Vücuda yeterli miktarda B12 vitamininin alınamaması durumunda B12 vitamini eksikliği ortaya çıkar. Bu durum, sinir sistemi ve beyinde ciddi ve kalıcı hasara yol açabilir.
Farklı bir deyişle, vücut için son derece önemli olan B12 vitamini doğal olarak yalnızca gıda yoluyla alınabilir. Dengesiz ve sağlıksız beslenmeye bağlı olarak görülen B12 vitamin eksikliği durumunda sinir hücrelerinin fonksiyonları bozulur.
Tedavi edilmeyen B12 vitamini eksikliği kansızlık, yorgunluk, nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kas güçsüzlüğü, bağırsak problemleri, sinir hasarı ve ruh hali bozukluklarına sebep olur.
Vücut için alınması gereken temel vitaminler arasında yer alan D vitamini, sadece kemik gelişimini değil vücudun birçok alanında görev yapıyor.
Folik asit eksikliği anemisi, B12 vitamini eksikliği ile birlikte meydana gelebilir ve kandaki kırmızı kan hücrelerinin sayısının azalmasına neden olur. B12 vitamini eksikliği, sinirlerin işlevini etkileyebilir ve karıncalanma, uyuşma ve denge sorunları gibi semptomlara neden olabilir.
İlgili 34 soru bulundu
B3 Vitamini (Niasin)
Niasin adı verilen B3 vitamini; besin yıkımı ile enerji ortaya çıkarılması, çoğu enzim ve hormonun sağlıklı şekilde çalışması, DNA üretimi ve sindirim ve sinir sisteminin sağlıklı çalışmasında önemli rol oynar.
Gıdaların enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olur. Cilt, saç, kas sağlığı, beyin fonksiyonları için gereklidir. Eksikliğinde ayakta yanma hissi, kol ve bacaklarda güçsüzlük, kalp atış hızlanması, ödem, bulantı, yorgunluk ve sindirim sistemi problemleri ortaya çıkabilir.
Aynı zamanda D vitamini, egzersiz ve stresten uzak bir yaşam tarzının benimsenmesi de mutluluk hormonunun salgılanmasında etkilidir. Serotonin hormonunun yanı sıra Dopamin, Oksitosin ve Endorfin hormonları da kişinin fiziksel ve psikolojik sağlığı açısından oldukça etkili hormonlardır.
C vitamini stresle mücadelede esastır. B12 vitamini sinirliliği azaltmaya, konsantrasyonu artırmaya, enerjiyi yükseltmeye ve sağlıklı bir sinir sistemini korumaya yardımcı olur. Kolin sinir tepilerini beyine gönderir ve sakinleştirici bir etki üretir.
Psikolojik bozukluklar genellikle; B1, B3 ve B12 eksikliği nedeniyle ortaya çıkar. Pirinç kabuğu, sebze-meyve, tam tahıl ürünlerinde bulunan B1 vitaminin eksikliği nörolojik sorunlara yol açabilir ve depresyona eğilimi artırır.
Depresyon bulgularını katkıda bulunabilen eksiklikler arasında folik asit, B12 vitamini, D vitamini, magnezyum, selenyum, demir ve çinko sayılabilir.
D vitamini ve Kalsiyum
Kas kasılmalarında ve sinir sinyallerinin düzgün çalışmasında önemli rol oynarlar. Bu yüzden, her zaman yeterli miktarda kalsiyum almaya dikkat edin. Süt ürünleri, yapraklı yeşillikler, bamya, deniz yosunu, badem ve sardalya, kalsiyum bakımından zengindir.
Bir süredir sürekli uyku hali yaşıyorsanız B2, B6, B12 vitamini eksikliğiniz olabilir. Özellikle B grubu vitaminlerinde eksiklik kansızlık ve demir eksikliği yapabilir. Bu durum yorgunluk, halsizlik ve sürekli uyku hali yaratır.
B12 eksikliği yaşlılarda oldukça yaygındır ve bu yaş grubunda depresyonun temel nedenlerinden biridir. 65 yaş üstünde B12 eksikliği oranı % 3-42 arasında saptanmıştır. Yaşlılarda B12 eksikliğine erkenden tanı konmalıdır.
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
B12 eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlar meydana gelir. B12 eksikliği psikolojik belirtileri nelerdir? Depresyon, sinirlilik, unutkanlık, düşünme ve davranışlarda değişiklik, yargılama, hafıza ve anlayış gibi bilişsel kabiliyetlerde azalma gibi belirtilerdir.
Enerji veren vitaminler; C vitamini, Koenzim Q10, Riboflavin (B2), B vitamini, B12 vitaminleridir.
Anksiyete ve depresyon, en yaygın ruh sağlığı sorunları arasındadır. Genellikle, anksiyetesi olan kişilerin yüzde 40-60'ında depresyon belirtileri vardır. Beyin, D vitamini reseptörlerinin en yoğun olduğu organlardan biridir. D vitamini, anksiyete ve depresyonun önlenmesinde ve tedavisinde önemli bir faktördür.
B vitamini büyüme ve gelişmeyi sağlamasının yanı sıra hafıza ve beyin sağlığı için oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kansızlığı engeller. B vitamini hayvansal gıdalar, erik, patates, brokoli, bezelye, kuşkonmaz, muz ve avokadoda bulunur.
Yorgunluk için vitamin dendiğinde ilk akla gelen vitaminlerden biri de C vitaminidir. Gerçekten de C vitamini enerji metabolizmasında önemli rol oynar. Hücrenin enerji bakanı olarak nitelendirilen mitokondri, enerji eldesinde uzun zincirli yağ asitlerini kullanır.
Özellikle B vitamini eksikliği, yorgunluk ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterebilir. B vitaminleri vücudumuz için enerji üretiminde kritik bir rol oynar. Bu vitaminler, karbonhidratları enerjiye dönüştürmek için gereken enzimlerin üretimine yardımcı olur.
Magnezyum ile B6 vitamini içeren sinerjik etkili takviyedir. “Magnezyum normal kas fonksiyonuna, elektrolit dengesine, normal enerji oluşum metabolizmasına ve yorgunluğun ve bitkinliğin azalmasına katkıda bulunur.”
Vücutta 5 yıl için depolanan B12 vitamini fazlalığının insan sağlığına bir zararı yoktur. Bilimsel çalışmalar ışığında sinir sisteminde önemli fonksiyonları olduğu bilinen B12 vitamininin fazlası idrarla zararsız şekilde vücuttan atılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri