B vitamini içeren besin kaynakları arasında tahıllar, et, baklagiller, yumurta, süt ürünleri ve yeşil yapraklı sebzeler bulunur. İlginç bir şekilde, yüksek dozlarda B vitaminlerinin, aminoasit homosisteininin kan seviyelerini düşürerek ruh hali ve enerji seviyesi gibi stres semptomlarını iyileştirdiği öne sürülmüştür.
Kalsiyum (süt ürünlerinde, yeşil sebzelerde) ve magnezyumun (kepek, çavdar, baklagiller, bal kabağı ve ayçiçeği çekirdeği) en önemli anti- stres mineralleri olduğu belirtiliyor. Aynı zamanda sinir vitaminleri olarak da adlandırılan B vitaminleri de önemli.
Depresyon bulgularını katkıda bulunabilen eksiklikler arasında folik asit, B12 vitamini, D vitamini, magnezyum, selenyum, demir ve çinko sayılabilir.
D ve B12 vitamininin zihinsel yetenekleri güçlendirdiği, stresi azalttığı ve bilişsel becerileri geliştirdiği bilinmektedir.
B12 vitamini sinirliliği azaltmaya, konsantrasyonu artırmaya, enerjiyi yükseltmeye ve sağlıklı bir sinir sistemini korumaya yardımcı olur. Kolin sinir tepilerini beyine gönderir ve sakinleştirici bir etki üretir.
İlgili 44 soru bulundu
Ağrı oluşturan moleküllerin sentezini azaltır. BDNF üretimini artırarak depresyona ve demansa karşı koruyucudur. Homosistein düzeylerini düşürerek, sakinleştirici nörotransmitterler üzerine olan etkilerini azaltır, merkezi sinir sisteminin daha sakin olmasını ve daha az uyarılabilir olmasını sağlar.
B3 Vitamini (Niasin): B3 vitaminin belirgin olmayan eksiklikleri gerginlik ve anksiyeteye, ayrıca mental ve fiziksel yavaşlığa sebep olur. B5 Vitamini (Pantotenik Asit): Bu vitamin eksikliğinin belirtileri, bitkinlik, kronik asit ve depresyondur.
Depresyon, panik atak ve anksiyeteye neden olan ikinci bir olası nedense B6, B9 ve B12 vitamin seviyelerinin gereğinden düşük olması. Vücuttaki B12 vitamini seviyesini yükseltmek için kırmızı et, somon, karides, karaciğer, yumurta ve yoğurt gibi besinlerden faydalanabilirsiniz.
Kronik Ürtiker: D vitamininin derideki bağışıklık sistemi hücreleri özellikle mast hücreleri üzerinde belirgin sakinleştirici etkisi vardır.
Meditasyon, farkındalık ve nefes egzersizleri, spor, bir hobi edinmek, aile ve arkadaşlarla eğlenceli etkinlikler stresi azaltabilir. Unutmayın sinir sistemi parasempatik aktiviteye yani sakinleşmeye ihtiyaç duyar, bunu da sağlayan vagus siniridir. Vagus sinirini beslemek çok önemli.
832 hasta üzerinde araştırma yapan İngiliz bilim insanları, yüksek dozda B grubu vitamin takviyesiyle uygulanan şizofreni tedavisinin, standart tedavilere oranla hastalık belirtilerini daha fazla azalttığını ortaya koydu.
Yapılan bir takım araştırmalarda; B12 vitamini serumundaki azalmanın, depresyondaki artış ile ilişkili olduğuna dair kanıtlar bulunmuştur. Buna bağlı olarak B12 vitamini durumunun depresyonu daha iyi tedavi edebileceği de öngörülmüştür. Depresyona sahip bireylerin, günde 1 miligram B12 takviyesi alması tavsiye edilir.
Suda eriyen bir vitamin olan B12'nin zihin ve beden sağlığımız için oldukça önemli faydaları bulunmakta. Eksikliğinde ise bazı sağlık problemleri ortaya çıkabilmekte. Bu belirtiler arasında dikkat dağınıklığı, baş dönmesi, kabızlık, stres ve iştah kaybı gibi durumlar bulunuyor.
Vitamin B Kompleksi ve Vitamin B5
Bu vitaminlerin vücudun stres seviyeleri üzerinde büyük etkisi olduğu bilinmektedir. B vitamini, bağışıklık sisteminin genel canlılığında güçlü bir rol oynar. Bu vitaminlerden herhangi birinde eksiklik varsa, stresi azaltmak için B kompleks bileşik takviyelerini düşünün.
Kronik ağrı tedavisinde kilo verilmesi gibi yaşam tarzı değişikliklerinin uygulanması ve vitamin D eksikliğinin replasmanı anksiyete ve depresyon durumunda iyileşme sağlayabilir.
D vitamini eksikliği depresyona neden olabilir, ya da depresyon düşük D vitamini düzeyleri için risk artırıyor olabilir. Örneğin, depresyon tanısı olan insanların daha fazla zamanlarını kapalı alanlarda geçirmeleri, daha az sağlıklı beslenmeleri, D vitamini düzeylerini düşürüyor olabilir.
D vitamini almayı ihmal etmeyin
-Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynayan D vitamini, stres ve kaygıyı azaltma anlamında da öne çıkıyor. En iyi D vitamini kaynağı güneştir.
Kontrol etmenin en kolay yollarından biri solunumu düzenlemektir. Burnunuzdan derin diyafram nefesi alın (hava akciğerlerinize değil diyaframınıza gidecek.) ve aldığınız havayı yavaş yavaş ağzınızdan verin. Panik atak sırasında düşünce içeriğini değiştirmek, kaygı seviyesinin azalmasına yardımcı olabilir.
B12 VİTAMİNİ EKSIKLİĞİ
B12 vitamini DNA yapımında rol alan bir vitamindir. Eksikliğinde kafa karışıklığı, çabuk unutma, uyuşma, karıncalanma gibi belirtilerin yanında en başta yorgunluğa sebep olur.
Panik Atağa İyi Gelen Yiyecekler ve Besinler
Muz, süt ürünleri, badem, soya, portakal, süt, yumurta, susam, hindi, ceviz, mandalina, domates ve kakao besinlerini tüketmek panik atağa iyi geldiği için önerilmektedir. Bu besinlerde yer alan Triptofan ise proteinlerden oluşan 20 amino asitten biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri