Çiçek toprağı (12 lt) Organik çiçek toprağı, sinek böcek yapmaz.
Aspirinli su topraktaki ve çiçekteki sineklerin yok edilmesinde oldukça etkilidir. Ezilip toz haline getirilen aspirin su ile karıştırılıp toprağa döküldüğünde sineklerde büyük ölçüde azalma meydana gelecektir. Toprağın nemli olması sineklenmenin olmasının en büyük nedenlerinden biridir.
Çiçeğin bulunduğu ortamdaki ısı, hava ve ışık kalitesi de bunlara ektir. Çiçek böceklenmesinin temel sebeplerinden biri de fazla sulamadır. Sulamaya bağlı olarak artan solucan ve sinekler böcekleri de beraberinde getirir. Bununla karşılaşmamak adına sulama periyodlarınızı düzenli hale getirmelisiniz.
En iyi çiçek toprağı nasıl olmalı sorusuna silt, kil, kum ve organik madde karışımıyla güzelce drene edilmiş toprak cevabı verilebilir. Organik madde, sağlıklı ve sağlam bir çiçek toprağı için en önemli bileşenlerdendir.
Küfün oluşma nedeni genellikle bakımsızlık, güneş ışığının yetersiz olması veya aşırı sulamadır. Ev bitkilerinin toprağında veya bitkilerin yapraklarında küf oluşması hem sizin için hem de bitkileriniz için oldukça zararlıdır. Bitkilerde meydana gelen küf, genellikle soğuk ve ıslak havalardan sonra ortaya çıkmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Çiçeklerde Sineklenme Neden Olur? Çiçeklerin sineklenmesinin en büyük nedeni, sık ve aşırı sulamadır. Toprağın kurumasına izin vermeden sürekli ıslak bırakmak, minik sineklerin üreyip çoğalabilmesi için mükemmel bir ortam yaratır. Bu yüzden çiçekleri belirli aralıklarla sulamak gerekir.
Bitkilerdeki böcekler için doğal çözüm denildiğinde ilk akıllara gelen Aspirinli sudur. Bu karışımla çiçeğinizin toprağında yer alan böceklerden kurtulabilirsiniz. Birkaç tane aspirinle bir miktar suyu harmanlayıp aspirinin güzelce erimesini temin edin. Sonrasında bitkilerinizin toprağına az miktarda dökün.
Mineral ve vitamin bakımından zengin olan toprakların seçimi çiçeğinizin gelişimini olumlu yönde etkileyecektir. Saksı çiçekleri için genellikle en ideal toprak çeşidi torf topraktır. Bunun nedeni içerisinde barındırdığı çeşitli vitaminlerden dolayıdır.
Verimli bir toprakta %45 mineral madde, %5 organik madde, %25 nem (su) ve %25 oksijen bulunmalıdır. Toprağın dokusunu oluşturan mineral madde miktarında kum, silt(mil) ve kil oranları yaklaşık eşit değerlerde olmalıdır. Toprağın su tutması, havalanabilmesi ve kök gelişimi için bu oranlar önemlidir.
Çiçeğin hem hava almadığı hem de sürekli olarak sulandığı ortamda sineklenmesi olasıdır. Bu sebepten ötürü çiçeklerin daha sağlıklı yetişebileceği ortamlar oluşturmak gerekir. Çiçeğin düzenli bir şekilde hava aldığı bir ortama yerleştirilmesi son derece önemlidir.
Sarımsağın suyunu çıkartarak toprağa dökmek, sprey yardımı ile de yapraklara sıkmak oldukça faydalı bir sonuç almanızı sağlayacaktır. Sinekler bu kokudan aşırı derecede rahatsız olacak ve birkaç gün içerisinde çiçeğinizin etrafını tamamen terk edecektir.
Çiçeğin sineklenmemesi için ilk olarak toprağın çok nemli kalmaması gerekmektedir. Bu durum olursa toprağa kuru toprak ilave ederek o fazla olan ıslaklığı, nemi azaltmalısınız. Aynı zamanda asprinli su karşımı da sineklenmeyi daha olmadan önleyici bir etkisi ile engellemektedir.
Çiçeğe gelen küçük sinekler sigara izmariti nedeniyle ortadan kalkacaktır. Küçük sineklerin sevmediği ürünlerden biri de, soğan kabuğudur. Toprağın üzerine koyulacak soğan kabuğu, küçük sineklerin kaçmasına neden olacaktır. Çiçeklerde sinek olmaması isteniyorsa, kuru soğan yöntemi tercih edilebilir.
Ayrıca, sivrisineklerin üremesini engelleyen mumlu bitkiler de vardır. Karasinekler için ise, nane, lavanta, fesleğen, adaçayı ve biberiye gibi bitkiler kullanılabilir. Bu bitkiler, karasineklerin sevmediği kokular yayarlar ve böcekleri uzak tutarlar. Bu bitkileri evinizin içinde veya bahçenizde yetiştirebilirsiniz.
Sivrisinekler, uçucu yağlardan kaçarlar. Bu haşereleri en etkili şekilde uzaklaştıran yağlar arasında lavanta, nane, çay ağacı ve okaliptüs bulunur. Yağları suyla karıştırabilir ve ardından sprey özelliği olan bir şişeyle eve sıkabilirsiniz. Sivrisinekler, karanfil ve portakal kabuğu kokusundan hoşlanmazlar.
Yapımı çok kolay ve etkili bir sinek kovucu spreyin en temel malzemesi sirkedir. Bir bardak beyaz sirke, bir bardak su ve 1/3 bardak doğal içerikli bulaşık deterjanını iyice karıştırın, sinek kovucunuz hazır! Bu karışımı sprey bir şişeye doldurup içerde ve dışarda sinekleri kaçırmak için kullanabilirsiniz.
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır. Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır.
En verimli toprak türü, çernezyom topraklarıdır. Orta Kuşağın yarı nemli olan bölgelerinde uzun boylu çayırların altında meydana gelen topraktır. “Kara toprak” olarak da bilinmektedir. Organik madde açısından son derece zengindir.
TOPRAK RENGİ
Koyu renk: Genellikle organik maddenin çokluğunu gösterir. Böyle topraklar iyi yapılı ve üretkendir. Beyaz renk: Kaolen, marn, kireç, jips ve çeşitli tuzlar beyaz renkli toprakları oluşturur. Bunlar genellikle verimsiz topraklardır.
Saksının alt tabanında eğer dere kumu yoksa çakıl taşı koyulmalıdır. Çakıl taşlarının ortaya çıkardığı atmosfer boşlukları drene olmasındaki en önemli faktörlerden biri. Çiçeğin rahat bir biçimde nefes alması için düzgün bir atmosfer boşluğu ortaya çıkarmaya destek olur.
Bitkilerin olduğu yerlerde toprak, bitkilerin gövdelerine ve köklerine zarar vermeden yüzeyel çapalanmalı ve üzerine organik gübre serilmelidir. Yüzeydeki gübreler, zamanla doğal bir şekilde, solucan ve diğer böcekler vasıtasıyla toprağın derinliklerine iner, toprağınızı iyileştirir.
Saksı Toprağı Nasıl Güçlendirilir? Saksı toprağını güçlendirmek istiyorsanız bitki besini veya katı, sıvı gübre kullanabilirsiniz.
Böceklerden kurtulmak için sıkça kullanılan maddelerden bir tanesi de acı toz biberdir. Toz biberi belirli bir süre suda beklettikten sonra zeytinyağı ve toz sabun ekleyerek çiçeklerinizde kullanabilirsiniz. İnsanlar için de faydalı olan sarımsak çiçeklerde de işe yaramaktadır.
Ancak, fazla solucanlar bitkilerin köklerine zarar vererek büyümelerini engelleyebilirler. Ayrıca, solucanlar saksıda kötü bir görüntü oluşturabilirler. Bu nedenle, saksıdaki solucanları yok etmek veya azaltmak için bazı yöntemler uygulanabilir. Saksıdaki solucanları yok etmek için doğal ve kimyasal yöntemler vardır.
Toprağın nem seviyesini kontrol edin ve gerektiğinde sulayın. Bitkileriniz için doğru miktarda gübre kullanın. Saksılarınızı düzenli olarak temizleyin ve dezenfekte edin. Bitkilerinizin köklerine zarar verebilecek aşırı nemi önlemek için drenaj delikleri olan saksılar kullanın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri