Dervişlerin sohbet ve zikir için toplandıkları, bir süre ikamet ettikleri, bazan inzivaya çekildikleri mekânlar için kullanılan terim.
(ﺧﺎﻧﮕﺎﻩ) i. (Fars. ḫāngāh) Bir tarîkatın merkez durumundaki tekkesi, hankah.
Bunlara özellikle Bektaşîlerde görüldüğü gibi, "Pir evi" "Pir makamı' da denilirdi. Hankâha bağlı olanların büyüklerine "tekke" küçüklerine de "zâviye" adı verilirdi. Tekkeler, bulundukları hankahlar vasıtasıyla zaviyelerin maddî ve manevî ihtiyaçlarım sağlarlardı.
Hanigâh., Farsça'dan gelen bir kelime olup "hangâh" şeklinde de ifade edilmektedir. Bu terim, bir yüceltme ve onurlandırma ifadesi olarak kullanılagelmiştir. İlâhî kelimesi ile beraber kullanıldığında "Allah'ın katı" şeklinde bir mana kazanır.
I. (VII.) yüzyılda bazı âbid ve zâhidler, inzivaya çekilip ibadet ettikleri yerlere Kur'ân-ı Kerîm'de de geçen (Hac 22/40; Âl-i İmrân 3/37, 39) savmaa ve mihrâb adını vermişlerdir. Buralara sonraki dönemlerde mescid, müseycid ve düveyre denilmiş, daha sonra hankah yanında ribât ismi de kullanılmaya başlanmıştır.
İlgili 29 soru bulundu
Dervişlerin sohbet ve zikir için toplandıkları, bir süre ikamet ettikleri, bazan inzivaya çekildikleri mekânlar için kullanılan terim. Bir şeyhin yönetiminde tasavvuf eğitiminin verildiği mekân.
Tekke (Osmanlıca: تكیه tekye; Arapça: تَكِيّة tekiyye), tarikattan olanların barındıkları, ibadet ve tören yaptıkları yer, dergâh gibi yapılardır.
HANGÂH – HÂNEGÂH – HÂNİGÂH
(ﺧﺎﻧﮕﺎﻩ) i. (Fars. ḫāngāh) Bir tarîkatın merkez durumundaki tekkesi, hankah.
HÂBGÂH – HÂBGEH
( ﺧﻮﺍﺑﮕﻪ– ﺧﻮﺍﺑﮕﺎﻩ) i. (Fars. ẖāb > ḫāb “uyku” ve yer bildiren -gāh > -geh ekiyle ḫāb-gāh > ḫāb-geh) Uyunan yer, yatak odası, yatak: Ezelî böyledir âyîn-i sipihr-i gaddâr / Ki gülün hâbgehi hâr ola hârın gülzâr (Bâkî).
Zaviye (din), tekke gibi tarikat etkinliklerinin yürütüldüğü yapı. Zaviye, Osmanlıcada açı.
Bazan tarikatın merkez tekkesi için âsitâne terimi tercih edilirken bazan da Mevlevîlik'te olduğu gibi büyük mevlevîhânelere âsitâne, küçüklerine zâviye adı verilmiştir.
Sözlükte “atmak, düşürmek, çıkarmak, bir şeyin bir tarafını kesip atmak” anlamlarına gelen hazif (hazf) kelimesi, bedî' ilminde belli harfleri kullanmadan söz söyleme sanatını ifade eder. Hazif, atılan harflerin noktalı veya noktasız olmasına, bitişik veya ayrı yazılmasına göre çeşitli kısımlara ayrılır.
Arapça hafâ (gizli olma, gizlilik) kökünden türemiş bir isim olup daha çok başkaları hakkında araştırma yapan ve bilgi toplayan gizli ajan, sivil polis ve dedektif gibi görevlileri ifade eder.
harif / harîf / حریف
Güz mevsimi, sonbahar.
TDK'da belirtildiğine göre her gün kelimesi ayrı olarak yazılır. Kelimenin bitişik yazılması yanlış kullanım olacaktır.
Fakat ek alarak hukuku haline geldiği zaman pek çok kişi tarafından da yanlış yazılmaktadır. yazım hatalarından olan hukuku kelimesi bazı kişiler tarafından hukuğu şeklinde yazılmaktadır. Bu nedenle yazım hataları oluşmaktadır. Kelimenin doğru yazılışı ''hukuku'' şeklinde olmalıdır.
İşte detaylar... Herhangi nasıl yazılır? 'Herhangi' kelimesi TDK'ya göre bitişik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı yazılması yanlış kullanım olacaktır.
İslam ahlakı ve tasavvuf ilminin öğretildiği, tatbik edildiği yerlere tekke ve zaviye denir. Genel anlamıyla İslamiyet açısından bir eğitim kurumu olarak da ifade etmek mümkün. Burada pek çok kişi eğitim almakta, İslamiyet ile beraber tarih ve yazı da öğrenmektedir.
Bir şeyhin yönetiminde tasavvuf eğitiminin verildiği mekân.
Tarikat pîrlerinin veya tarikatın büyük şeyhlerinin ikamet edip irşad faaliyetlerini sürdürdükleri veya kabirlerinin bulunduğu merkezî tekke anlamında bir tasavvuf terimi. Bir tarikatın veya tarikat kolunun merkezi durumunda olan büyük tekkelere verilen isimlerden biri.
Metraj, bir inşaatı meydana getiren yapı elemanlarının yapılması için kullanılacak malzeme ve yapılacak işlerin miktarlarının tespit edilmesi amacıyla; her bir yapı elemanının ayrı ayrı ölçülmesi, bu ölçümlerin bir cetvele aktarılarak tüm yapıdaki iş kalemleri miktarlarının detaylı olarak hesaplanması işlemidir.
ahlaf / ahlâf / اخلاف
Evvelkilerin yerine geçenler. Nesil. Evlâdın evlâdları. Nesl-i âti.
mahi / mâhi / mâhî / ماهى
(Mahv. den) Yok eden, mahveden, perişan eden.
(Sıhhat. den) Eskiden resmi yazılara konulan ve "doğrudur, yanlışsızdır" mânasına gelen bir işâretti.
KÛHSAR. (ﻛﻮﻫﺴﺎﺭ) i. (Fars. kūh “dağ” ve yer bildiren -sār ekiyle kūh-sār) Dağlık yer, dağ tepesi: Gehî şeş-per gehî şeş-pâre oldum / Gehî kûhsâra düştüm hayme kurdum (Şemseddin Sivâsî).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri