Araç hararet yaptığı zaman öncelikle araç durdurulmalı ve motorun soğuması beklenmelidir. Uygun bir süre beklenmeli ve aracın kapağı hemen açılmamalıdır. Sıcaklık 100 derecenin üzerinde ise araç kapağı açıldığında patlama olacağından bekleme hususu önemlidir. Araç soğuduktan sonra temiz su eklemesi yapılmalıdır.
Motorun çok sıcak çalıştırılması motoru çekişten düşürür. Motor çok sıcakken radyatöre soğuk su konursa silindir kapağı ve blok çatlayabilir. Çok sıcak bir motorda radyatör kapağı ıslak bir bezle tutulup hafifçe gevşetilir ve buhar tamamen atılınca radyatör kapağı açılır.
90, 100, 110 hatta yeni tip motorlarda 115'e kadar araç stop edilse dahi sorun olmaz. Fakat çok daha yüksek ısılarda aracın stop edilmesi pek önerilmez. Hararet yapan arabanın motorunu stop etmememizin nedeni araç motorunun hareketli metal aksamlarının ısı nedeni ile birbirine kaynaması durumunun yaşanma ihtimalidir.
Motorun aşırı ısınmasının önüne geçen ise soğutma sistemidir. Soğutma sıvısı, motorda bulunan devirdaim ile motor içerisinde dolanır. Motorun sıcaklığını alan sıvı, radyatörde soğuk hava ile karşılaşır ve soğur.
Durumu ciddiye almaz ve tamir ettirmeden aracı kullanmaya devam ederseniz; silindir kapağın contası yanar ve bu durumda piston sıkışması sonucu motor kitlenebilir. Böyle yaparak küçük bir maliyet ile tamir ettirmek yerine, ciddi masraflı bir tamir yaptırmak zorunda kalırsınız.
İlgili 31 soru bulundu
Araç hararet yaptığı zaman öncelikle araç durdurulmalı ve motorun soğuması beklenmelidir. Uygun bir süre beklenmeli ve aracın kapağı hemen açılmamalıdır. Sıcaklık 100 derecenin üzerinde ise araç kapağı açıldığında patlama olacağından bekleme hususu önemlidir. Araç soğuduktan sonra temiz su eklemesi yapılmalıdır.
Su radyatöründe soğuyan su, pompa vasıtası ile motora taşınmaz ise araç hararet yapar ve conta yakar. Ayrıca fan müşürü veya termostatın açmaması durumunda da conta yanar.
Motorun ve motor parçalarının çok ısınması, hasar görmelerine neden olur. Motor hararet yaptığında yani hararet göstergesi yandığında gerekli önlemler alınmazsa kısa süre içinde motor arızası söz konusu olacaktır.
Motor daha yeni ısınmış iken hemen arkasından kaloriferi açtınız ise normal sayılabilir. Ama motor baya ısındı yine de kaloriferi açınca hararet düşüyorsa normal değil.
Araç hararet yaptığında ön panelde bulunan uyarıcı bir ışık yanar. Güvenli bir sürüş için ön panelde bulunan hararet göstergesinin 90'ı geçmemesi gerekir. Eğer bu sayı 90'dan fazla ise ve hararet lambası yanmışsa bu araç motorunun fazla ısındığını gösterir.
Motor soğutma sistemindeki arızalar motorun ısınmasının önüne geçemediğinden dolayı aracın harareti yükselir. Çeşitli sürücü hataları da arabadaki hararetin yükselmesine sebep olabilir. Örneğin hatalı vites değişimi, motoru fazla zorlama ve aracın uzun süre boyunca yüksek hızda kullanılması bu hatalardan bazılarıdır.
Su kaynatmaya başlayan araç hemen kenara çekilmeli ve motor iyice soğumadan müdahale edilmelidir. Çünkü sıkışan ve sıcak hava sonucu araç motoru içinde oluşacak ani bir değişikli aracınızın yanmasına neden olabileceği gibi başka kazalara da sebep olabilmektedir.
Harareti En İyi Ne Keser? Vücudu hararetten korumak için en iyi seçenek, su içmektir. Su, içerdiği mineraller ile hararete en fazla direnen içeceklerden biridir. Bu yüzden sıcak havalarda bol bol su içmek gerekir.
Yalancı hararet genelde aracınızın göstergelerindeki veya hararet müşirin deki arızalardan kaynaklanır. Bu tip durumlarda aracınızın hararetinin olmadığına kesin emin iseniz, arızalı olabilecek hararet göstergesi ve hararet müşirini mutlaka kontrol ettirmelisiniz.
Bu durumda gereken müdahale yapılmazsa çok kötü sonuçlara sebep olabilir. Motordan dumanlar çıkması, araç parçalarının hasar görmesi, conta yakması ve hatta motor hasarına bile yol açabilir.
Motorun hararet yapmasının ilk nedeni araçların içerisinde bulunan soğutma sıvısının azalmasından kaynaklanır. Motor çalıştıkça motoru soğutmak için araçlarda soğutma sıvısı vardır ve motoru soğutmakla görevlidir. Bu sıvı azaldığında motor hararet yapabilir. Soğutma fanı bozulunca motor hararet yapabilir.
Hararet Göstergesinin Düşmesinin Nedenleri
Termostatın zamansız açılıp kapanması, hararet müşüründeki arızalar ve nadiren de göstergedeki sorunlar sebebiyle araç hareket halindeyken hararet göstergesi düşer.
Hava sıcaklıklarının arttığı bu günlerde maden suyu, harareti alıyor. Hem serinletiyor hem de sağlık açısından pek çok faydası bulunuyor. Ramazan ayında vücut direncini artırıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak, sağlıklı bireylerin günde iki bardak maden suyu içmesini öneriyor.
Yazın sıcak çay içtiğimizde dış ortamla vücut ısısı dengelenir . Soğuk birşey içtiğimizde serinlediğimizi farkederiz ancak dış ortam sıcaklığıyla vücut kendini dengelemek istediğinde daha da zorlanacak . ÇAY GERÇEKTEN HARARETİ ALIR. Bunun üzerine yapılmış bilimsel deneyler var .
İnsanlarda hararet, vücuttaki ısının hızla yükselmesi, vücuda aniden sıcak basması, vücuttaki sıvıların terleme yoluyla dışarı atılması ve kaybı ile vücudun fazlaca susuz kalmasından dolayı olur. Vücudumuzdaki hormonların dengesizliğinde vücut hararet yapar ve aşırı olmadığı müddetçe zarar vermez.
110 üzerinde hararet yapma ihtimali var uyarı da verir zaten araç. Soğutma sıvısı kontrol edilmeli eğer fazla ısı varsa. Arabalarda genelde 100-105 derecede fan açar ısıyı düşürmek için. Yani üstü tehlikeli.
Motor kendini yeteri kadar soğutmuyorsa ve aşırı ısınmadan dolayı motor hararet göstergesi sürekli veya düzensiz olarak yanıyorsa araç conta yakmış olabilir. Düşük yakıt verimliliği, kararsız rölanti, tekleme, gaz yememe ve stop etme gibi problemler conta yakmanın en hissedilir belirtileri arasında yer alıyor.
Arabanın kaputunu açtığınızda motorunun siyah dumanla kaplı olduğunu görürseniz, contanız yanmış olabilir. Bu, karbüratörlü araçlarda yaygın bir sorundur. Arabanız sorunsuz çalışıyorsa ve yine de yüksek bir vuruntu sesi duyuyorsanız bu durum yine çeşitli riskler barındırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri