Mesaj ile küfür etmenin cezası 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır.
Basit Hakaret Suçu Cezası (TCK 125/1)
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
İnternetten İleti Yoluyla Hakaret Suçu
5237 sayılı TCK'nın 125/2 maddesi, ileti yoluyla hakaret edilmesini suç olarak kabul etmiştir. İleti yoluyla yapılan hakaretlerin ceza miktarları aynı olsa da; bir kısmı huzurda hakaret suçu, bir kısmı da gıyapta hakaret suçu kapsamında cezalandırılmaktadır.
Suç unsurunun daha ciddi ve büyük olması ile kişiler hapis cezası ile yargılanacaktır. Mesajla hakaret davası nasıl sonuçlanır ve mesajla hakaret suçu eğer nitelikli işlenmiş ise cezası nedir gibi sorulara yanıt arayanlar, bu suçun nitelikli olması halinde 1 ile 2 yıl arası hapis cezasının onaylanacağını bilmelidir.
Hakaret Suçu Temel Şekli Cezası – TCK 125/1
Hakaret suçunun temel şeklinin cezası 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır. TCK 61/9 uyarınca adli para cezasının alt ve üst sınırı hapis cezası dikkate alınarak belirlenecektir.
İlgili 28 soru bulundu
Kanaatimizce kişi özgürlüğünün önemi ve tutuklama tedbirinin niteliği gözetilerek hakaret suçu bakımından tutuklama kararı verilmemelidir.
Hakaret davası para cezası ne kadar merak edilen bir konudur. Hakaret davası cezası kaç TL 2023 dava sonucuna göre hapis cezası ya da adli para cezası olarak sonuçlanabilecek davalarda adli para cezası olarak 1.000 TL ile 5.000 TL arasında ceza ödemesi çıkabilmektedir.
Yargıtay aşağıda işaret ettiğimiz içtihatlarından da anlaşılabileceği gibi telefonda küfür ispatı noktasında tanık beyanları, SMS ve Whatsapp mesajları, sosyal medya üzerinden gönderilen mesajlar, gizli ses kayıtları gibi birçok vasıtayı delil olarak kabul etmektedir.
Kaba hitap ve nezaket dışı kelime ve sözler. Örneğin, bir kimseye yönelik “bilgisiz”, “terbiyesiz” , “tecrübesiz” , “siz kimsiniz lan”, “çemkirme” şeklindeki sözler kaba söz ve hitap mahiyetinde olup hakaret suçunu oluşturmaz.
Hakaret davası sonucunda kesinleşen mahkeme kararı da adli sicile (sabıka kaydına) işler. Hakaret davası neticesinde hükmün açıklamasının geri bırakılması kararı verilmişse 5 yıl içinde bir suç işlenmemesi halinde hakaretten alınan ceza sicile işlenmez.
Whatsapp'tan Hakaret Suçu
Görüldüğü üzere kanun metninde sesli, görüntülü veya yazılı iletiyle işlenen hakaret suçuna daha fazla ceza öngörülmemektedir. Bu kapsamda whatsapp üzerinden veya benzeri mesajlaşma uygulamaları üzerinden edilen hakaretlerde de ilk fıkrada yer alan cezalar üzerinden yargılama yapılacaktır.
Bu kelimeler, kişiyi rencide eden ve toplum içinde değersizleştiren kelimelerdir. Örnek vermek gerekirse, hukuki uygulamada en sık karşılaşılan hakaretler; şerefsiz, haysiyetsiz, aptal, geri zekâlı, müsvedde, hayvan, man kafa, spastik, deli, aklı kıt, gibi kelimeler hakaret sayılan kelimelerdir.
İnternet Üzerinden Tehdit Suçunun Unsurları
Örneğin, instagram üzerinden mesaj göndererek “seni bizim sokakta görürsem öldüreceğim” demek internet üzerinden tehdit suçuna vücut verir. Bu durumda fail, TCK m.106/1-birinci cümle gereği, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Mağdurlar direk yaşadıkları şehirlerin Cumhuriyet Savcılığı ile iletişim geçerek bizzat şikâyet dilekçelerini iletebilir. Hakaret davası masrafı 2023 yılında ortalama olarak 3.000 TL'den başlar. Bu rakam 5.000 TL'ye kadar artabileceği gibi 10.000 TL hatta 20.000 TL'yi de bulabilir.
Hakaret suçu cezası en az 20TL ve en fazla 100 TL bir gün karşılığı olacak şekilde 5 günden az 730 günden fazla olmamak üzere hesaplanır. Bu durumda hâkimin takdirine göre 100 TL ile 73000 TL arasında cezaya hükmolunabilir.
Uzlaşmaya tabi bir suç olduğundan, hakaret suçu hakkında öncelikle uzlaştırma prosedürünün uygulanması şarttır. Ancak taraflar arasında uzlaşma sağlanamazsa soruşturmaya veya yargılamaya devam edilebilecektir.
Örneğin Whatsapp, SMS, mektup, e-posta, kamera kayıtları, ses kayıtları, radyo veya televizyon programı kayıtları ya da tanıkların huzurunda hakaret suçunun gerçekleşmesi ile söz konusu suç ispatlanabilir. Hakaret suçunun ispatı için özel bir delil, yol öngörülmemiştir.
Sosyal medyada hakaret suçu ceza hukukunun kapsamına girdiği için kişilerin dava açması mümkün değildir. Dolayısıyla sosyal medya hakaret suçu nereye şikayet edilir sorusunun cevabı mahkemeler değil, emniyet güçleri ya da savcılık makamıdır.
KAŞAR TÜRK DİL KURUMUNA GÖRE HAKARET DEĞİLDİR
Çünkü, TDK (Türk Dil Kurumu) sözlüğünde kaşarlanmış kelimesi 'Hoşa gitmeyen bir harekete ve işe alışarak artık ondan üzüntü duymayan' anlamı taşımaktadır.
Telefon ile yapılan konuşmalar, sosyal mecralar üzerinden yazılan mesajlar, WhatsApp yazışmaları özel hayatın gizliliği kapsamında korunur. TCK'nın m. 132/3 hükmü uyarınca kendisiyle yapılan haberleşme içeriğini alenen ifşa eden kişiye 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilir.
Savcılığa bir şikayet dilekçesi vererek dava açılır. Hakaret suçu bakımından görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir. Basit hakaret suçu (TCK md.125/1-2-3), taraflar arasında uzlaştırma prosedürü uygulanmasını gerektiren suçlardandır.
Olayınızda bahsettiğiniz sözler söylendi ise hakaret suçu oluşmuştur. Seninle görüşeceğiz şeklinde bir ifade somut olayın özelliklerine göre tehdit suçunu oluşturur.
Hakaret suçu nedeni ile hakim direkt adli para cezası verebileceği için suçun basit hali nedeni ile verilen hapis cezası adli para cezasına çevrilemez. Ancak TCK 125/3' te yer alan daha ağır cezayı gerektiren nitelikli hallerin varlığı halinde hakim tarafından öngörülecek olan cezanın alt sınırı 1 yıldan az olamaz.
Ödenen miktar, suç nedeniyle mağdur olan kişiye değil, devlet hazinesine ödenmektedir. “(belirlenen gün sayısı) çarpı (takdir edilen miktar)” yoluyla hesaplanır. Bir gün karşılığı ödenmesi gereken para anlamına gelmektedir. Ödenmediği takdirde hapis cezasına çevrilebilir ve yalnızca mahkemeler hükmedebilir.
Adli Para Cezası Ödeme Emri üzerine, adli para cezası ödenmez ve kamuya yararlı işte çalışma tedbiri süresi içinde kabul edilmezse; Cumhuriyet Savcısının kararı ile hükümlüye verilen para cezasının ödenmeyen kısmı hapis cezasına çevrilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri