Cilt kuruluğu, A vitaminin yeteri kadar alınamamasından dolayı ortaya çıkar. Cildinde kuruluk şikayeti yaşayan kişiler, gerilme ve çatlama gibi problemler yaşar. Bu durumda cildinize uygulayacağınız nemlendiriciler ve bakım kürleri ile bu durumdan kurtulmak neredeyse imkansız hale gelir.
Ancak kronikleşen bir cilt kuruluğu mevcut ise bu durum vitamin eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. A vitamini başta olmak üzere E ve C vitaminleri, çinko, Omega-3, Omega 6 yağları ile antioksidan içeren besinler cilt kuruluğunun giderilmesinde etkili olacaktır.
D vitamini yeterli miktarda alınmadığında cilt bariyerinde bazı sorunlara neden olur. Bu sorunların en sık yaşananı ise cildin kuruyup dökülmesidir. D vitamininden uzun süre eksik kalındığında bazı cilt problemlerine de yol açar.
Cilt Kuruluğu Hangi Hastalığın Habercisidir? Cilt kuruluğu atopik dermatit, sedef hastalığı, kontakt dermatit, hipotiroidi, böbrek hastalıkları ve şeker hastalığı gibi hastalıklarda sık görülmektedir. Bahsedilen önlemlerle cilt kuruluğunuz geçmiyorsa hekime başvurmanız önerilir.
D vitamini eksikliği;
Kötü bağışıklık fonksiyonu cilt bariyerini zayıflatarak, cilt kuruluğu ve iltihaplanma riskini arttırır.
İlgili 36 soru bulundu
D Vitamini Cilde Faydaları
Cilt hücrelerinin gelişmesi ve onarılmasında rol oynuyor. Cildin korunması ve genç kalmasında etkili oluyor.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
Cilt kuruluğu özellikle kış mevsiminde soğuk hava, rüzgar maruziyeti, havadaki nem kaybı nedeni ile görülür. Yine kış mevsiminde evde kullanılan ısıtıcılar havadaki nem oranını epeyce azaltarak deri kuruluğuna neden olur. Yaz mevsiminde ise genellikle güneş, deniz, havuz ve sık duş alma ile kuruluk oluşur.
Hipoparatiroidi (paratiroid hormon azlığı ve kalsiyum düşüklüğü): cilt kuru ve ödemlidir.
Cilt kuruluğu vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebileceği gibi yağ bezlerinin anatomik olarak daha az olduğu eller, ayaklar, kollar ve bacaklarda daha sık görülür.
Demir eksikliğinde ise ciltte kuruluk meydana gelmektedir. Bundan dolayı demir eksikliğinin en büyük belirtilerinden biri olarak kabul edilir. Sık olarak halsizlik şikayetinden müzdaripseniz demir eksikliğinden şüphelenebilirsiniz.
5- Cilt problemleri: D vitamini düzenli aralıklarla ve yeteri kadar alınmadığı takdirde cilt problemlerine de yol açar. Ciltte kuruluk en yaygın belirtileri arasında gösteriliyor.
Cilde iyi gelen vitaminlerin sayısı epey fazladır. A, E, C, D, K B3 ve B9 vitaminlerinin her biri cildin sağlığı ve güzelliğinin korunmasında paha biçilmez değerdedir. Aynı zamanda antioksidanlar ve mineraller de cilt sağlığını destekler ve güzelliğini bir üst düzeye çıkarır.
Cilde iyi gelen vitaminler arasında; C, A, E, D, B vitamini başta gelir. Ancak bunların yanında Koenzim Q10, Alfa Lipoik Asit ve Glutatyon sayesinde de cilt çok daha genç ve canlı görünür.
Tiroid hormonu metabolizmadan, vücudun gelişiminden ve vücuttaki enerjinin kordinasyonundan sorumlu. Bu hormonun azlığında ciltte kuruluk ve hassasiyet ortaya çıkıyor. Cilt ölü deriyi daha geç atıyor ve pul pul dökülmeler görülebiliyor.
Kuruluk arttıkça renk değişikliğine ek olarak ciltte gerilme hissi, pul pul soyulmalar, kepeklenme, deri yüzeyinde pürüzlenme, çatlaklar, yarıklanmalar oluşur. Kaşıntı, kuru derinin neden olduğu diğer bir belirtidir. Kuruluk tedavi edilmezse sonunda ekzemalar oluşabilir.
Menopoz döneminde östrojen seviyesi minimum seviyeyi düştüğü için artık yumurtlama olmaz. Östrojenin azalması ayrıca kadınlarda vajinal kuruluk, duygudurum değişiklikleri, gece terlemeleri ve sıcak basması gibi semptomlara da neden olabilir. Östrojen, erkeklerinde üreme sağlığını etkiler.
Cildinizin küçük bir noktası kurumuş ya da kaşıntı tutmuşsa tek yapmanız gereken bir pamuğa, sirke damlatarak o bölgeye pansuman yapmak. Eğer cildinizin tamamı ya da büyük bölümü kuruysa, küveti suyla doldurup, içine 3 su bardağı sirke döküp, 20 dakika kadar suyun içinde bekleyebilirsiniz.
Kuru bir yüze sahipseniz kullanmanız gereken doğal yağlar badem yağı, kayısı çekirdeği yağı, argan yağı, zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağıdır. Argan yağı E vitamini ve Omega 3 içerdiğinden cildi nemlendirir ve kuru cildin nemlenmesini sağlar.
Cildi düzenli olarak temizlemek gerekmektedir. Ölü doku ve pul pul bir yapıya sahip olan cilde düzenli bir peeling uygulaması yapmak gerekmektedir. Peeling ve temizleme işlemleri sonrasında mutlaka yeterli nem desteğini sağlamak için cilt tipine uygun bir nemlendirici ajan kullanılmalıdır.
D Vitamini İçeren Besinler
Alabalık, somon, ton balığı, uskumru gibi yağlı balıkların etleri ve karaciğerleri D vitamini açısından zengindir. Sığır karaciğeri, peynir ve yumurta da bir miktar D vitamini içerir 1. Somon, popüler bir balık olmakla birlikte harika bir D vitamini kaynağıdır.
D vitamini eksikliğinin en yaygın nedeni, güneş ışığına yeterince maruz kalmamaktır! Bununla birlikte gün içerisinde uzun süre kapalı ortamda kalanlar, ciddi karaciğer-böbrek hastalığı olanlar, rifampisin (tüberküloz-verem ilacı), epilepsi-sara ilacı kullananlar D vitamini eksikliği riski altındadırlar.
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri