Kimlere Silah Ruhsatı Verilmez? -Ateşli silahla işlenen suçlardan mahkum olanlar. -Ruhsatlı silahıyla suç işleyenlere veya silahın muhafazasındaki ihmali ya da kusuru neticesi başkaları tarafından bir suç işlenmesine veya intihar ya da intihara teşebbüs edilmesine neden olanlara.
Kanunun 7. maddesinin son fıkrası uyarınca, ateşli silahla işlenen suçlardan hükümlü bulunanlar, cezanın niteliği ne olursa olsun, para cezası ve erteleme dahil olmak üzere mahkumiyetleri kesinleşenler ateşli silah ruhsatı alamayacaklardır ve bununla birlikte kendilerine verilmiş ruhsatlar da iptal edilecektir.
Ateşli silahla suç işlemiş ve bu durumdan dolayı hüküm giymiş sabıkalılar, nörolojik, psikolojik ve fizyolojik hastalığı bulunan kişiler, 21 yaşından küçük olanlar, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanan kişilerle kamu hizmetinden yasaklı olanlar ve engelli olan şahıslara silah ruhsatı verilmez.
Ön ödeme veya mahkumiyet kararındaki adli para cezasının infaz edildiği veya düştüğü tarihten itibaren beş yıllık süre geçmediği takdirde, bu kişilere taşıma ruhsatı verilmez. (Değişik dördüncü fıkra:RG-11/9/2021-31595-CK-4503/8 md.)
Bu madde kapsamında sayılan fiillerden dolayı yargılanması devam eden şahısların ruhsat verilme ve yenileme işlemleri, yargı kararı kesinleşinceye kadar durdurulur.
İlgili 33 soru bulundu
Ayrıca Danıştay'ın iptal ettiği: "düzeltmeli ya da düzeltmesiz, bir gözün görmesi 2/10 dan aşağı, her iki gözün görme toplamı 12/20 den az olanlara silah ruhsatı verilemeyeceği" hükmü yerine getirilen düzenleme ile artık bunlara da ruhsat verilmesi değil, buna muayene eden doktorun karar vermesi kuralı getirilmiştir.
Taşınmasına izin verilen ruhsatlı silahı; park, meydan, cadde ve sokak gibi herkesin girebilme imkanının olduğu yerlerde başkaları tarafından kolayca görülebilecek şekilde taşıyan kişiye 200 lira idari para cezası verilecek.
Silah ruhsatı almasına engel hali bulunmayan, yirmi bir yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı bulundurmak amacıyla silah satın alabilir. Bulundurmak amacıyla silah ruhsatı almak isteyenler, ikamet ettikleri il valiliğine müracaat ederler. Bulundurma ruhsatı, meskende veya işyerinde olmak üzere iki şekilde düzenlenebilir.
Kişi hakkında verilmiş olan mahkumiyet hükmü veya güvenlik tedbiri infaz edildikten sonra ilgili kayıt adli sicil kaydından silinerek, arşiv kaydına aktarılacaktır. Arşiv kaydına kaydedilen bu bilgilerde, kişi e-devletten veya adliyeden vs. sabıka kaydını sorgulayınca bu kayıtlar görünecektir.
Adli sicil arşiv kaydındaki bilgilerin silinebilmesi için alınan mahkûmiyet hükmünün cezası infaz edildikten sonra ilgili kişi hakkında memnu hakların iadesi kararı verildiğinde kaydın arşive alınma tarihinden başlamak kaydı ile 15 yıl geçtikten sonra adli sicil arşiv kaydı silinebilir.
Adli Sicil Kanunu'na göre arşiv kaydının silinmesi için yukarıda saydığımız şartların gerçekleşmesi yeterlidir. Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü normalde arşiv kaydını kendiliğinden silmelidir. Buna karşılık pratiğe baktığımızda arşiv kaydının silinmesi için başvurunun şart olduğu görülmektedir.
Yeni bir silah alabilmek için web sayfamızı inceleyip alacağınız silah türü ve ikamet adresinize göre müracaat edeceğiniz birimi belirleyip web sayfamızda belirtilen belgeleri hazırlayarak ilgili birime müracaat edebilirsiniz. Alacağınız silah sayısında Kanunen herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.
Ruhsatsız Silah Satın Alma, Bulundurma, Taşıma Suçu (6136 Sayılı Kanun Md. 13) Kanuna aykırı olarak ruhsatsız silah veya bunlara ait mermileri satın alan, taşıyan, bulunduran kişiler bu kanun uyarınca cezalandırılır. Cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve otuz günden yüz güne kadar adli para cezasıdır.
Genel olarak ruhsatsız tabanca yakalatma cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis, vahim nitelendirilen ruhsatsız tabanca yakalatmanın cezası 5 yıldan 8 yıla kadar hapistir. Ayrıca ruhsatsız tabanca için 30 günden yüz güne kadar adli para cezası uygulanır. Bu miktar günlük 20 TL olarak belirlenerek hesaplanmaktadır.
m. 13/2 gereğince 5 yıl ve 450 TL adli para cezası ile cezalandırılmıştır.
Rus silah üreticisi Kalaşnikof, ruhsat sahibi herkesin silah mağazalarından serbestçe satın alabaileceği "sivil odaklı" AK-12 modelinin yeni versiyonu AK TR-3'ün satışına Ağustos ayında başlanacağını duyurdu. Silahın satış fiyatının 1100 dolar civarında olması bekleniyor.
Silah taşıma ruhsatı harcı kimlerden alınmaz
Türkiye de Özel kanunlarına göre her yerde ve her zaman silah taşımalarına izin verilen kamu görevlilerinin örneğin polislerin, jandarmanın edindikleri zati silahlarına, istekleri halinde ayrı ayrı taşıma ruhsatı verilir, bu kişilerden ruhsat harcı alınmaz.
c) 29/7/2003 tarihli ve 4959 sayılı Topluma Kazandırma Kanunu uyarınca teslim olan veya güvenlik kuvvetlerine yardımcı oldukları için koruma altına alınanlara, ç) Güvenlik korucusu olanlar ile emekli güvenlik korucusu olanlara, talepleri halinde silah taşıma ruhsatı verebilir.
Detaylı bilgi için iletişime geçiniz. RUHSATSIZ SİLAH YAKALATMA CEZASI İÇİN AŞAĞIDAKİ YAZIMIZI OKUMANIZI ÖNERİRİZ. Ruhsatsız silah yakalatan kişiler de silah ruhsatı alabilirler.
"Düzeltilmeli veya düzeltmesiz olarak bir gözün görmesi 2/10'dan aşağı, her iki gözün görme toplamı 12/20'den az olanlara silah ruhsatı verilemeyeceği" hükmünün iptal edilmesi nedeniyle rahatsızlığın ruhsat almaya engel olup olmadığının, muayene sonucunda doktor tarafından karara bağlanması gerektiği belirtildi.
Aranızda tek gözü görmeyip taşıma veya bulundurma silah ruhsatı alabilen oldu mu ? Son güncellemeyle 12/20 şartı kaldırılmış ve tamamen göz doktorunun muayenesine bırakılmış olduğunu öğrendim.
"Psikolojik sorun olmamalı"
"Türkiye Psikiyatri Derneği'nin "Ateşli silah ruhsatı için başvuran kişiler için psikiyatrik muayene kılavuzu"nda yer alan bilgilere göre ateşli silah bulundurmak isteyenlerin akıl hastası veya psikolojik ve nörolojik rahatsızlıkları olmaması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri