Yani cami ve ekipmanlarının temizliğinden hem imam hem de müezzin eşit olarak sorumludurlar. Bu konuda kimsenin kimseye emir buyurma ya da hesap sormak gibi bir ayrıcalığı bulunmuyor.
Caminin temizliğinden sorumlu olan İmam ve Müezzindir ancak temizlik işlerini yapmakla yükümlü olan Müezzinlerdir.
Cami temizliği: kuru vakum (tozların emilmesi), ıslak vakum, avize temizliği, mozaiklerin temizliği, duvarların ve kapıların silimi gibi hizmetlerdir. İslam dininin ibadethaneleri olan Camiiler sürekli olarak temiz tutulması gereken yerlerdir.
Çamaşır suyunu tuvalete dökerek bir süre beklemek ardından da fırça ile iyice fırçalamak gerekir. Çamaşır suyunun ardından kireç önleyici deterjan dökülür ve fırçalama işlemine devam edilir. Fırçalama işi bittikten sonra Sprey ya da krem formundaki mineralli temizleyicilerle tuvalet temizlenir. Bol su ile durulanır.
Çok genel bir kural olarak, temel temizlik için klozet haftada en az bir kere temizlenmelidir.
İlgili 29 soru bulundu
- Çöplerimizi her zaman çöp kutusuna atmalıyız. - Tuvaleti kullandıktan sonra tuvaleti her daim temiz bırakmalıyız. - Tuvaletten çıktıktan sonra ellerimizi mutlaka dikkatli ve uzun bir süre sabunla yıkamalıyız. - Grip ya da nezle gibi hastalıklara yakalandığımız zaman maske ile dolaşmalıyız.
Camilerin temizlik işleri görevlisi mânasıyla kayyımlık, türbedarlık ve hizmetçilik gibi "cihât-ı bedeniyye" denilen, iş ve sanata dayanıp ilim tahsiline gerek göstermeyen cihetlerdendir (bk. CİHET).
Cami ve mescidler Allah'a ibâdet için yapılır.
Günümüzde bazı apartman katlarının mescid olarak kullanılması bu ikinci şıkka girer. Yani ev içinde mescid hükmünde sayılır. Bu bakımdan mescidin üstündeki dairelerde hamam ve tuvaletin bulunmasında bir kerahet görülmemiştir.
Ülkemizde cami ve mescitler Diyanet İşleri Başkanlığınca ibadete açılmakta ve yönetilmektedir.
1) Cami ve mescitlerde vakit namazları ile, cuma, bayram ve tera vih namazlarını, gerektiğinde cenaze namazını kıldırmak. 2) Kendisi tarafından veya mahallî müftülükçe hazırlanan cuma ve bayram hutbelerini, zamanında ve usûlüne uygun olarak okumak.
HOCA –Hocalar; Kur'ân'ı tebliğle birlikte geçmişten gelen bilgilerin doğrusunu yanlışından ayırmak ve insanlara doğru bilgileri öğretmekle görevlidirler. Asıl soruya gelelim: Muhammed aleyhisselam Allah'ın Resulü yani elçisidir. Elçi, kendinden bir şey katmadan birinin sözünü diğerine ulaştırmakla görevli kişidir.
a) Camilerde vakit namazları ile cuma, bayram ve teravih namazlarını kıldırmak. b) Cuma ve bayram hutbelerini zamanında ve usulüne uygun olarak okumak, gerektiğinde hutbe hazırlamak, hutbe yazma ve okuma konusunda çalışmalar yapmak.
Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde imam-hatip ve müezzin-kayyım kadrolarında görev yapan din görevlileri, askerliklerini imam-hatip ve müezzin-kayyım olarak yapmalıdır. Bununla ilgili yasal düzenleme yapılabilir.
Önce Diyanet İşleri Reisliği'ne (Başkanlığı) bağlandılar, ama daimi kadroları çıkmadı. İlginçtir, 1930'ların ortasında camiler -tıpkı Osmanlı'daki gibi- Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlandı. İmam ve vaizlerin Diyanet'ten maaş almasına Demokrat Parti 1950'de karar verdi.
Câmilerin fonksiyonlarını, a) Mabed, b) Yönetim merkezi, c) İlim ve kültür merkezi olarak üç grupta mütalâa etmek mümkündür.
Tuvalete sol ayakla girip, sağ ayakla çıkmalı. Tuvaletten çıkınca, "Elhamdülillâhillezî ezhebe anil eza ve âfâni" duası okunmalı. Tuvalette konuşmamalı, çok oturmamalı, gazete falan okumamalı, şarkı söylememeli, sigara içmemeli, sakız çiğnememelidir. Tuvalette zikredilmez, selam verenin selamı alınmaz.
Kararda, “Camilerdeki tuvaletlerin, temizliği belediye tarafından yapılır ve yaptırılır ve tuvaletlerin ticari nitelikte kullanılmasına izin verilmez, ücretsiz hizmet verilmesi sağlanır” denildi.
Şadırvan, genellikle cami avlularında ortada bulunan, çevresindeki musluklardan ve ortasındaki fıskiyeden su akan üzeri kubbeli abdest yeri.
Temizlik görevlisi görevleri arasında çalışılan alanın havalandırılmasını sağlamak, temizleme ve süpürme işlemlerini gerçekleştirmek, yüzeydeki kir ve tozları almak, çalışma alanındaki çöpleri toplamak, cam silmek, zeminleri parlatmak gibi işler yer alır.
eleman.net verilerine göre, Temizlik Görevlisi 2023 yılında ortalama 21.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Temizlik Görevlisi , Temmuz 2023 yılında ortalama 21.900 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 17.160 TL maaş alıyordu.
Standart temizlik kapsamımızda yerlerin süpürülüp silinmesi, toz alma, camların silinmesi, kapıların silinmesi, banyo/mutfak temizliği, dolapların ve buzdolabının dışarıdan temizliği ve çöplerin çıkarılması var.
Yapılan temizliğin amacına göre temizlik yöntemleri şunlardır: Fiziksel Temizlik, Kimyasal Temizlik, Bakteriyolojik Temizlik (Dezenfeksiyon), Entomolojik Temizlik Osmolojik Temizlik.
Tuvaletin üzerini silmek için tuvalet kâğıdı kullanın. Ayrıca, tuvaleti yıkamak için çıplak el kullanmanız bakterilerin elinize bulaşmasına neden olur. Bu nedenle tuvaleti temizlediğiniz sırada tuvaletten uzak durun. Bu sayede yüzünüz ve ağzınız bakterilerden korumuş olursunuz.
Tuvalet (dışkılama) sonrası makat bölgesinin su ile temizlenmesi ve tahriş edilmeden kurutulması gerekir. Kurutma için tuvalet kağıdı tahriş etmeden kullanılmalıdır. Makat bölgesi temizliği sonrası bu bölge ıslak bırakılmamalıdır. Nemli ortamlarda mikroplar ve mantar kolay ürer.
1. Kanunun 20'nci maddesinin ikinci fıkrasına göre; lisans ve daha aşağı seviyedekilerden azami olarak; lise veya dengi okullarda öğrenim görenler 22 yaşını, fakülte ve meslek yüksekokullarında öğrenim görenler 28 yaşını, geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar askerlikleri ertelenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri