Yerhamükellah, Allah'ın rahmeti ve inayeti üzerine olsun anlamına gelir. Yerhamükellah Ne Zaman Söylenir? Yerhamükellah hem hapşıran hem de aksıran kişilere söylenen bir sözdür.
İslam'da hapşıran bir bireye Yerhamükellâh denilmekte ve hapşıran birey ise cevap olarak Elhamdülillah demesi gerekmektedir. Bu dinimize göre sünnettir.
Aksırırken ağzı elle veya mendille kapatmak sünnettir. Aksıran kişinin “elhamdülillâh” demesi halinde yanında bulunanlardan birinin ona “yerhamükellah” (يرحمك الله) (Allah sana rahmetiyle muamele etsin) diye dua etmesi, İslâm'ın muaşeret kurallarından sayılmıştır.
Onun için hapşırırken Allah'a hamd edilir. Hapşırma fiili, bir nimet olması yönüyle Allah'a izafe edilmiştir. Esnemek ise, genellikle vücudun ağırlaştığı, gevşediği ve tembelliğe meylettiğinin bir göstergesidir. Esnemenin şeytandan olduğunun ifade edilmesi ise, şu hikmetten olabilir.
İkinci hapşırığınız, ilk hapşırığınızın görevini yeterince yerine getirmediğinin bir göstergesidir. Peş peşe üç kez hapşırmak ise sistemimizin çok daha derinlerdeki rahatsız edici şeyleri dışarı atmak istediğinin işaretidir.
İlgili 44 soru bulundu
Neden diğerine de "Yerhamükellah" demediği sorulduğunda Efendimiz: "O kişi hapşırdığında Elhamdulillah demedi, diğeri ise Elhamdulillah demişti" karşılığını vermiştir. Bu hadisten yola çıkarak hapşıran kişi "Elhamdulillah", bunu duyan kişi ise "Yerhamükellah" demelidir sonucuna ulaşılabilir.
İşte bu sebeplerden dolayıdır ki milyonlarca mikrop ve zararlı maddelerden kurtulduğumuz için, aksırdıktan sonra Rabbimiz'e şükrediyor, "elhamdülillah" diyoruz. Hapşıran kişiye "çok yaşa" denilmesi caiz olsa da sünnete uygun olan ifadelerin kullanılması en doğru söyleyiştir.
Arka arkaya hapşırma durumu alerji ihtimalinin olduğunun göstergesidir. Alerji durumunun netleşmesi için doktor kontrolü şarttır. Bazen de arka arkaya hapşırmalar genetik sebeplerle de olabilmektedir. Bu tür durumlarda hapşıran kişiye öneri, bulunulan mekanda ortamın havalandırılmasıdır.
Peygamber (s.a.s.) bu konuda şöyle buyurmuştur: "Allah (c.c.), aksırmayı sever fakat esnemeyi sevmez. Bir kimse aksırıp "Elhamdülillâh" derse, bunu işiten müslümanların, "yerhamükellah " diye karşılık vermesi gerekir. Esneme ise, şeytandandır. Bunun için, esneme ihtiyacı duyan kişi mümkün olduğu kadar buna mani olsun.
- Bana çok saçma geliyor. Değerli kardeşimiz, Hayır, esnemek yasak değildir, bir günahı yoktur.
Yerhamükellah, "Allah sana rahmet etsin" anlamına gelir. Yehdina ve yehdikumullah ise, "Allah bize ve size hidayet versin" anlamına gelir. Aksırınca (Elhamdülillah) demeli, bunu duyan Müslüman da, (Yerhamükellah) demeli. (Allah sana rahmet etsin) demektir.
Sizden biriniz aksırdığı zaman, “el-Hamdülillah / الْحَمْدُ لِلَّهِ (Allah'a hamd olsun)” desin. Yanındaki arkadaşı da ona “Yerhamükellah / يَرْحَمُكَ اللَّه (Allah sana rahmet etsin)” desin.
Çok sık hapşırma, burun tıkanıklığı yada akıntısı, öksürük, gözlerde yaşarma gibi belirtilerle ortaya çıkan alerjik rinitin mevsimsel grip yada nezleyle karıştırılmaması konusunda uzmanlar uyarıyor. Hastanın, alerjik riniti önemsenmendiği takdirde ileride astım hastası olarak hayatını devam ettirme riski çok yüksektir.
Hapşırma esnasında vücudumuzdaki basınç çok fazla olduğu için çok fazla hapşırıldığında bayılmalar meydana gelebilir. Hapşırma hissi geldiğinde ağzınızı tamamen kapatırsanız ve nefesinizi tutarsanız akciğerleriniz yırtılabilir. Bu nedenle gelen hapşırma hissine engel olmamanızı ve hapşırmanızı tavsiye ediyorum.
Bütün hallerimiz için hamdolsun, âlemlerin Rabbi olan Allah'ımıza; ancak küfür ve dalâlet halleri hariç. Yeter ki şirk, küfür, inkâr, günahkarlık, kötülük, zulüm ve dalâlet olmasın.
arapça cümle. türkçede "çok yaşa" cümlesinin karşılığı. hapşıran insana söylenir. anlamı: "allah sana merhamet etsin." olan bu cümleyi duyan kişi de cevaben "yehdina ve yehdikümullah" der. bunun da sözlük anlamı: "allah bize ve size hidayet versin" demektir.
Nazarı kovma/çıkarma işleminin başarılı olduğu dua okuyan kişinin esnemesi ile anlaşılır. Ne kadar çok ve uzun esniyorsa karşısında oturan insan o kadar çok nazara uğramış demektir. Kimi zaman esnemekten gözünden yaşlar gelir. Hatta bazen nazara uğrayan kişi de esner.
Esnemek İnsanın İlâhî ilhamların uğrak yeri olan gönlüyle, Allah'a yöneldiği anda, şeytan da var gücüyle onu o halden uzaklaştırmak ister işte budur. Yani okuduğunda esnetip,uzaklaştırmak.Gaflete sebep olmasını sağlamaktır.
Namazı bozan haller arasında gülmek, konuşmak vs. haller yer alırken esnemek, hapşırmak ve öksürmek namazı bozmamaktadır. Öksürmek ister istemez kişinin kendi tutamayacağı bir hal olduğu için namazı bozmamaktadır. Hapşırmak ve esnemek de aynı şekildedir.
Aslan Bey ya da bilinen diğer takma adıyla Amca, bunun öcünü almak için Karahanlı'nın oğlu Efe Yakup Karahanlıyı kaçırmış ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na vermiştir. Babası Mehmet Karahanlı gibi hapşırdığı zaman art arda 3 kere hapşırır. Bu sırrı da bir tek Aslan Akbey bilir.
Toz, koku veya dumana maruz kaldığınızda arka arkaya defalarca hapşırıyorsanız muhtemelen alerjik nezleniz var. Göz yaşarması, şeffaf su gibi burun akıntısı alerjinin diğer tipik belirtileri. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Füsun Soysal, alerjik nezleyle ilgili merak edilenleri anlatıyor.
Hapşırma, üst solunum yolu özellikle de nazal kavite mukozasının uyarılmasına bağ- lı ortaya çıkan koordine nöromuskuler bir refleks yanıttır. Bilinçli olarak kontrol edile- meyen hapşırma, yüz, göğüs ve karın kaslarının koordine bir şekilde çalıştığı, solunumun devamını sağlayarak vücudu koruyan bir reflekstir (1).
“Yerhamukeallah” “Allah(c.c.) sana merhamet etsin” demesi gerekir. Aksıran kişi, yanında “Yerhamukeallah” denildiğini duyunca: ”Yehdina ve yehdikumullah ” “ Allah(c.c.) bize ve size hidayet versin.” ve ya “Yehdikumullahu ve yuslihu balekum” “Allah(c.c.), sizi doğru yola yöneltsin ve işlerinizi düzeltsin” demelidir.
Diğer bir âdet de çok yaşa diyen kişiye cevap olarak sen de gör demektir. Bu, benim uzun yaşadığımı görecek kadar çok yaşa anlamına gelir. Eğer çok yaşamaktansa iyi yaşamanın daha olumlu olduğunu düşünüyorsanız çok yaşa yerine sevdiklerinize iyi yaşa ya da her ikisi birden 'iyi ve çok yaşa' diyebilirsiniz.
Bununla birlikte hapşırma esnasında basınç fazla olduğu için kalp durabilir ya da göz damarları çatlayabilir. Bu kadar hayati bir önem taşıyan hapşırma esnasında ise genellikle 'Çok yaşa' denilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri