkesi arasındaki farklar: Üzüm sirkesinin protein değeri, elma sirkesine göre daha yüksektir. Elma sirkesi besin değeri çok düşükken, üzüm sirkesinin besin değeri daha yüksektir. Üzüm sirkesi mide problemlerine iyi gelirken, elma sirkesi mide hassasiyeti olanlara çok tavsiye edilmez.
Peki, beyaz sirke yüze sürülür mü? İçeriğindeki asetik asit cilt gözeneklerinin sıkılaşmasını sağlar ve cilt lekelerine de faydalıdır. Bu yüzden temiz bir pamuğa eklediğiniz su ile seyreltilmiş beyaz sirke cilt bakımı için kullanılabilir.
Elma sirkesinin cilde faydaları arasında ölü deriden arındırma özelliği ilk sırada yer alır. Cildi temizleyen ve gözenekleri açan sirke, su ile karıştırılarak pamuk yardımıyla cilde sürülür. Cilt üzerindeki bakterileri öldürerek mikrobiyal sorunları azaltır.
Elma sirkesi aç karnına içildiği zaman uzun süre boyunca tokluk hissi vereceğinden dolayı aç karnına içilmesi daha uygundur. Uzun süre tokluk hissi verdiği için elma sirkesi diyet listelerinde de tercih edilir. Ayrıca elma sirkesi tokluk hissi vermesinden dolayı kan şekerinin düşmesini de önlemiş olur.
Ancak tüm sirkeler aynı değildir. Temizleme sirkesi ile damıtılmış beyaz sirke arasındaki fark , asitlik seviyeleridir. Beyaz sirkenin asiditesi %5 ve temizlik sirkesinin asitliği %6'dır Aradaki sadece yüzde birlik bir fark olmasına rağmen, temizlik sirkesi çok daha güçlü beyaz sirkedir ve %20 daha güçlüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri