TDK'ya Göre Harf Eş Anlamlısı Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında Harf kelimesinin eş anlamlısı 'kod' olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda 'imce' şeklinde de yer aldığını söylemek mümkün.
HARF EŞ ANLAMLISI NEDİR? Harf eş anlamlısı olan sözcük; imcedir. Harf kelimesi yerine imce kelimesi kullanılabilir ve kullanıldığı takdirde anlatım bozukluğu ya da anlam kayması yaşanmaz. Bu kapsamda; cümle içerisinde harf kelimesi varsa imce kelimesi ile değiştirilebilir.
harf kelimesinin zıt anlamlısı yoktur. dediğimiz gibi zaten her kelimenin zıt anlamlısı olmak zorunda değil. işte harf kelimemizde zıt anlamlı kelimeler grubuna girmez. fakat harf kelimesi eş anlamlısıdır yani eş anlamlısı vardır. nedir diye sorarsan imce, ses ve kod dur.
Ses, dilin işlevli en küçük birimidir. Harf ise sesin yazıdaki karşılığıdır. Bir dildeki harflerin belirli bir sıraya dizilmiş bütününe alfabe denir.
TDK üzerinden bakıldığı zaman al kelimesini eş anlamlı olarak, 'kırmızı' sözcüğü karşımıza çıkıyor. Her iki kelime de aynı anlama gelmekte ve cümle içerisinde ortak biçimde rahatlıkla kullanılabilmektedir. ''Al rengi sana hiç yakışmamış.'' ''Kırmızı renk sana hiç yakışmamış.''
İlgili 30 soru bulundu
Alt kelimesinin anlamı ile aynı olan bir başka sözcük ise ast kelimesidir. Alt kelimesinin eş anlamlısı olan bu kelime zıt anlamlısı ile de ikilime şeklinde kullanılmaktadır.
Beygir kelimesinin en bilinen eş anlamlısı attır. Bunun dışında rengi koyu ve doru anlamına gelen kümeyt, Farsçadan dilimize geçen bir kelime olan semend ve yürüyüşü ve görünümü gösterişli anlamına gelen rahş kelimeleri de beygir yerine kullanılan eş anlamlı kelimelerdir.
BAĞIMSIZLIK EŞ ANLAMLISI
Hürriyet kelimesi bağımsızlık kelimesinin eş anlamlısı olarak bilinen bir kelimedir.
Kelime kelimesinin eş anlamlısı sözcüktür ve kimi zaman kelime yerine sözcük kelimesi tercih edilmektedir.
Büyük kelimesine eş anlamlı olarak kullanılabilecek sözcükler, kaynaklarda şu şekilde sıralanmıştır; Koca, kocaman, muhteşem, yüce, makro, kodaman, iri, üstün.
Hafif kelimesinin zıt anlamı olan kelime; ağırdır. Bununla beraber hafif kelimesinin diğer zıt anlamları da bulunmaktadır. Bunlar; sert ve ciddi kelimeleri olarak belirlenmiştir.
Öğrenci kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler yoktur. Bununla beraber öğrenci kelimesinin zıt anlamının karşılığının olmadığını belirtmek gerekir. Öğrenci kelimesinin yalnızca eş anlamı bulunmaktadır.
Türkçede “baş, kafa, ser” kelimeleri eş anlamlı olarak birbirlerinin yerine kullanılmaktadır.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman kural sözcüğünün eş anlamlı olarak kaide ve nizam sözcükleri öne çıkmaktadır. Aynı zamanda bu sözcükler cümle içerisinde aynı anlam ile değerlendirilebilir.
Meslek kelimesinin birden fazla eş anlamlısı vardır. Meslek kelimesin eş anlamlısından ilki uğraş kelimesidir. Meslek kelimesinin eş anlamlısından ikincisi öğreti kelimesidir. Meslek kelimesin eş anlamlısından üçüncüsü iş kelimesidir.
Savaş kelimesinin eş anlamlısı kelimelerinden ilki " Harp" kelimesidir. Harp kelimesi aynı zamanda savaş demektir. Dolayısıyla bu kelimeyi savaş eş anlamlısı olarak da kullanabiliriz. Bir diğer savaş kelimesinin eş anlamlısı ise "Cenk" kelimesidir.
Öykü kelimesinin eş anlamlısı hikaye olarak tanımlanmıştır. Öykü ve hikaye aynı anlama gelen sözcüklerdir.
Sulh sözcüğünün eş anlamlısı olarak Türkçede 'barış' gelmektedir ve genelde günlük yaşam içerisinde daha fazla kullanılmaktadır.
Birey kelimesinin eş anlamlısı 'kişi' ve 'fert' ile 'şahıs' olarak karşılık buluyor.
Sınav kelimesinin eş anlamlısı olarak genellikle imtihan kelimesi de kullanılır. Bu kelimenin bir diğer eş anlamlısı da testtir.
Rüzgar kelimesinin eş anlamlı kelimesi yeldir.
TDK'ya Göre Misafir Eş Anlamlısı
Türk Dil Kurumu'na bakıldığı zaman misafir kelimesinin eş anlamı 'konuk' kelimesi karşımıza çıkıyor.
Kartal, yıldırım kuşu olarak da bilinir.
Konut kelimesinin eş anlamlıları olarak ikametgah, mesken ve ev sözcüklerini kullanabilirsiniz.
Elektriğin Türkçe eş anlamlısı çıngı sözcüğüdür. Ayrıca Anadolu ağızlarında elektrik anlamında yaldırayık sözcüğü tespit edilmiştir. Elektrik, pek çok farklı şekillerde var olabilir. Örneğin, yıldırımlar, durgun elektrik, elektromanyetik indüksiyon ve elektrik akımı gibi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri