Örneğin; asidik içecekler dişlerin sararmasını sağlar. Ayrıca diş gelişimin esnasında alınan antibiyotikler de renklenmeye olabilir. Bunların dışında sigara, çay ve kahve tüketimine bağlı olarak da dişte renklenmeler görülebilir. Bu yüzden ağız ve diş bakımına dikkat edilmeli ve özen gösterilmelidir.
Sigara ve alkol kullanmak, çok fazla kahve ve çay tüketmek dişlerinizin sararmasına ve estetik açıdan kötü durmasına yol açmaktadır. Dişlerinizin doğal rengi de sarı olabilirler. Ancak dişlerinizin doğal renginden hariç diş sararması oluşmasının en önemli nedeni yeme ve içme alışkanlıklarınızdır.
En çok bilinen doğal diş beyazlatma yöntemi, limon ve karbonat karışımını dişlere uygulamaktır. Karbonata limonu sıkıp karıştırdıktan sonra diş fırçasına sürerek dişlerinizi fırçalayın. Daha sonra, ağzınızı çalkalayarak karışımı temizleyin. Limon yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
Dişlerinizi Düzenli Olarak Fırçalayın
Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak, plak ve diğer lekelerin oluşmasını önleyerek dişlerinizin daha beyaz görünmesini sağlar. Fırçalama işlemi, diş hekimi tarafından önerilen şekilde yapılmalıdır ve en az günde iki kez yapılmalıdır.
Office bleaching yöntemi dişlerde hızlı bir beyazlama istenildiği durumlarda en etkili çözümdür. Diş hekimi tarafından muayenehane ortamında uygulanan bu prosedürde diş etleri izole edildikten sonra üzerine ilaç sürülür ve ilacın etkinliğinin artırılması için üzerine mavi ışık uygulaması yapılır.
Örneğin birçok sarışın ve kızıl insanın genetik olarak dişleri daha sarıdır. Dişler yaşla beraber daha sarı ve daha gri renk alabilir. Bu, yıllar sonra diş minesinin (dişin sert ve daha beyaz olan dış tabakası) aşınmasıyla daha transparan bir hale gelip altta daha sarı olan diş dokusunun (dentin) yansıması sonucu olur.
Diş sararması nasıl geçer diye merak eden hastalar için diş sarılığı, estetik açıdan hoş olmayan bir sorundur, ancak üstesinden gelmek mümkündür. Evde diş sarılığı tedavisi yapmak mümkündür, ancak diş beyazlatma işlemi gibi profesyonel bir tedavi için diş hekimleri kontrolü altında tedavi olmanız gerekmektedir.
Dişlerde meydana gelen çürüklerin en yaygın nedenlerinin başında bu koyu lekeler gelir. Ancak her leke tehlikeli olacak anlamında da değildir. Çünkü bazen bu lekeler sadece yiyecek veya içeceklerden kaynaklı yüzey lekeleridir. Diş temizliği ve diş beyazlatma işlemleri ile dişte siyah lekeler kolayca çıkarılabilir.
Aşırı fırçalama neden sarı dişlere neden olur? Diş minesini aşındırır: Aşırı diş fırçalamak; dişin minesini sıyırarak daha sarı görünmesine yol açabilir. Diş minesinin aşınması güçtür; fakat bu mümkün olabilir. Eğer bu durum meydana gelirse, dişin dentin tabakası olarak isimlendirilen ikinci tabakası açığa çıkar.
Son zamanlarda özellikle zayıflamak için bol bol tüketilen limonlu su diş için bir kabustur. Limonun asitli yapısından dolayı diş minesine zarar verdiği için hem dişlerde çürümeye hem de diş tabakasının altında kalan sarı tabakanın ortaya çıkmasına neden oluyor.
Bunlardan en yaygın olanı şüphesiz ki: Karbonat. Doğal bir aşındırıcı olan karbonat, lekeleri mekanik olarak çıkarabilir. Dişlerinizi beyazlatmak için karbonat denemek istiyorsanız, eşit miktarda su ve karbonatı karıştırarak bir macun yapın. Diş fırçanızı 1 dakika boyunca dişlerinize sürtün, ardından tükürün.
Soda ve kolalı içecekler: İçerdikleri yoğun asit sebebi ile diş minesinde leke yapıyorlar. Kırmızı ve beyaz şarap: Kırmızı şarap yoğun rengi, beyaz şarap ise içerdiği asit nedeniyle dişlerde lekeye neden oluyor.
Çay ve kahve dişleri sarartır mı? Çay, dişlerin sararması ve leke oluşumuna neden olur. Bu sorunu ortadan kaldırmak için çay içtikten sonra 1 bardak su ile ağzınızda gargara yapabilirsiniz.Çok fazla çay veya kahve tüketmek diş yüzeylerinde birikimlere sebep olduğu için tavsiye edilmiyor.
Diş hekimi tarafından yapılan diş beyazlatma işlemleri ise, genellikle 347,22-1.620,00 TL arasında değişebilir. Lazer ile yapılan diş beyazlatma işlemleri ise, 2000-3000 TL arasında değişebilir. Bu fiyatlar, yaptırılacak işlemin büyüklüğüne, dişlerin durumuna ve seçilen beyazlatıcı ürünlerine göre de değişebilir.
Dişlerinizi fırçalayıp ağzınızı iyice çalkalayın. Ardından bir çay kaşığı karbonat, 1 çay kaşığı ada çayı ve bir çay kaşığı tarçını iyice karıştırın. Bu işlemi her gece tekrarlayın. Çok değil 1 hafta içinde dişlerinizdeki beyazlığı fark edeceksiniz.
Eğer hastalık sebepli diş sararması var ise bu durumda bir uzmandan yardım almak önerilmektedir. Ancak düzenli diş fırçalamama gibi ihmal sonucu yaşanan durumlar sonucu diş sararmış ise bunun çözümü mümkündür.
Bir çok hijyen, estetik uygulaması gibi; fazla miktarda ve kontrolsüz uygulandığında ZARARLIDIR. Zarar o an görülmeyebilir fakat uzun vadede oluşturacağı hasarlar göz ardı edilemez. Her gün karbonat ile diş fırçalamak; dişlerde hasar oluşturacak kadar aşınmalara neden olabilir.
Dişlerdeki sararma yüzeysel ise öncelikle iyi bir diş taşı temizliği, ardından düzenli fırçalama ile giderilebilir. Ancak iç tabakada yani dentin tabakasında oluşan lekelenmeler fırçalama ile giderilmez; beyazlatma işlemi ile tedavi edilebilir.
Ipsos'un 34 ilden 16 bine yakın bireyle gerçekleştirdiği 'Türkiye'yi Anlama Kılavuzu' araştırmasına göre Türkiye'de doğal saç rengi sarı olanların oranı yüzde 4 seviyesinde.
Saç renginde ise, Türkiye'de insanların yarısından çoğunun (%62) saç renginin siyah veya koyu kahve olduğu tespit ediliyor. Sarışınların oranı sadece %4.
Ev tipi beyazlatma, kişinin evinde uyguladığı ve diş hekimi tarafından verilen özel bir diş beyazlatma kiti kullanılarak gerçekleştirilen bir beyazlatma yöntemidir. Bu yöntem genellikle dişlerin yavaşça beyazlamasına ve sonuçların yaklaşık 1 – 2 hafta içinde görünür hale gelmesini sağlamaktadır.
Bu nedenle, diş beyazlatma gibi kozmetik amaçlı işlemler için devlet hastanelerinde ücretsiz veya düşük maliyetli hizmetler sunulmamaktadır.
Dişlerinizi her gün en az 2 defa fırçalamanız diş yüzeyinde yemek artıklarının birikip plağa dönüşmesini engeller. Elbette dişlerinizi fırçalamak daha beyaz bir görünüm oluşmasını sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri