Aynı kanunun 7. maddesinin 1.fıkrasına göre ilk iktisabı yapılmış ve ÖTV istisnasından yararlanılmış olan taşıtın beş yıl geçmeden bir malul veya engelliye satışı ya da devrinde de malul veya engelli tarafından aracın kayıt veya tescil işleminden önce ÖTV ödenmesi gerekir.
Mevzuata göre ilk araç alım tarihinden itibaren 5 yıl geçmeden, aracın malul veya engelli olmayan birisine ÖTV ödenmeksizin satılması mümkün değildir. ÖTV ödenmeksizin aracın satılabilmesi için aracın ilk alım tarihinden itibaren en az 5 yıl geçmiş olması gerekir.
Engelliler, getirilen ithal aracı serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren üç yıl geçmeden engeli olmayan bir başka kişiye satamayacak. Araç, serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren 3-10 yılda gümrük vergilerinin tahsili halinde engeli olmayan kişiye satılabilecek. On yıldan sonra bu vergiler aranmayacak.
5 Yıl dolduğu takdirde hiç bir işlem yapmadan noter'den direk satış yapabilirsiniz. Sonrasında araçta tertibat var ise siz ya da aracı alan kişi tertibat iptal projesi çizdirip sonrasında TSE arac götürülmelidir.
Kişi aracını 5 yıl dolmadan satıyor. ÖTV'yi %90 engeli olan kişi muaf olduğu için satın alırken ödemedi. Aracın satışında ÖTV ödenecektir.
İlgili 26 soru bulundu
5 yılını dolduran aracı satmadan tekrar ötv muafiyetli araç almak için maliye açısından yasal bir engel yok, 5 yıl dolunca tekrar ötv muafiyeti hakkı doğar.
Engelli İndirimiyle Alınan Araba Satılabilir mi? ÖTV muafiyetinden yararlanılarak alınan araçların satışının ek bir bedel ödemeden gerçekleşmesi için araç alımının üstünden 5 yıl geçmesi gerekir.
engelli raporu ile alınan araçları engelli raporu uygun olan kişilere satmanızda bi sakınca yok ancak siz raporunuzla aldığınız aracı 5 yıldan evel satarsanız ötv indirimli 2 nci bir aracı almak için 5 yılın dolmasını beklemeniz gerekiyor..
Engelli Kişi Kaç Araç Alabilir? ÖTV Muafiyetli olarak 1 araç alınabilir. 5 sene süresi vardır. 5 sene sonra ÖTV muafiyetinden yararlanarak yeni bir araç alınabilir.
ÖTV muafiyetli araçlar satın alındıktan sonra 5 yıl boyunca satılamaz ve devredilemez. Aynı zamanda kişi, bu 5 yıllık süre içerisinde ÖTV muafiyeti ile 2. bir araç satın alamaz.
Fakat buna ek olarak aracın bir kuruluşa ya da şirkete ait olduğunu belirtmek için trafik tescil kurumu tarafından bir düzenleme yapılması gerekir. Engelli Araç Sahibi Vefat Ederse Ne Olur? Engelli raporu ile ÖTV indirimli araç satın alan kişinin vefat etmesi halinde aracın hakları mirasçılara düşecektir.
2023 yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 122,9 olarak açıklanmıştır. Bu orana göre, 2023 yılında engelli araç limiti 1.004.200 TL olmuştur . Bu fiyatın altında ve motor hacmi 1.6 litreyi geçmeyen araçlar, engelli vatandaşlar tarafından ÖTV muafiyetiyle satın alınabilmektedir.
Araç modeli ve fiyatına bağlı olarak her yıl değişen ÖTV oranları, 2023 yılında da bir değişikliğe uğradı. Bu değişiklik kapsamında araçlarda ÖTV indirimi uygulanıyor. Bu indirim oranları da araç tipine ve fiyatlarına göre değişkenlik gösterebiliyor.
Bir Yılda 4 Araç Satışının Cezası
Dolayısıyla geriye dönük vergi ödenmesi zorunluluğu ortaya çıkabiliyor. 4 ve üzeri satış söz konu olduğunda ayrıca kanuni sınırı aşan her bir araç için 5 bin TL para cezası kesiliyor.
ENGELLİ ARAÇLARININ 5 YIL SÜRE BİTİMİNDEN SONRA ÜZERİNDEKİ HAK MAHRUMİYETİNİ KALDIRMA HK. Diğer hak mahrumiyetlerinin eklenmesi ve kaldırılması Kanun gereği engelli araçlarının tescilinde eklenen “SATILAMAZ” şerhi 5 yılın sonunda ilgilinin başvurusu üzerine herhangi bir belge aranmaksızın noter tarafından kaldırılır.
Veraset Yoluyla Mirasçılara İntikal Eden Engelli Aracı
Araç sahibi engellinin vefatı halinde varislerine intikali ilk olarak bu şekilde gerçekleşmektedir. Ölüm halinde engelli araç devri konusunda ikinci durum ise; ÖTV muafiyetli engelli aracının mirasçılardan yalnızca birine intikalidir.
Rapor oranı %90 ve üzeri olan engelli bireylerin araçlarını; eşi, çocukları, kardeşleri, yakın akrabaları ve bünyesinde çalışan birinin kullanması mümkündür. 2023 yılı ile birlikte gelen yeni değişiklik ise, aracı kullanacak olan kişinin engelli birey ile aynı şehirde yaşaması gerektiğidir.
Ehliyetin iptal edilip edilmeyeceğinin rapor oranı ile hiç bir ilgisi yok. Belirleyici olan şey sürücü yönetmeliği'Ne göre kişinin sürücü olup olamayacağıdır. Bu yönetmeliğe göre sürücü olmanıza mani bir durum yoksa, % 97 raporla vergi avantajlı araç alabilir ve aracı siz de eişiniz de kullanabilirsiniz...
Düzenlenen istisnadan yararlanan malul ve engellilerin bu kapsamda iktisap ettikleri araçları 5 yıldan fazla kullanarak bir başkasına satması durumunda, aracı alan kişi tarafından ÖTV ödenmeyecektir.
Bu haktan faydalanmak için %90 ve üzerinde engeli veya özürü olması gerekmektedir. Bu araçları satın aldıktan sonra 5 yıl boyunca kullandığınız takdirde 5 yılın sonunda ÖTV ödemesi yapmadan satışını yapabiliyorsunuz.
Ruhsat yenilemesi tamamlandıktan sonra, 2. el araç satışı nasılsa o şekilde araç satılabilmektedir. Aracın satış bedeli her ne ise fiyat o. Ek bir ötv ödenmemektedir.
Engelli araç satışının normal bir araba satışından pek farkı yoktur. Aynı zamanda aracı satmak isteyen kişi normal birine satış işlemi gerçekleştirebilir. 5 yıl içinde satış yapıyorsa ÖTV farkı ödenirken 5 yıl sonrası satışlarda herhangi bir ÖTV farkı ödenmez.
Arabayı TSE ye muayenesine sokuyorsun. Varsa, trafik şubede araç üzerindeki şerhi kaldıryorsun. Sonra notere gidip normal araç ruhsatı çıkartıyorsun. Sonra tekrar noterde aracının satışını gerçekleştiriyorsun.
% 90 üstü olursa ikisi içinde araç alınabilir.
Sıfır engelli araç fiyatları 2023 yılı ocak ayı itibarı ile güncellendi. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyet limiti ise yeni yılda artırılmıştı. Böylelikle muafiyet limiti yüzde 122 oranında artarak 450 bin 500 liradan 1 milyon 4 bin 200 liraya çıkarıldı.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri