II. Dünya Savaşı'na (1939-1945) kadar Dünya Savaşı veya Büyük Savaş olarak adlandırılmıştır. Savaşın taraflarından biri olan Osmanlı İmparatorluğu'nda "Genel Savaş" anlamında Harb-i Umumi (Osmanlıca: حرب عمومی), halk arasında ise Seferberlik olarak adlandırılmıştır.
Doğu ve Batı cephelerinde savaş bütün şiddetiyle sürerken, Osmanlı Devleti, “Osmanlı cepheleri” olarak bilinen Kafkasya, Sina ve Filistin, Mezopotamya, Çanakkale, Yemen, Hicaz ve Afrika Cephelerinde 'Yedi Düvele' karşı vatan topraklarını korumaya çalışıyordu.
I. Dünya Savaşı İttifak Devletleri ve İtilaf Devletleri arasında 1914-1918 yılları arasında gerçekleşti. Osmanlı İmparatorluğu'nun da dahil olduğu İttifak grubu savaşı kaybetti. Bu büyük savaş sonrasında dünyanın siyasi haritası değişti.
Dünya Savaşı veya Birinci Cihan Harbi, 28 Temmuz 1914 tarihinde Avrupa'da başlamış ve dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin katılması ve diğer kıtalardaki sömürgelere de yayılması nedeniyle "Dünya Savaşı" olarak adlandırılmıştır. Dört yıldan uzun süren savaş, 1918 yılında sona ermiştir.
Bu savaş sonunda Osmanlı İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve Rus Çarlığı yıkılmıştır. Bu üç devletin savaş sırasında elinden çıkan topraklarda; Polonya, Yugoslavya, Finlandiya ve Macaristan gibi yeni devletler kurulmuştur.
İlgili 41 soru bulundu
I. Dünya Savaşı, yirminci yüzyılın uluslararası ilk büyük savaşı olarak bilinir. 28 Haziran 1914'te Saraybosna'da Avusturya-Macaristan veliahtı Arşidük Franz Ferdinand ve eşi Arşidüşes Sophie'ye düzenlenen suikast, Ağustos 1914'te başlayan ve dört yıl boyunca birçok cephede devam eden savaşın fitilini ateşlemiştir.
Dünya Savaşı'nı Kim Kazandı? 1914 ile 1918 yılları arasında süren 1. Dünya Savaşı'nı, içinde İngiltere, Fransa, İtalya, Rusya ve savaşa sonradan dâhil olan Amerika Birleşik Devletleri'nin bulunduğu İtilaf Devletleri kazanmıştır.
Kuvvetler. Stalingrad Muharebesi 164 gün süren bir dizi çatışmadır.
Avusturya-Macaristan tahtının veliahtı Arşidük Franz Ferdinand'ın 28 Haziran 1914'te Gavrilo Princip adında bir Sırp milliyetçisi tarafından devletin başkenti Saraybosna'da öldürülmesi, savaşı tetikleyen olay olmuştur.
Almanya'nın 1 Eylül 1939 günü başlattığı Polonya Seferi, Yıldırım Savaşının denendiği ilk gerçek çatışmalar olmuştur.
Devlet, Osmanlı Türkçesinde "imparatorluk", günümüz Türkçesinde "yüce devlet" anlamına gelen Devlet-i Aliyye (Osmanlıca: دولت عليه) ve devleti yöneten hanedanı belirtmek için "Osmanlı Hanedanı" anlamına gelen Hanedan-ı Âl-i Osman isimlerini kullandı.
Tüm bu olumsuz koşullar Osmanlı ordusunu açlık ve hastalıklara bağlı ölümlerle karşı karşıya bırakıyordu. Kötü koşullar nedeniyle savaşın sonunda kaçak askerlerin sayısı 500 bini bulmuştur. Osmanlı ordusunun azami asker gücü 1916'da 800 bin iken, Ekim 1918'de 100 bin kişiye düşmüştür.
29 Eylül 1913'te Bulgarlarla İstanbul Antlaşması imzalandıktan sonra Mustafa Kemal Bey, 27 Ekim 1913'de Sofya'ya askerî ataşe olarak atandı. Bu göreve 11 Ocak 1914'te verilen ek bir görevle Belgrad ve Çetine askerî ataşeliği de dahil edildi. 1 Mart 1914'te yarbaylığa terfi etti.
Osmanlı Devleti'nin müttefiki olan Almanya ve Avusturya-Macaristan'a yardım götürmesi. Almanya ile var olan demiryolu ağının güvenliğinin sağlanmak istenmesi. Balkanlarda kalan Osmanlı topraklarının savunulmak istenmesi.
Versay Barış Antlaşması, I. Dünya Savaşı sonunda İtilaf Devletleri (Müttefik Devletler olarak da bilinir) ile Almanya arasında imzalanan barış antlaşmasıdır.
Galiçya Muharebesi veya Lemberg Muharebesi I. Dünya Savaşı'nın başlarında Rusya ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu arasında meydana gelen çatışma. Avusturya-Macaristan ordularının kesin yenilgisiyle sonuçlanan muharebenin ardından Ruslar Lemberg'i ele geçirmiş ve Doğu Galiçya'nın denetimini sağlamıştır.
Belencer Muharebesi, 652 yılında (653) İslam Halifesi Osman ile bir Türk devleti olan Hazarlar arasında gerçekleşen, Türkler ile Müslümanlar arasında yapıldığı bilinen ilk muharebedir.
Tarihteki en ölümcül savaş, toplam kümülatif ölüm sayısı bakımından, 1939'dan 1945'e kadar, 60-85 milyon ölüm ile II. Dünya Savaşı olmuştur. Ardından da 60 milyon civarındaki ölüm sayısı ile Moğol istilaları gelmektedir.
Stalin'in ölümünden üç yıl sonra Şubat 1956'da düzenlenen Sovyetler Birliği Komünist Partisi 20. Kongresinde Nikita Kruşçev'in Stalin'i eleştirmesinden sonra 10 Kasım 1956'da kentin adı Volgograd olarak değiştirilmiştir.
1942 Kasım ayı ortasında Sovyet ordusu Stalingrad'da saf tutan Alman güçlerine karşı bir karşı saldırı başlattı. Asker sayısı 250.000 civarında olan Alman ordusunun tamamını hızla kuşattı.
Sovyetler Birliği'nin tarafsızlığını garantiledikten sonra (Ağustos 1939 Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı ile), Almanya 1 Eylül 1939'da Polonya'yı işgal ederek II. Dünya Savaşı'nı başlattı. İngiltere ve Fransa 3 Eylül'de Almanya'ya savaş ilan ederek karşılık verdi.
1917 yılı sonbaharında Filistin üzerine başlayan İngiliz taarruzu, 19 Eylül 1918 tarihinde gerçekleşen Nablus Meydan Muharebesi ile son bulurken Osmanlı Devleti, Mondros Mütarekesi'nin imzalandığı 30 Ekim 1918 tarihine kadar Amman'ı, Şam'ı, Beyrut'u ve Halep'i kaybetmiştir.
Osmanlı Devleti itilaf ve ittifak gruplarından birine dâhil olmak zorundaydı. Çünkü 1. Dünya Savaşından önceki kaybettiği toprakları geri almak istemesi, parasızlık ve yalnızlıktan kurtulma çabası Osmanlıyı Almanya'nın yanında savaşa sürükledi.
Almanlar I. Dünya Savaşı'nı kaybetti. Galip güçler (Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Fransa ve diğer müttefik devletler), 1919'da Versailles Antlaşması ile yenilen Almanya'ya toprak, ordu ve ekonomik olarak ezici şartlar dayattı. Almanya Batı'da Alsace-Lorraine'i Fransa'ya geri verdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri