Bizans'ın Anadolu'yu Türklerden geri alma umudunu tamamen yok eden Miryokefalon Savaşı, 1176 yılında Anadolu Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında yapılmıştır.
Miryokefalon (Myriokephalon) Muharebesi (Yurttutan Savaşı, Türkçe adlandırması: Düzbel Savaşı) Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıç Arslan ile Bizans imparatoru I. Manuil arasında, Beyşehir Gölü yakınlarında yapılan savaştır.
Türklerin Malazgirt zaferinden itibaren 15-20 yıl içinde Anadolu'yu fethetmeleri ve burada kendi devletlerini kurmalarından sonra Batı dünyası ile Bizans'ın başlıca gayesi, Türkiye Selçuklu Devletini yıkmak ve Türkleri Anadolu'dan geldikleri yere atmak veya bu ülkede imha etmek olmuştur.
Her iki savaş da Türkler açısından müdafaa savaşları olup Bizans'ın taarruzuyla vuku bulmuş ve Türklerin galibiyetiyle neticelenmiştir. Malazgirt Savaşı'nda Büyük Selçuklu İmparatorluğu, Miryokefalon Savaşı'nda ise Türkiye Selçuklu Devleti harp etmiştir.
İlgili 36 soru bulundu
Tarihte, bu iki devlet arasında gerçekleşmiş olan ilk Osmanlı Bizans antlaşması Koyunhisar Savaşı'nın ardından 1307 tarihinde yapılmıştır.
Türkler ve Bizans arasında yapılan ilk savaş olma özelliği taşımaktadır. Pasinler Savaşı'nın en önemli özelliği bir Türk Devleti'nin Bizans İmparatorluğu'na karşı yaptığı ilk savaş olmasıdır. Bu savaştan Büyük Selçuklu Devleti galip ayrılmıştır.
Pasinler Savaşı; Bizanslılar ve Büyük Selçuk Devleti arasında 1048 yılında gerçekleşmiştir. Büyük Selçuklu Devleti'nin zaferiyle sonuçlanmıştır. Malazgirt Savaşı; 26 Ağustos 1071 yılında yapılan bu savaş Büyük Selçuklu Hükümdarı Alpaslan ve Bizans İmparatoru Diyojen arasında gerçekleşmiştir.
Özellikle Türk İslam tarihinde önemli bir dönüm noktası olan Kösedağ Savaşı Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılma sürecine girmesine sebep olmuştur.
Oysaki 26 Ağustos 1071 tarihinde Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan'ın Bizans İmparatoru Romenos Diogenes'e karşı Malazgirt ovasında kazandığı zafer, yalnız Türk-İslâm ve Bizans tarihinde değil, dünya tarihi içinde bir dönüm noktası olmuş ve neticesi günümüze kadar gelmiştir.
Herhalde eksik attın ama attığın soruyu cevaplandırayım. Malazgirt Meydan Muharebesi: 26 Ağustos 1071'de Büyük Selçuklu Devleti ile Bizans (Doğu Roma) arasında gerçekleşmiştir. Savaş Sultan Alparslan'ın zaferi ile sonuçlanmıştır. ''Türklere Anadolu'nun kapılarını açan savaştır.''
Dandanakan Muharebesi ya da Dandanakan Meydan Muharebesi (1040), Selçuklu Devleti'nin Gazne Devleti'ni yendiği ve Gazne Devleti'nin çözülmesine yol açan muharebedir. Bu muharebeden sonra Gazne Devleti yıkılış dönemine girmiş, Selçuklu Devleti resmen kurulmuştur.
Büyük Selçuklu Devleti ile Karahıtaylar arasında 1141 yılında cereyan eden Katavân Savaşı, gerek Mâverâünnehir'in Karahıtaylar'ın eline geçmesi, gerekse savaşta yenilgiye uğrayan Büyük Selçuklu Devleti'nin yıkılışına zemin hazırlamış olması açısından Batı Asya tarihinde son derece önemli bir yere sahiptir.
Bizans ordusu 200 bin askerle savaşa giriyor. Selçuklu ordusu ise yaklaşık 50 bin askerle. Malazgirt Muharebesi 26 Ağustos 1071 Cuma günü gerçekleşmiştir. Aynı gün geç saatlere kadar süren savaş, Selçukluların zaferiyle sonuçlanmıştır.
Kesin Selçuklu ve Eyyubi zaferiyle sonuçlanan bu muharebe sonrasında Harezmşahlar Devleti yıkılma sürecine girmiş ve Anadolu Selçuklu Devleti ile Moğollar sınır komşusu olmuştur. Harezmşahlar Devleti yıkıldı.
1243 yılında meydana gelen Kösedağ Savaşı, II. Gıyaseddin Keyhüsrev komutasındaki Anadolu Selçuklu Devleti ile Moğollar arasında olmuştur.
*Anadolu'da siyasi birliğin bozulması, beylik ve atabeyliklerin kurulmuş olması, *Batıni isyanları ve Türkmen ayaklanmalarının yaşanması, *Yönetime İranlı idarecilerin getirilmesi, halkın yönetime karşı küstürülmesi, *Abbasi halifelisinin yıkıcı faaliyetlerinin artmasıdır.
Katvan Savaşının Önemi
Büyük Selçuklu Devleti'nin yıkılışına neden olması bakımında tarihte yaşanmış olan önemli savaşlardan biridir. Bu savaş sonrası yenilgiye uğrayan Büyük Selçuklu Devleti parçalanarak ortadan kalkmıştır. Savaşı kesin olarak kazananı Karahitaylılar Devleti olmuştur.
Selçuklular Dandanakan Savaşı sonrasında kendilerini ispatlamıştı. Sonrasında özellikle batıya doğru seferleri olmuştur. Bu hareketlerin temas noktasında ise Bizans bulunuyordu. Ani, Malazgirt ve bir asır sonrasındaki Miryokefalon Savaşları sonrasında Anadolu'da Selçukluların kalıcı oldukları iyice anlaşıldı.
Bafeus/Bapheus veya Koyunhisar Muharebesi, 18 Temmuz ve 27 Temmuz 1302 tarihleri arasında Osmanlı Devleti ile Bizans İmparatorluğu'nun yaptığı muharebe. Koyunhisar Savaşı Osmanlı Devleti ve Bizans İmparatorluğu arasında yapılan tarihteki ilk silahlı çarpışmadır.
Bu savaş Selçuklu İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu'nun yaptıkları ilk ciddi savaştır. Savaşın asıl önemli tarafı, Bizans'a karşı ilk defa büyük çapta bir zaferin kazanılmış olmasıdır. Türk orduları bu savaşla Erzincan bölgesine kadar uzanmışlardır.
Pasinler Savaşı, Büyük Selçuklu Devletinin zaferi ile sonuçlanmıştır. Büyük Selçuklu Devleti bu savaşın sonunda bir güç kazandı ve Anadolu'yu fethetme cesaretini kendinde buldu. Bu savaş ile Bizans ordusunun zayıflığını tüm ülkeler de görmüş oldu.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri