D vitamini yönünden zengin besinlerin düzenli olarak tüketilmesi ve D vitamini içeren cilt bakım ürünlerinin düzenli olarak kullanılması cildin sağlıklı görünümünün korunmasına yardımcı olur. Retinol olarak da bilinen A Vitamini, en popüler cilt güzelliği vitaminlerinden biridir.
Cilde iyi gelen vitaminlerin sayısı epey fazladır. A, E, C, D, K B3 ve B9 vitaminlerinin her biri cildin sağlığı ve güzelliğinin korunmasında paha biçilmez değerdedir. Aynı zamanda antioksidanlar ve mineraller de cilt sağlığını destekler ve güzelliğini bir üst düzeye çıkarır.
Elma ve kırmızı soğan; cildi güzelleştiren kuversetin içerir. Bunlar dışında bütün “ berry” grubu meyveler; örn; üzüm, kırmızı üzüm, yaban mersini, dut özellikle de karadut, kızılcık, ahududu, çilek, polifenoller, resveratrol, gibi antioksidan içerikleri ile cildi güzelleştirir.
Nemli cildin sırrı su içmekte saklı
Cildin nem dengesini sağlamada en önemli etkenlerin başında gün içinde yeteri kadar su içmek geliyor. Kilogram başına 30 ml su içmek günlük su gereksiniminizi karşılamaya yetiyor. Örneğin 55 kilo olan biri, günlük 1.650 ml'den daha az su içmemeli.
“B7 vitamini” ya da “H vitamini” olarak da isimlendirilen biotin, doğal ürünlerde bulunan ve kozmetik sektöründe sıklıkla kullanılan bir vitamin türüdür. Hem güzellik hem de genel sağlık açısından son derece önemli olan biotin, vücudun pek çok fonksiyonunun yerine getirilmesine katkıda bulunur.
İlgili 45 soru bulundu
B12 vitamini hücre yenileyen ve hücreleri çoğaltmayı sağlayan bir vitamin olduğu için yeterli miktarda alınması çok önemlidir. B12 vitamini eksikliği olduğunda cilt derisinde kuruma meydana gelir. Akne, iltihaplanma ve sivilceler meydana gelir. B12 vitamini ise ciltte meydana gelen bu sorunların iyileşmesini sağlar.
Sağlıklı ve Işıltılı Bir Cilt için Vitaminler
Cildi yenileme, besleme ve pürüzsüz yapma konusunda görev üstlenen vitaminlerin sayısı oldukça fazla. A vitamini, C vitamini, D vitamini, E vitamini, B3 vitamini ve B9 vitaminlerinin çoğu cildin sağlıklı olması ve görünmesi için bir numara.
B3 vitamini (Niacinamide): Derinin fazla renk pigment üretimini kontrol altında alan etkili bir cilt beyazlatıcıdır. Derideki kolajen üretimini destekleyerek ince çizgi ve kırışıklıkların oluşumunu da engeller. Cildin nem tutmasını da artıran B3 vitamini, derinin yumuşak ve pürüzsüz bir görünüm kazanmasını sağlar.
Cilde C vitamini faydaları, özellikle kolajen proteini üzerindeki etkilerinden kaynaklanır. Cilt dokusunu güçlendiren kolajen sentezini artırarak cildin elastikiyetinin artmasına ve kırışıklıkların azalmasına yardımcı olabilir. Özellikle yaşlanma nedeniyle meydana gelen kolajen kaybının önlenmesini destekleyebilir.
Faydalı besinlerden destek alın
Cilt sağlığını etkileyen en önemli etkenlerden biri beslenmedir. Balıktaki omega-3, yeşil sebzelerdeki lutein, domatesteki likopen cildin yenilenmesini sağlar. Bu besinlerin yanı sıra A, E ve C vitamini içeren besinler tüketerek de cilt yenilenmesine destek verebilirsiniz.
Yapılan bir araştırmaya göre, su içmek kan akışını hızlandırdığı için cilde daha canlı bir görünüm kazandırma konusunda da etkili olabilir11. Dolayısıyla çok merak edilen “Su içmek cildi güzelleştirir mi?” sorusuna olumlu yanıt vermek mümkün olabilir.
"E VE C VİTAMİNİNİ BAŞTACI EDİN"
"Bedenin dış örtüsü olan derinin de işlevlerini yerine getirebilmesi yeterli su tüketimine bağlıdır. Günlük ortalama 2-2,5 litre su tüketimi cildinizin sağlığı, yumuşak, canlı ve ışıltılı görünümü için önemlidir.
Birçok çalışma, sağlıklı D vitamini seviyelerinin cildin yaşlanmasını önleyebileceğini göstermektedir. D vitamininin aktif formu olan kalsitriol; cilt hücrelerinin büyümesine, onarımına ve metabolizmasına yardımcı olur ve cildin yaşlanmasını önler. Ancak, çok fazla güneş, cilt yaşlanmasını hızlandırır.
Magnezyum hayati önem taşıyan minerallerden birisi, belki de en önemlisi. Vücudun kendisi bu minerali üretmediği için magnezyumun besinler yoluyla alınması gerekiyor. Magnezyum cildi düzgünleştiriyor, saçı güzelleştiriyor ve tırnakları kuvvetlendiriyor.
C Vitamini:
Ciltteki lekelerin açılmasında ve renk eşitsizliklerinin giderilmesinde oldukça etkili olan C vitamini, daha ışıltılı bir cilt için leke oluşumuna neden olan melaninin üretilmesini engelliyor.
Ancak C vitamini cildi tamamen beyazlatma yeteneğine sahip değildir ve kişinin doğal cilt tonunu değiştirmez. C vitamini içeren cilt bakım ürünlerini düzenli olarak kullanarak cildinize destekleyici bir etki sağlayabilirsiniz.
Hücre yenilenmesini sağlayan vitamin B 3 ve B 9
Vitamin B 3 cildin nem tutma kabiliyetini korur ve tekrar yağ tabakası oluşturarak kırışık oluşumunu önler. Vitamin B 9 hücre yenilenme özelliğini harekete geçirir. Besinlerde B 3 ve B 9: B 3 yoğun olarak kırmızı et ve balıkta bulunur.
C Vitamininin Sağlık ve Cilt Bakımına Yararları
C vitamini serbest radikal kaynaklı hasarları önlemenin yanı sıra, cildi aydınlatır ve koyu renkli lekelerin solmasına yardımcı olur. Üstüne üstlük, cildin sıkılaşmasını sağlayarak, bu sayede ince çizgilerin önlenmesine katkıda bulunur.
Pürüzsüz, ışıltılı, genç ve sağlıklı bir görünüme kavuşabilirsiniz. C vitamini serumu sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa temiz cilde uygulanmalıdır. Nemlendiriciden önce tonikten sonra masaj şeklinde uygulanması tavsiye edilir.
Antioksidan içeriğe sahip olan e vitamini sağladığı birçok fayda ile yaşlanmayı geciktirmede oldukça etkilidir. Özellikle ciltte güneş ışınlarından dolayı oluşan hasarı onarırken bir yanda koruyucu bir bariyer görevi görür. Ayrıca; A, B3, B5 vitaminleri de yaşlanmayı geciktirmede etkili vitaminler arasında yer alıyor.
Ciltte lekelenme birçok sebepten kaynaklanabilir. Güneş maruziyeti, sivilceleri sıkmak, tekrar eden akne, yanlış bakım ürünü kullanımı ve yaşlanmaya bağlı renk değişimleri gözlenebilir. Cilt lekeleri aynı zamanda antioksidan alım eksikliği ya da C ve E vitamini eksikliğinde de olabilir.
Bu vitaminin eksikliği, iki üç aylık bir B12 enjeksiyonu kürü ile giderilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri