Çin ya da Japonya'da uluslararası otellerde bahşiş hakaret olarak algılanabiliyor. Çin'de turist merkezlerinde servis görevlileri faturanın yüzde 10'una tekabül eden miktarı bahşiş olarak kabul ediyor.
"Kuzey Amerika'nın aksine, burada restoran çalışanları geçinmek için bahşişlere bel bağlamaz. Japonya'da servis işi, genelde örnek gösterilebilecek niteliktedir; bahşiş, kafa karışıklığı yaratır, bu yüzden muhtemelen servis görevlisi bahşişi kibarca reddedecektir."
Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre vatandaşlar en çok restoran, bar, taksi, kuaför ve kuryelere bahşiş veriyor. Araştırma enstitüsü YouGov tarafından yapılan ankete göre; Almanya'da insanlar bir restorana gittiklerinde neredeyse yüzde 80'inde bahşiş veriyorlar.
O pizzalar buna değer: İtalya
Tıpkı Fransa gibi İtalya'da da bahşiş ücreti eklenmiş bir biçimde çıkıyor karşınıza. Ekstra bahşiş bırakmak isterseniz de dolar olarak değil, euro olarak bırakın. Bu ayrıntıya dikkat edin.
Almanya. Ülkemizden en çok ziyaretçi çeken Avrupa ülkelerinden biri olan Almanya'da bahşiş zorunlu olmasa da genellikle bekleniyor. Ülkede restoranlarda yemek yedikten sonra veya kafe ve bar gibi yerlerde çalışanların ilgisinden memnun kalırsanız, toplam hesabın %10'u kadar bahşiş bırakabilirsiniz.
İlgili 23 soru bulundu
Bahşiş Veya Tip
Özellikle emek yoğunluklu bir servis ya da hizmetten hoşnut kalındığında, istenen bedelin üzerindeki belirli bir tutar işi yapan kişiye bırakılır. Bu zorunlu bir ödeme değildir, genelde hizmeti ödeyene bağlıdır.
İtalya'da ise coperto adı altında alınan bahşişin oranı restoranların menülerinde belirtilir ve restorandan aldığınız yiyeceği dışarıda yiyecekseniz ödemek zorunda kalmadığınız gibi, bir masada hizmet alıyorsanız mutlaka ödemeniz gerekmektedir.
İngiltere / İrlanda
İngiltere'de restoranlarda faturanın yüzde 15'i, İrlanda'da ise yüzde 10'una tekabül eden miktar bahşiş olarak veriliyor. Şayet faturada servis için bir miktar belirlenmiş ve alınmışsa o zaman bahşiş miktarı daha az olabiliyor.
Taksi ve otellerde de bahşiş bırakılmaz. Hollanda'da servis ücreti hesaba eklenir. Ama eğer çok iyi bir servis aldığınızı düşünüyorsanız yüzde 10 bırakabilirsiniz. Barlarda ise hesap yuvarlanarak ödenir.
Ülkemizde de restoranlarda hesabın yüzde 10'u ile 15'i arasında bahşiş bırakmak doğru bir davranış olarak kabul görürken, otellerde 2 ila 5 lira arasında bahşiş verilebiliyor. Taksilerde herhangi bir oran verilmezken, ücreti yuvarlamak yeterli oluyor.
Avusturya'da servis ve hizmetlerden memnun kalmanız halinde yüzde 10 tutarında bahşiş vermek gelenektir. Diğer ülkelerden farklı olarak burada bahşişi göze çarpmayacak şekilde masaya bırakmak yerine, hesap tutarına yaklaşık yüzde10 ekleyerek yuvarlak para miktarı garsona ödenir. Garson genelde hesabı masanızda alır.
ABD: Amerika`da garsondan berbere, bavul taşıyıcısından taksi sürücüsüne size hizmet eden her çalışan bahşiş bekler. Bahşiş oranı, faturanın yüzde 15-20`sine denk gelir.
Yapılan hizmetin karşılığının üçüncü şahıslar tarafından ödenmesi, akdin mahiyetini de değiştirmez. Buna göre, alınan bahşiş ücret sayılır ve hizmet akdiyle çalıştıkları kabul edilen bahsi geçen iş görenler de 5510 sayılı Kanun'un 4-a kapsamında sigortalı sayılırlar.
Japonya'da çiftlerin ayrı uyumayı tercih etmesinin ilk sebebi eşlerin farklı zaman dilimlerinde çalışıyor olması. İşten eve geç gelen biri, partnerini uyandıracak veya karşı tarafın uykusunu bölecektir. Japonlar, bunun önüne geçmek için duruma daha mantıksal yaklaşarak, ayrı odalarda uyumayı tercih ediyor.
İngiltere'de, yüzde 10-12 oranında bahşiş, restoran faturasına servis ücreti olarak ekleniyor. Japonya'da ise bahşiş yaygın değil. Almanya'da da yüzde 10-15 oranında faturaya eklenen servis ücreti haricinde küçük bir bahşiş daha bekleniyor.
Turizm, iş, arkadaş veya akraba ziyareti için 90 güne kadar Japonya da konaklama vize muafiyeti kapsamındadır. Ayrıca yabancı turistlerin paket turlarına katılımını kısıtlayan ek tedbirler de Ekim ayı itibarıyla kaldırıldı.
PORTEKİZ / İSPANYA: Gastronomi sektöründe faturanın yüzde 15'i oranında bahşiş bırakılıyor. Taksilerde ise tutar yuvarlanıyor. İSKANDİNAV ÜLKELERİ: Norveç, Danimarka ve Finlandiya'da restoran ya da otellerde servis ücreti faturanın içine dâhil ediliyor ancak yine de tutar yuvarlanabiliyor.
"Bahşişler üzerinde işverenin bir hakkı yoktur. Bahşiş işçiye aittir. Yönetmeliğe göre işveren bilgisi altında toplanan bu bahşişlerin kaydı tutulmak zorundadır ve işçilere eksiksiz dağıtılmak zorundadır.
3. Hollandalılar Selamlaşırken Üç Kere Öpüşmektedir
Bizde de öyledir, ama Hollanda'da bu sayı trafikte karşı karşıya geçmeyi anımsatır şekilde, önce sağ sonra sol ve tekrar sağ olmak üzere üçtür.
Restoranda, kafede, kuaförde ve birçok alanda aldığı hizmetten memnun kalanlar bahşiş veriyor. Bu bahşişlerden pay almak isteyen bazı iş yeri sahipleri için ise uzmanlar "Bahşişin tamamı çalışanlara aittir" uyarısında bulunuyor. Memnun kalınan hizmet kimi zaman karşılıksız kalmıyor. Çalışana teşekkür bahşişle ediliyor.
Farsça baχşiş بخشش "bahşediş, ihsan, karşılıksız verme" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) aynı anlama gelen baχşişn sözcüğünden evrilmiştir.
“Bahşiş” prim dışında tutulan istisnalar arasında sayılmadığı için sigorta primine dahil edilmesi gerekiyor. Sigorta primine dahil edilen kazançlar da kıdem tazminatı hesabında gündeme geliyor. Bahşişin kredi kartı ile ödenmesi veya nakit verilmesi halinde hukuken sonuç değişmiyor.
Bahşiş bırakmak neredeyse zorunlu diyebiliriz, zira restoran ve kafe çalışanları da maaşlarını bahşişler hesaba katılarak alıyor, dolayısıyla bahşişlerin mutlaka veriliyor olması gerekiyor.
More videos on YouTube
Bu tartışılabilir; bu caiz midir değil midir diye ama herhangi bir şekilde bir zorunluluk olmadan, riyaya bulaştırılmadan hizmet eden garsona veya eşyayı taşıyan işçiye verilen bahşiş helaldir. Veren için bir sıkıntı yoktur, alan için din açısından bir sıkıntı yoktur.
İtalya, ayrı- ca, AB ülkeleri içerisinde Almanya ve Fransa'dan sonra en çok sığınma başvurusu alan ve mülteci barındıran ülke olarak da ön plana çıkmaktadır (UNHCR, 2020).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri