Adli tatil, yargı ve adliye birimlerinde çalışan personelin izin dönemidir ancak bazı önemli dava ve işlerin görülmesi adli tatil süresince mümkündür. Kanunlarımızda açıkça belirtilen durumlarda, adli tatil boyunca dava ve işlemlere devam edilebilir.
Ceza yargısı için de aynı şekilde adli tatil süresi belirlenmiştir. Tarih aralığı burada da 20 Temmuz ile 31 Ağustos arasıdır. Ceza işlerini gören tüm makam ve mahkemeler bu toplu izne dahildir.
Adli tatilde sadece aşağıda belirtilen dava ve işler görülür: İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delillerin tespiti gibi geçici hukuki koruma, deniz raporlarının alınması ve dispeçci atanması talepleri ile bunlara karşı yapılacak itirazlar ve diğer başvurular hakkında karar verilmesi.
Kimler adli tatilden faydalanır? Adli tatilden genellikle mahkeme hakimleri faydalanır. Çünkü genellikle günlü işler mahkemeler tarafından yerine getirilir. Duruşma tarihleri verilirken adli tatil gözetilir ve adli tatile duruşma günü verilmez.
Adli tatil her yıl 20 Temmuz ile 31 Ağustos tarihleri arasında bazı yargı faaliyetlerine ara verilmesidir. Adli tatil Cumhuriyetin ilk yıllarında, bir tarım ülkesi olan Türkiye'de vatandaşların duruşmaya gelmek zorunda kalıp da hasat işlerinin aksatmaması için konulmuştur.
İlgili 39 soru bulundu
Hukuk alanında görev alan hakimler, savcılar ve görevliler adli tatil kapsamında görevlerine ara verecek. Adli tatilde, her adliyede nöbetçi mahkemeler ve savcılıklar bulunmaktadır. Nöbetçi mahkemeler ve savcılıklar bu tatil döneminde yargılama işlerinin aksamaması için çalışmalarını sürdürür.
Adli tatil boyunca hakimler, savcılar, adliye çalışanları izinli sayılır. İcra mahkemeleri ve çalışanları, icra daireler ve çalışanları, kanunda açıkça belirtilen bölge idare mahkemeleri, vergi daireleri bu kapsam dışında tutulmuştur.
Buna göre; tutuklu işlerin celseleri adli tatil süresince görülmekte, dosyaları da istinaf ve temyiz makamları tarafından incelenmektedir. Süreler açısından ise; adli tatile denk gelen sürelerin işlemeyip, sürenin bitmesinden itibaren üç gün uzatılacağının düzenlendiği görülmektedir.
Adli Tatil Süresi
Her yıl 20 Temmuz'da başlayıp 31 Ağustos'ta biten adli tatil yaklaşık bir buçuk ay sürer. Adli tatil tam olarak 41 güne tekabül eder. Adli tatilde süreler kesilir ve ancak bir buçuk ay sonra devam eder. Bu dönemde Kanun'da belirtilenler hariç mahkemeler olmaz, duruşmalar görülmez ve işler yapılmaz.
HMK 103-ç gereğince “Hizmet akdi veya iş sözleşmesi sebebiyle işçilerin açtıkları davalar” adli tatilde görülecek işler arasında sayılmıştır.
Adli tatil döneminde dava açılması, davalara cevap verilmesi ve dilekçeler aşamasının takibi mümkündür. Adli tatilde boşanma davası veya herhangi bir dava açma yasağı yoktur. Bu nedenle adli tatil süresince boşanma davası açılabilir. Adli tatili döneminde adliyelerin tamamen tatile girdiği anlayışı yanlıştır.
Boşanma davası açmak adli tatilde mümkün mü? Adli tatil boyunca boşanma davası açmak mümkündür. Boşanma davası açma işlemleri adli tatilde durmaz. Ancak her yıl 20 Temmuz – 31 Ağustos arası olan adli tatilde süreler işlemez ve duruşmalar görülmez.
HUMK 8.m.gereği Sulh Hukuk Mahkemesinin görevine giren bütün dava ve işler adli tatilde de görülür. Örneğin tahliye davasında verilen tahliye kararı aravermede tebliğ edilirse temyiz süresi işler ve 12.eylüle kadar uzatılmış sayılmaz.
Her yıl 20 Temmuz'da başlayıp 31 Ağustos'ta biten adli tatil 41 gündür. Adli tatilde süreler kesilir ve ancak bir buçuk ay sonra devam eder. Bu dönemde Kanun'da belirtilenler hariç mahkemeler olmaz, duruşmalar görülmez ve işler yapılmaz. CMK'da adli tatile tabi olmaz.
Adli tatilde yasalarımızın gerekli gördüğü bir düzenlemedir. Ancak yazları yazlık yerlerdeki avukatlar bir tek icra işlemlerinden para kazanabildiklerinden yazın alacak davası yerine icra takibi yparak geçimlerini sağlamaktadırlar.
MADDE 104- (1) Adli tatile tabi olan dava ve işlerde, bu Kanunun tayin ettiği sürelerin bitmesi tatil zamanına rastlarsa, bu süreler ayrıca bir karara gerek olmaksızın adli tatilin bittiği günden itibaren bir hafta uzatılmış sayılır.
Öncelikle Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun kararında bahsettiği; “Bu düzenlemelere göre, adli tatil içinde görülebilen işler yönünden 4. fıkra hükmü uygulanmayacak, bu tür dava ve işlerle ilgili süreler adli tatil içinde de işleyecektir.
Adli tatil, her yıl aynı tarihler arasında yapılıyor. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda "Adli tatil süresi" başlıklı 102. maddesine göre Adli tatil, her yıl 20 Temmuz'da başlar, 31 Ağustos'ta sona erer. Buna göre adli tatil oplamda 43 gün sürer ve yeni dönem 1 Eylül itibarıyla başlar.
Adli tatile tabi olan dava ve işlerde, bu Kanun'un tayin ettiği sürelerin bitmesi tatil zamanına rastlarsa, bu süreler ayrıca bir karara gerek olmaksızın adli tatilin bittiği günden itibaren bir hafta uzatılmış sayılır.
İCRA MAHKEMESİNDE GÖRÜLEN ŞİKAYET BAŞVURULARINDA ADLİ TATİLE İLİŞKİN HÜKÜMLER UYGULANMAZ.
Dolayısıyla adli tatilde süreler duracağından dolayı kesinleşme gerçekleşmez. Ancak tarafların mahkemeye istinaftan feragat dilekçesi vermesi halinde adli tatilde de olsa boşanma davası kesinleşir.
Yıllık izinleri olmayan hakim ve savcılara verilen izin hakkı ise adli tatil diye verilen dönemi kapsamaktadır. Adli tatilde her ne kadar hakim ve savcılar izinli olsalar da yine de adli tatil boyunca hiçbir yargı işi, başvuru, mahkeme, duruşma, dava ikamesi yapılmaz diye bir şey yoktur.
Adli tatil boyunca acil mahkeme işlemlerinin sürmesi için bazı dava türlerine bakılmaya devam ediliyor. İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delillerin tespiti, Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi davaları, İflas ve konkordato ile sermaye şirketleri işlemleri devam eden bazı dava türlerinden.
Genellikle hafta içi 08:30 - 12:00 / 13:00 - 17:00 saatleri arasında mesai yapmaktadırlar. Öğle tatili ise 12:00 - 13:00 saatleri arasında yapılmaktadır. ADLİYELER HAFTA SONU AÇIK MI? Cumartesi ve Pazar günleri kapalıdır.
Hâkim ve savcılar ile avukatlar, mahkemelerde çalışan zabıt kâtipleri ve diğer yardımcı kişilerin yıllık izinlerini kullandıkları adli tatil süresi içerisinde adli işler tamamen durmaz, Kanun'un 62. maddesine göre kurulan nöbetçi mahkemeler vasıtasıyla ve acil olanların görülmesine devam edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri