TİFO ve PARATİFO Hastalık enfekte insanların idrar ve dışkıları ile kontamine olmuş gıda ve suların alınması ile bulaşır. Kanalizasyon sularının, içme ve kullanma sularına karışması sonucunda tifo salgınları görülür.
Çoğunlukla su ve gıdalara bulaşan etkenlerin neden olduğu hastalıklar; ishal, tifo, kolera, bağırsak paraziti, viral hepatit ve brucella olarak sıralanabilir.
Solu- num yolu ile veya kan, kanlı vücut sıvıları aracılığıyla bulaşabilen çok sayıda hastalık etkeni vardır. Örneğin kızamık, tüberküloz, suçiçeği, grip gibi hastalıklar solunum yolu ile bulaşırken hepatit B, hepatit C, HIV/ AIDS ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) kan yolu ile bulaşmaktadır.
Tetanoz hastalığı insandan insana bulaşmaz. Tetanoz mikrobun toprak, toz, hayvan dışkılarıyla bulaşmış yaralanmalar sonrası bulaşır ve oluşturduğu zehiriyle sinir sistemine geçer, kas felçlerine yol açarak ölümcül sonuçlara neden olur.
Genellikle toprağın üst tabakalarında veya güb- relerin içinde bulunan bu bakteri, sadece bıçak veya çivi gibi kesici ve delici aletlerin açtığı yaralardan de- ğil, küçük bir çizikten dahi vücuda kolayca girebilir.
İlgili 42 soru bulundu
İnsanlara kontamine objelerle (tırnak, iğne, çivi gibi) oluşmuş kesiklerden ya da toz, toprak, dışkı veya tükürükle kirlenmiş yaralardan, yanık ve kazalarda meydana gelen ölü dokulardan, yeni doğanlarda göbek kordonundan bulaşır.
Hepatit C insandan insana kan yoluyla bulaşmaktadır. Kan ve kan ürünü verilenler, uyuşturucu kullananlarda daha sık görülmektedir.
Kan yoluyla bulaşan hastalıklar, genellikle hepatit A, hepatit B ve hepatit C hastalıklarıdır. Bunların yanı sıra HIV/ AIDS ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşli hastalığı da kan yoluyla bulaşan hastalıklar arasında yer almaktadır.
Kanla bulaşan hastalık etkenlerinden hepatit B virüsü (HBV), hepatit C virüsü (HCV), ve insan immun yetmezlik virüsü (HIV) hastane ortamlarında hem sağlık çalışanı hem de hasta güvenliğini tehdit eden enfeksiyonlara sebep olmaktadır.
Hava, toprak, su, böcekler, kemirgenler, hayvansal ürünlerde hayvanların kendileri, gıda sektöründe çalışan işçiler, yeterli temizlik ve dezenfeksiyon işlemi uygulamayan işletmelerde araç, gereç, alet ve ekipman kontaminasyon kaynağı olarak ortaya çıkmaktadır.
Kirli sular, ishal, kolera, dizanteri, tifo ve çocuk felci gibi hastalıkların yayılmasına neden oluyor. Kirli suların içme suyu olarak tüketilmesinin yol açtığı hastalıklar nedeniyle her yıl dünyada 502 bin kişi yaşamını yitiriyor.
Mesane ve böbrek problemleri: Toksin ve atık asit birikimi bakterilerin gelişmesi için ortam sağlar, buda böbrek ve mesanede inflamasyon, Ağrı ve enfeksiyona daha yatkın olması ile sonuçlanır. Kabızlık: Suyun eksikliğinde, vücudun kritik fonksiyonları için su sağlama görevi kalın bağırsağındır.
Salmonella enfeksiyonu genellikle çiğ veya az pişmiş et, kümes hayvanları ve yumurta veya yumurtaları ürünleri yemekle veya pastörize edilmemiş süt içmekle bulaşır.
Atık sularının denize karıştığı, şiddetli yağmur sonrası suların denize ulaştığı yerlerde yüzülmesi pek çok rahatsızlıklara zemin hazırlayabiliyor. İshal yapan bakteriler ve parazitler veya cilt -yumuşak doku enfeksiyonu yapabilen bakteriler deniz suyu vasıtasıyla insan vücuduna giriş yapabiliyor.
Enfeksiyonların bulaşma yolları
Doğrudan temas , dolaylı yoldan temas ve damlacık saçılması ( Öksürme, hapşırma ,gülme ile ortama saçılan damlacıklar ) yollarından biri ile olur. Doğrudan temas: Mikroorganizmaların insandan insana fiziksel dokunma ile bulaşmasıdır.Uçuk ve bit enfeksiyonu örnek verilebilir.
Hepatit C, kan ve vücut sıvıları yolu ile bulaşan hastalık çeşitleri arasında yer alır. Kan yolu ile yayılma riskinin en yüksek olduğu durumlar, kişisel bakım ürünlerinin paylaşılması veya hastane ortamında meydana gelebilecek olan birtakım problemlerdir.
Ender de olsa Hepatit A virüsünün kan yolu ile de geçebileceği kanıtlanmıştır. Kişiden kişiye bulaşmaması için ise bazı korunma yöntemleri bulunmaktadır. Sadece kalabalık ortamlarda değil evde de hijyen kurallarına uyulmalıdır. Ellerin su ve sabun ile iyice yıkanması gerekmektedir.
Hepatit A Nasıl Bulaşır? Hepatit A virüsüne temas edilmesi sonucunda Hepatit A hastalığı kişiden kişiye bulaşır. Hasta kişinin dışkısına temas etmek, hazırladığı yemeklerden yemek çok risklidir. Bu besinlerin çiğ ya da az pişmiş olarak tüketilmesi de risk taşır.
Hastalığın etkeni hepatit B virüsüdür. Hepatit B virüsü insandan insana kan, kan ürünleri ve enfekte vücut sıvıları yoluyla bulaşır. Korunmasız seks, uyuşturucu ilaç kullanımı, steril olmayan iğneler ve tıbbi cihazlar ve gebelikte bebeğe bulaştırma diğer geçiş yollarıdır.
Hepatit B ve C, kan veya meni gibi vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılır.
Hepatit B, karaciğeri etkileyen ciddi bir hastalıktır ve Hepatit B virüsü nedeniyle ortaya çıkar. Hepatit B virüsü kan, cinsel yol ve vücut sıvılarının (tükürük, salya) yakın teması ile bulaşıyor. Hepatit B, doğum esnasında anneden bebeğe geçebiliyor.
Tetanozun Pasla Bir İlgisi Olmadığı Ortaya Çıktı
Ancak pas ve tetanoza neden olan bakteriler arasındaki ilişki, tamamen bağıntılıdır. İnsanlar Clostridium tetani'ye hayvan kafeslerini temizlerken, enfekte hayvanlar tarafından ısırıldığında veya kontamine eroine maruz kaldığında olduğu gibi paslı olmayan çeşitli şekillerde maruz kalabilir.
Ser- visimizdeki tetanoz olguları, genelde önemsenmeyen cam kesiği, horoz gagalaması, odun kıymığı, gül dikeni ya- ralanmaları veya ayaktaki çatlaklar dikkate alınmayan ufak yaralanmalardan sonra ortaya çıkmıştır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri