Hem sistemik hem de diş/dişeti hastalıkları; beslenmeniz ve ağız bakımına önem vermeniz, yetersizse D ve K2 vitamini desteği almanız ile önlenir.
B Grubu vitaminleri, diş sağlığı için vitamin denildiğinde ilk sıralarda yer almaktadır. Bu vitaminlerin eksikliğinde özellikle dil ve ağız yarası görülmektedir. Ayrıca dişler, oldukça hassas olabilmektedir. Her B vitaminini farklı gıdalarla alabilmemiz mümkündür.
B6 vitamini eksikliği:Dilde ve ağızda yaralar,dudak kenarında çatlaklar oluşur. B12 vitamini eksikliği:Dilde yanma hissi,dilin arka tarafına doğru kırmızı lezyonlar. A VİTAMİNİ:Eksikliğinde diş gelişimi ve sürmesi yavaşlar.Tükrük salgısı azalır.
Dişleri Güçlü Tutan ve Sağlam Kök Oluşturan Kalsiyum Vitamini. Dişlerin güçlü kalmasına yardımcı olan kalsiyum aynı zamanda kökleri da sağlam hale getirmektedir.
D vitamini
Bu bağlamda diş eti hastalığı da dahil olarak pek çok enfeksiyon riskini azaltır. Birçok araştırma D vitamini eksikliğinde diş çürümesi riskinin de arttığını göstermiştir.
İlgili 22 soru bulundu
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
Skorbüt, C vitamininin aşırı derecede yetersizliğine bağlı olarak gelişen bir hastalık türü olup anemi, hareket kısıtlılığı, halsizlik, kanamalar, kol ve bacaklarda ağrı, vücudun bazı bölgelerinde şişlik, cilt problemleri, diş eti hastalıkları ve diş kaybı gibi olumsuzlukları içerir.
Dişlerdeki sararma yüzeysel ise öncelikle iyi bir diş taşı temizliği, ardından düzenli fırçalama ile giderilebilir. Ancak iç tabakada yani dentin tabakasında oluşan lekelenmeler fırçalama ile giderilmez; beyazlatma işlemi ile tedavi edilebilir.
Süt, su, somon, portakal, çilek çene kemiğinizi ve diş minenizi güçlendirecek 5 önemli besindir. Süt, yapısındaki bol miktardaki kalsiyum sayesinde dişleri ve kemikleri güçlendirir, diş etlerini hastalıklara karşı korur. Su diş çürüklerinin oluşmasını engeller ve gıda atıklarını temizler.
D Vitamininin sağlıklı dişler ve kemikler için kalsiyum kadar gereklidir. D vitamini kemik ve dişlerin oluşup şekillenmesinde vazgeçilmez bir vitamindir. D vitamini ve kalsiyum kemik kaybını önler ve iltihapları azaltır.
En çok bilinen doğal diş beyazlatma yöntemi, limon ve karbonat karışımını dişlere uygulamaktır. Karbonata limonu sıkıp karıştırdıktan sonra diş fırçasına sürerek dişlerinizi fırçalayın. Daha sonra, ağzınızı çalkalayarak karışımı temizleyin. Limon yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz.
Diş hekimi, profesyonel diş temizliği yaparak, dişlerdeki plak ve diğer lekeleri uzaklaştırabilir. Doğal yöntemler, dişlerin daha beyaz görünmesini sağlamak için etkili bir seçenek olabilir. Limon suyu, karbonat, hindistan cevizi yağı ve elma sirkesi gibi malzemeler, dişlerin beyazlamasına yardımcı olabilir.
Diş sararması neden olur diye soracak olursak, sigara kullanımı, asitli içecek kullanımı, dişlerin düzenli olarak fırçalanmaması gibi nedenlerden oluşmaktadır. Kalıtsal özelliklerinde sararma konusunda etkin olduğunu söylemek gerekir.
Örneğin; asidik içecekler dişlerin sararmasını sağlar. Ayrıca diş gelişimin esnasında alınan antibiyotikler de renklenmeye olabilir. Bunların dışında sigara, çay ve kahve tüketimine bağlı olarak da dişte renklenmeler görülebilir. Bu yüzden ağız ve diş bakımına dikkat edilmeli ve özen gösterilmelidir.
Home Bleaching: Diş hekiminin önerdiği jeller evde uygulama ile yapılmakta ve eczaneden kolayca ulaşılabilmektedir. Fakat bu jeller kullanılmadan önce hekim ağız yapısına uyan ve içinde beyazlatıcı jel barındıran kalıplar yapmaktadır. Bu işlem üç hafta kadar sürmektedir.
Diş minesi doğal olarak beyaz renklidir. Yüksek miktarda tüketilen kahve ve çay, diş minesine penetre edecek kalıntılar bırakır. Turunçgiller veya sirke gibi asitli gıdalar, diş minesinin aşınmasına sebep olur. Sonuç: Diş minesi daha ince ve saydam hale gelir ve sarı renkli dentin daha kolay görülebilir.
Sarı dişleri önlemek veya kurtulmak için en iyi yol dişlerinizi günde iki kez iyi bir diş macunu ile fırçalamaktır. Anında daha beyaz dişler için White Now Gold kullanmanızı öneririz.
Karbonat, elma sirkesi ve tuz karışımı ile dişleri beyazlatmak mümkündür. Bardak içine; 1 çay kaşığı elma sirkesi, yarım çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karbonat ekleyerek karışımı hazır hale getirebilirsiniz. Diş macunu olarak bu karışımı hafta bir defa kullanmanız yeterlidir.
Çoğu insan kahvenin dişlerde lekelenmenin en büyük suçlusu olduğunu bilir. Peki, çayın inci beyazı dişlerinizi sarımsı bir renk tonuna da dönüştürebileceğini biliyor muydunuz? Aslında, yüksek tanen içeriği nedeniyle siyah çay, kahvenin dişlerinizi lekeleme ihtimalinden daha yüksek orana sahip olabilir.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
Günlük C Vitamini İhtiyacı Nasıl Karşılanır? C vitamini en yaygın olarak narenciye ürünleri, çeşitli meyveler ve sebzelerde bulunur. Bunun yanı sıra kapsül halinde ve çiğnenebilir tabletler şeklinde ağızdan alınan takviyeler halinde de C vitamini almak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri