8) Çorbanın Ekşiliğini Ne Alır? Genellikle yoğurt çorbalarında ve salçalı soslarla hazırlanan çorbalarda karşılaşılabilen bu durumun da çözümü oldukça basit: süt. Çorbanızın ekşi olduğunu düşünüyorsanız azar azar süt ekleyebilirsiniz. Ekşiliğin azaldığını düşündüğünüzde süt eklemeyi bırakabilirsiniz.
Harika bir ekşi yoğurt çorbası yaparak değerlendirebilirsiniz. Su ile kaynatarak kesilmesini sağlayıp çökelek peyniri elde edebilirsiniz.
Çorbayı pişireceğiniz tencereye 2 su bardağı yoğurt, 1,5 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyip pürüzsüz bir kıvama gelene kadar karıştırın.
Çorbanın kesilmemesi için en önemli şey su ile yoğurtlu karışımdan birinin soğuk olmaması ve çırpıcı ile sürekli karıştırılmasıdır. Çorbanın altını kısın ara ara karıştırmaya devam edin.
Çorba kesilirse ayrı bir kapta tekrar un ve yoğurt karışımı yapın. Az miktarda yaptığınız bu karışımı ılıştırarak çorbaya ekleyin. Yavaş yavaş kısık ateşte karıştırın. Böylece çorbanın düzeldiğini göreceksiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Unutmayın içinde yoğurt, süt, yumurta olan çorbalara tuz mutlaka çorba kaynadıktan sonra eklenmelidir ve hemen çorba karıştırılarak tuz çorbanın içinde eritilmelidir. . .
Çorba kesilmesinin en yaygın nedenlerinden biri, kullanılan malzemelerin taze olmamasıdır. Ekşi yoğurt, bozulmuş un veya bayat yumurta, büyük bir emekle hazırladığınız çorbanın kısa süre içinde kesilmesine neden olabiliyor. Çorbanın kesilmesinin ikinci nedeni ise çorbanın çok sıcak, terbiyenin ise soğuk olmasıdır.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, her terbiyenin içinde yumurta oldudur. Terbiyenin kesilmesinin nedeni işte bu yumurtadır. Çorba sıcak ve terbiye soğuktur. Yumurtalı terbiye sıcak çorbaya birden eklenirse, yumurta direk olarak pişer, topaklanır ve terbiyeden ayrılır.
Sıvı Yağ Eklemek. Hazırladığınız çorbayı ocağa almadan önce içerisine 1 çorba kaşığı kadar sıvı yağ ekleyebilirsiniz. Bu çorbanızın kesilmesini önleyecektir.
Nanenin tüm ferahlığını, yoğurdun besleyiciliğini, yumuşacık tadını içinde barındıran yayla çorbası dumanı üzerindeki en geleneksel çorbalardan değil de ne? Yayla çorbanızın içine hiç yumurta koymadan, uzun uzadıya terbiye hazırlamadan yapabilir, afiyetle yiyebilirsiniz.
8) Çorbanın Ekşiliğini Ne Alır? Genellikle yoğurt çorbalarında ve salçalı soslarla hazırlanan çorbalarda karşılaşılabilen bu durumun da çözümü oldukça basit: süt. Çorbanızın ekşi olduğunu düşünüyorsanız azar azar süt ekleyebilirsiniz. Ekşiliğin azaldığını düşündüğünüzde süt eklemeyi bırakabilirsiniz.
Yoğurdun içine bırakılır ve yoğurt ocakta bir taşım kaynatılır. Kaynayan yoğurt pirincin üstüne boşaltılır. Yüzüne ısıtılmış zeytinyağı ve kuru nane atılır. Afiyet olsun.
Ekşi yoğurdumuzu kaseye alıp çok az tuz ekleyip 3 kaşık soğuk süt ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz tadına bakın eğer biraz eksilik varsa çok az daha süt ekleyin ve tekrar karıştırın. Yoğurdunuzu tatlı tatlı yiyin :) Evde yoğurt çalmadan deneyebilirsiniz de tabi ki.
– Yumurta kokusu olmaması için yogurt ve unla iyice çırpın. – Çorbanızı kısık ateşte pişirerek lezzetini artırabilirsiniz. – Yağın patlamaması ve yağların etrafa sıçramaması için tereyapın içine 1 tatlı kaşığı sıvı yağ eklemeyi ihmal etmeyin.
Yoğurt çorbasının yine kesilmesini önlemek için tuzu hep en son katın. Yoğurt çorbasının, naneli sosu için, küçük bir tavaya 2 yemek kaşığı tereyağ koyup, eritin. Üzerine nane koyup, biraz kızdırın. Hazırladığınız tereyağlı kuru naneyi yoğurt çorbasının üzerine döküp, güzelce karıştırın.
Yayla çorbası TDK'ya göre "Yoğurt, un, yumurta sarısı, yağ vb. maddelerle pişirilen çorba." iken yoğurt çorbası "yoğurt, nane, pirinç ve yağ karışımıyla hazırlanan bir çorba türü." Oysa, bu sayfada açıklandığı üzere pirinç yayla çorbasında yer almalıdır.
Not: Yoğurt çorbasına nişastalı ve kekikli pişirmek yayla köylülerinden öğrendiğim bir yöntem, çorbaya kıvam kazandırıyor, ölçüsünden fazla koymayın çorbanızı pelteleştirir. Tarifte arzu ederseniz kuru nane de kullanabilirsiniz.
Süt kullanıldığındaysa da çorbaya eklenen sıvı miktarı artıyor doğal olarak. Bu nedenle normalde çorbaya eklenmesi gereken su miktarını ekleyeceğim süt miktarı kadar azaltıyorum. Örneğin 1 su bardağı süt ekleyeceğim çorbaya normalde 5 su bardağı su koymam gerekiyorsa bunu 4 su bardağına indiriyorum.
En son soğana naneyi ekleyeceğiz yanmasın diye. Bu arada tencere kaynayınca içine artık o gün elinizde hangisi varsa tercihinize göre şehriye veya yarma veya erişte/kesme ve tuzu ekleyip bir taşım kaynatıyoruz. Piştikten sonra tavadaki soğan/naneyi yağıyla birlikte tencereye döküyoruz.
Kıvamlı unlu çorbalar yapıyorsak, çorbayı arzu ettiğiniz ölçüde un ile besleyerek kıvamını attırabilirsiniz. Un dışında kıvam artırıcı olarak nişasta takviyesi yapabilirsiniz. Kıvamı koyu olan çorbaya, yapımında kullanılan su, sıcak bir şekilde eklenmelidir.
Çorbanıza kıvam katacak bir diğer malzeme de nişastadır. Nişastayı suyla iyice incelttikten sonra karışımı çorbanıza yavaş yavaş eklemeniz ve bu sırada devamlı karıştırmanız gerekir. Çorbaya ekleyeceğiniz nişasta miktarını kendi hedeflediğiniz kıvama göre ayarlayabilirsiniz.
Çorbanın içerisine patates atarak pişirebilir sonrasında blenderdan çekebilirsiniz. Bu yöntemi kullanıyorsanız eğer patates fazla tuzu çekeceği için tuz ve baharat oranlarını tekrar kontrol etmelisiniz. Bir diğer yöntem ise birkaç kaşık nişastayı soğuk suda çırparak çorbanın içerisine ekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri