Kısmi tıkanma durumunda; kişi öksürür, nefes alabilir, konuşabilir. İlk yardım olarak, kişiye dokunulmaz ve öksürmeye teşvik edilir. Tam tıkanma: Hava girişinin tamamen engellendiği duruma tam tıkanmadenir. Tam tıkanma durumunda; kişi nefes alamaz, acı çeker gibi ellerini boynuna götürür, konuşamaz, rengi morarmıştır.
Tam Tıkanma Belirtileri
Nefes alamaz. Acı çeker, ellerini boynuna götürür. Konuşamaz. Rengi morarmıştır.
Hava yolunun, solunum için gerekli havanın geçişine engel olacak şekilde tıkanmasıdır. Tıkanma, hava geçişinin tamamen engellendiği tam tıkanma yada azda olsa bir miktar hava geçişinin olduğu kısmi tıkanma şeklinde olabilir.
Kısmi Tıkanmalarda İlk Yardım ve Acil Bakım
- Yabancı cismin çıkıp çıkmadığı kontrol edilerek belirgin bir yabancı cisim yerinden çıkmış veya gevşemiş takma dişler varsa bunlar yerinden çıkarılır. - Yabancı cisim çıkmışsa ve yeterli solunum varsa kişiye rahat bir pozisyon verilerek gözlemlenir.
engel olacak şekilde tıkanmasıdır. Tıkanma, tam tıkanma ve kısmi tıkanma şeklinde görülür.
İlgili 42 soru bulundu
52) Hangisi tam tıkanma belirtisi değildir? Nefes alamaz.
Heimlich manevrası için hastaya arkadan kollar dolanır, kişinin karın bölgesinde göğüs kemiğinin bittiği yer ile göbek deliğinin orta kısmına bir el yatay bir yumruk yapılarak koyulur. Diğer el ile ise yumruk kavranır. Hasta yere paralel şekilde eğik halde iken 5 kez, yumruk arkaya ve öne çevrilerek manevra yapılır.
Bebeklerde Kısmi Tıkanmalarda İlk Yardım ve Acil Bakım. Yabancı cisme bağlı kısmi hava yolu tıkanıklığında bebeğin kendi kendine soluması ve öksürmesi desteklenir. Bunun için bebek, kucağa alınıp başı yükseltilir ya da gazını çıkarıyormuş gibi omuza yaslanır ve kendi çabasıyla yabancı cismi çıkarması beklenir.
Nasıl uygulanır? Heimlich manevrasında kurtarıcı, hastanın arkasına geçmeli, hastanın göbek çukuru ile göğüs kafesi arasına bir elini yumruk yaparak yerleştirmeli ve diğer eliyle de destekleyerek içe yukarı şekilde 5 kez baskı uygulamalı.
Kişi yabancı cisimle boğulma durumunda konuşamaz, öksürmeye çalışır ve nefes alamaz. Bu solunum yolu tıkanıklığı (hava yolu obstrüksiyonu) şiddetli olduğunda ve kişinin hayati tehlikesi söz konusu olduğunda Heimlich manevrası kullanılır.
Hasta sert bir zemine sırt üstü kolları iki yanda yatırılmalıdır. Bilinci kapalı kişilerde dil arkaya düşüp hava yolunu tıkayabilir. Ya da herhangi bir yabancı ( kum ,toprak , diş protezi v.b.) madde solunum yolunu tıkayabilir. Bu durumda baş geriye itilip çene yukarı kaldırılarak soluk yolu açılır.
Lateral Pozisyon (Yan Yatış Pozisyon) * Solunum yollarının açıklığını sağlar * Bilinç kayıplarında bu pozisyon verilir. * Omurga düz, baş yastıkla desteklenmiş olmalıdır, * Altta kalan kol dirsekten bükülmeli, avuç içi yukarıya bakacak şekilde olmalıdır.
Tam Solunum Yolu Tıkanması
Kişi nefes alamaz, acı çeker gibi ellerini boynuna götürür, konuşamaz, rengi morarmıştır. Kişi kendisine sorulan sorulara sıklıkla cevap veremez. Yardıma ihtiyacı olduğunu anlamanın yolu bu tipik görüntünün farkına varmaktır. Tam tıkanmada kişiye Heimlich Manevrası yapılmalıdır.
J39.9: Üst solunum yolu hastalığı, tanımlanmamış
Trakea ve bronşların akut inflamasyonudur. Sıklıkla kış aylarında görülür. Çoğunlukla virüslere bağlı olarak gelişir.
Bebeğin göğsü el, çenesi ise parmaklarla kavranarak başı vücudundan daha aşağıda olacak şekilde öne doğru eğilir. Serbest elin ayasıyla bebeğin sırtına, kürek kemiklerinin arasına hızlı ve kuvvetli şekilde 5 defaya kadar vurulur.
Solunum güçlüğü belirtileri
Solunum sayısının normalden fazla yani dakikada 20-40 arasında olması, göğüs kafesinde çekilmeler olması, burun kanatlarının açılıp kapanması, inleme, cilt renginin morarması ve solunumun aralıklı durması belirtiler arasında sıralanıyor.
En ufak bir aktivite bile kalp atış hızını arttırır. Solunum yetmezliğinin diğer belirtileri arasında öksürük, hırıltı, uykusuzluk, terleme, baş ağrısı, kafa karışıklığı, duygu durum bozuklukları (sinirlilik, anksiyete) dudakların ve parmak uçlarının mavimsi renk alması (siyanoz) bulunmaktadır.
Heimlich manevrası, kişinin bilincinin açık ancak soluk borusuna kaçan cisim sonrası boğulma tehlikesiyle karşı karşıya durumlarda uygulanır. Öncelikle kişinin arkasına geçilir ve kollar karnın etrafına dolanır. Daha sonra göğüs kafesiyle göbek deliğinin ortasına yatay yumruk yapılır.
Kuvvetle arkaya ve yukarı doğru bastırılır. Bu hareket 5-7 kez yabancı cisim çıkıncaya kadar tekrarlanır. Tıkanıklık açılmadıysa tekrar sırtına vurulur. Bu işlemler 5'er kez olacak şekilde dönüşümlü olarak tekrarlanır.
Heimlich manevrası uygulaması yapmak için hastaya oturur pozisyonda ya da ayaktayken arkandan sarılın. Bir elinizi, baş parmağınız üste gelecek biçimde yumruk yaptıktan sonra diğer elinizle sıkıca kavrayın. Yumruk yaptığınız elinizi, içe ve yukarı olacak şekilde 5-6 kez kuvvetlice kendinize doğru çekin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri