Hanım (Kraliçe) sözcüğünün türeyişi şu şekilde anlatılır. Mete Han (Moğollar Cengiz Han olduğunu söylerler) gelip saygı sunan herkesin Han'ım şeklinde hitap ettiği bir ortamda, içeri giren eşini görünce “İşte bu da benim Hanım” der. O günden bu yana kadın yöneticilere Hanım denir.
hanım - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe χānum “hükümdar eşine hitap şekli [1ci tekil kişi iyelik ekiyle]” sözcüğünden evrilmiştir. (Kaynak: Doerfer, Türk. und Mong. Elementen im Neupersisch III §1163.) Bu sözcük Eski Türkçe χān “hükümdar” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +Um ekiyle türetilmiştir.
Hanım sözcüğü öz Türkçedir. Bu isim Moğolcaya da geçmiştir.
Eski Türkçe χatun veya ḳatun “kraliçe” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Hotan Sakacası aynı anlama gelen χattuna veya Soğdca aynı anlama gelen χwatēn sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Soğdca χwatāw “kral, hükümdar” sözcüğünün dişilidir. Bu sözcük Soğdca χwa “kendi” ve Soğdca tāw “güç, güçlü” sözcüklerinin bileşiğidir.
edebildiğimiz kenç “genç, yavru, çocuk” kelimesinin kökeni üzerinde durulacaktır. “genç, yavru, çocuk” anlamlarını karşılamaya başlamıştır.
İlgili 32 soru bulundu
Hanım (Kraliçe) sözcüğünün türeyişi şu şekilde anlatılır. Mete Han (Moğollar Cengiz Han olduğunu söylerler) gelip saygı sunan herkesin Han'ım şeklinde hitap ettiği bir ortamda, içeri giren eşini görünce “İşte bu da benim Hanım” der. O günden bu yana kadın yöneticilere Hanım denir.
Osmanlı döneminde hatun terimi kadınlar için bir onur olarak kullanılmıştır, kabaca İngilizce kadın terimine denktir ve katun'un farklı bir yazılışıdır. Çoğu Türk unvanı gibi, ilk addan sonra kullanılır. Geleneksel olarak hatun diye hitap edilen kadınlar şunları içerir: Börte, Cengiz Han'ın eşi.
Arapça'da avret (Arapça: عورة ) genellikle "çıplaklık" anlamına gelen '-wr kökünden türemiştir. Farsça, Kürtçe ve Urduca'da 'avrat kelimesi Arapça 'avret' kökünden türemiştir ve yaygın olarak "kadın" anlamında kullanılmıştır.
Hem hitap sözü hem de saygı ifadesi olarak kullanılan hatun ismi, Türkçede ve Arapçada kadın anlamına gelir.
Hanım kelimesi 'Ah pek de hanım hanımcık' gibi söylemlerle kadına yerini gösteren bir kelime gibi görünse de aslında Eski Türkçe'deki 'Han' kelimesinden gelmektedir. Eski Türklerde erkekler için Han nasıl hükümdar anlamına geliyorsa, ondan türemiş 'Hanım' kelimesi de sultan, kraliçe gibi bir anlama geliyor.
Asya ve Avrupa'da yaşayan Orta Çağ göçebe Türk halkları ve ayrıca günümüz Çin'inin kuzeyinde ve kuzeybatısında yaşayan Moğol kabileleri tarafından yaygın olarak kullanılan, hükümdar veya askeri hükümdar için Han unvanının dişil karşılığıdır.
Anlam kötüleşmesi yaşayarak argo ve amiyane bir tabir olarak bilinen avrat hanım eşlere verilen bir tabirdi.
hanım - خانم
(ناظم الاطباء)، جُرَّه. ستی. خدیش. کدبانو.
Arapça bḳl kökünden gelen baḳḳāl بقّال “sebze satan kimse, manav, bostancı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça baḳl بقل “sebze” sözcüğünün faˁˁāl vezninde meslek adıdır.
İsim seçerken sahip oldukları anlamlara özen gösterilmektedir. Özellikle Hanım ismi de tercih edilmekte olan isimlerden birisi olarak ifade edilebilir.
Somun kelimesi Rumcadan gelir ve şu manaları vardır: Somun (ekmek), fırında yapılan ekmeğin şekli.
Arapçada “avrat” kelimesinin “kusurlu,” İtalyancada “manita” kelimesinin “metres,” İngilizcede “flört” kelimesinin “oynaş” anlamına geldiği aşağı yukarı doğru. Ancak “hatun” kelimesinin anlamı “kraliçe,” “en değerli hazine” değil. Bu kelimeler kendi dillerinde bilhassa kadınlar için kullanılmıyor.
Kabahat, Arapça kökenli bir sözcük olup, genel olarak uygunsuz hare ket, yakışıksız davranış anlamına gelmektediri.
Elif (ا), Arap alfabesinin birinci harfi. İbranice muadili alef harfidir. Ebced hesabındaki değeri 1'dir. Kamerî harflerdendir.
türkçede, kadın anlamında, avrat olarak telafuz edilen ve çoğu zaman eksik etek tanımlamasıyla birlikte kullanılan bu kelime arapça'da avret olup, manası; kusurlu ve kadının cinsel organı, yani bacak arası demektir.
Vücutta dinen örtülmesi gereken ve başkasının bakması haram olan yerleri ifade eden bir fıkıh terimi. İnsanın fıtrî, tabii, örfî veya dinî bir gerekçeyle vücudunun belli yerlerini örtmesi anlamında terim.
Avret kelimesi sözlük anlamında Kur'ân-ı Kerîm'de iki defa ve aynı âyet içinde tekil şekliyle geçer: “Gerçekten evlerimiz (düşmana) açıktır (avret) derler; oysa evleri açık değildi” (el-Ahzâb 33/13).
- Kadın, - Zevce, eş, - Eskiden yüksek kişilikli kadınlara ya da hakan eşlerine verilen san anlamına gelir.
Kadınlara verilen ve isimlerinin yerine ya da isimleri ile birlikte zikredilen bazı kelimeler bulunmaktadır. Bu kelimelerden akla ilk gelenler hanım, bayan ve hatun kelimeleridir. Bu kelimeler bazı durumlarda sadece eşler için söylenirken bazı durumlarda ise tüm bayanlar içinde kullanılabilir.
Koca, (zevç) bir kadının evlenmiş olduğu erkek, eş. Bir erkeğin hangi şartlarda koca sıfatına sahip olacağı ve zorunlulukları kültürden kültüre değişiklik gösterir. Çoğu ataerkil toplumda koca, eşinin ve çocuklarının koruyucusu olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri