Kadınlara aktif cephe görevi veren ülkeler arasında Yeni Zelanda, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Norveç, İsrail ve İsviçre sayılabilir. İngiltere, kadınları özellikle topçu görevleri için kullanırken, ABD genellikle savaş pilotu olarak görevlendirmektedir.
Kadınlar, dünyanın farklı yerlerinde orduda aktif olarak görev alıyor, zorunlu olarak askere gidiyor, gitmediği durumlarda cezalandırılıyor. Bazı ülkelerde ise kadınlar gönüllü olarak orduya katılıyor.
Çin Halk Cumhuriyeti'nde ordunun önemli bir kısmını oluşturan kadın askerler geçirdikleri zorlu eğitimlerle çok konuşuluyor. Tam bir komando eğitimi alan bu kadın askerler sabahın ilk ışıklarından akşama kadar dövüş sanatları, koşu ve stratejik eğitimler alıyorlar.
Amerika, Japonya, Kanada, Avustralya, İspanya, İtalya, İsveç, İngiltere, Fransa, Almanya gibi birçok ülkede zorunlu askerlik yoktur. Düzenli ordusu olmayan İsviçre gibi bazı ülkelerde yükümlüler yaşamlarının belli bir döneminde askerlik hizmetine alınır ve bu süre boyunca her yıl birkaç hafta eğitim görürler.
İsrail'de zorunlu askerlik vardır. 18 yaşını doldurmuş ya da 12. sınıfı bitirmiş erkek ya da kadın askerliğe çağrılır. İsrailli Araplar, hamile ve evli kadınlar için askerlik zorunlu değildir. Askerlik hizmeti kadınlar için iki, erkekler için üç yıldır.
İlgili 35 soru bulundu
Görüldüğü gibi kadın askerler verilen her türlü görevi yerine getirmektedir, ancak Kara Kuvvetleri'nin muharip en önemli iki sınıfı “tank” ve “piyade” olup her ikisinde de kadın subay veya astsubay yoktur. Ayrıca Kara Kuvvetleri'ne alınan astsubayların hepsi yardımcı sınıftır; muharip değildir.
Bu trendi takip eden diğer ülkelerden İspanya 2001 yılında, Portekiz 2004 yılında, Çek Cumhuriyeti 2005 yılında, Lübnan ve Romanya 2007 yılında, Bulgaristan ve Hırvatistan 2008 yılında, Polonya 2009 yılında ve Arnavutluk 2010 yılında zorunlu askerliği kaldırmış.
Gönüllü kadın askerlik için alım yok. Fakat gönüllü askerlik yapmak isteyen kadınlar subay ve astsubay olarak görev yapabilirler. Bunun için belirli şartlar bulunuyor. Bunlar; 27 yaşının aşmaması, Lisans diploması olması, hukuki bir engel taşımaması, evli ise eşinin de hukuki engeli bulunmaması gerekiyor.
Askerlik. Yunanistan'da şu an 18 yaşın üstündeki erkeklere 12 ay zorunlu askerlik uygulanmaktadır. Kadınlar da Silahlı Kuvvetleri'nde hizmet edebilir. Ancak askerlik yapma zorunluluğu bulunmamaktadır.
YOKLAMA KAÇAĞI CEZASI 2023
Yoklama kaçağı saklı ve bakayalar Askeralma Kanunu'nun 24. Maddesine göre idari para cezasıyla cezalandırılırlar. Bunlardan kendiliğinden gelenler her gün karşılığı 5 Türk Lirası, yakalananlar ise 10 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılır.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) görev yapan 3 bin 319 rütbeli kadın askerden bazıları artık sıcak çatışma bölgelerine katılıyor. TSK'da daha önce yargıda, havacılıkta, olay yeri incelemede, asayişde ve atış taliminde görev yapan kadın askerler, terör olaylarında ağır silahlarla çatışma bölgelerine giriyor.
BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI KALKTI
Milli Savunma Bakanlığı'nca Şubat 2017'de yapılan düzenlemeyle TSK'da başörtüsü yasağı kalkmıştı. İsteyen kadın subaylar ve astsubayların başörtüsü takabilmesinin önü açılmıştı. Uygulama askeri öğrencileri de kapsıyor.
Bunu Anayasa söylüyor. Kadın ve erkek ayrımı yapmıyor. Ama askerlik mevzuatımız zorunlu askerliği sadece erkekler için öngörüyor. İsteyen ve yaş sınırına uyan Türk vatandaşı kadınlar, erkelerle aynı bedeli ödemeleri koşulu ile 21 günlük temel askerlik eğitimini alabilmeli" ifadelerini kullandı.
Amerikan ordusunda kadınlar şu anda cephe görevleri alabiliyor, ama kara muharebesine katılan birliklere verilmiyorlar. Savunma Bakanlığı Pentagon'un sözcüsü Leon Panetta'nın bakanlığı döneminde Amerikan ordusunda kadınlara 14.500 muharip kadro açıldığını söyledi.
Onlara, artık gerekli olması halinde askerlik hizmetinden yararlanabileceklerini bildirilecek. Aktif askerlik hizmeti 1997'de kaldırıldı, ancak 2018'de kabul edilen kanunda bir değişiklik yapıldı. Artık kızlara da 17 yaşına geldiklerinde askerlik siciline eklendiklerini bildiren bir mektup gönderilecek.
NATO'ya bağlı ülkeler arasında en fazla kadın askeri bulunan ülke Bulgaristan. Ülkedeki askeri birliğin % 14'ü kadınlardan oluşuyor. Bunun nedeninin Bulgaristan askeri görev bakımından en iyi şartları sunuyor.
Lise ve daha düşük seviyedeki öğrenim kurumlarından mezun olanlar ile yedek subay veya yedek astsubay adayı olmayanlar, askerlik hizmetini er olarak yerine getirir. Erbaş ve erlerin askerlik süresi 6 aydır.
Kuzey Kore en uzun süre zorunlu askerlik yapılması gereken ülke. Erkekler 11, kadınlar ise 7 yıl askerlik yapmak zorunda.
Askerlik hizmeti kadınlar için iki, erkekler için üç yıldır. Türkiye'de zorunlu askerlik mevcuttur.
KADINLARA ASKERLİĞİN ZORUNLU OLDUĞU TEK ÜLKE
Erkekler 3 yıl, kadınlar ise 21 ay askerlik yapıyor.
Üniversitelerin lisans veya meslek yüksekokulu bölümlerini tamamlamış olmak gerekir. Yine aynı şekilde kadın adaylar için 27 yaşını doldurmuş olmak şartı vardır. 27 yaşının altında olan kadın adayların başvurusu değerlendirmeye alınmaz. Alt yaş sınırı 27 olmasına rağmen üst yaş sınırı daha düşüktür.
Bulgaristan'da zorunlu askerlik aslında daha Kurtuluş'un gerçekleştiği 1878 yılından bu yana var. Zorunlu askerlik 1881 yılında Çarlık Bulgaristan'ın Askeri Güçleri Yasası ile düzenleniyor. 2008 yılında ise gençler için zorunlu askerlik tamamen kaldırılıyor.
İtalya: Zorunlu askerlik 2006'da kalkıyor.
Bulgaristan, Romanya, Polonya, Letonya, Litvanya ve aday ülkelerden Hırvatistan profesyonel orduya geçiş yaptı. AB'ye 2004'te üye olan Letonya da 2007'de zorunlu askerlik uygulamasını tamamen kaldırmıştı. Aynı şekilde, 12 ay zorunlu askerliğin olduğu Polonya, 5 Aralık 2008'de zorunlu askerlik uygulamasını sona erdirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri