Avukat haricen tahsil ettiği alacağı dosyasına beyan etmelidir. Hele hele dosyadan çekilmiş ise bu bir meslek görevidir de, çünkü dosyayı takip edecek sonraki vekillerin bu tahsilâtı bilmemeleri ve ana borç üzerinden takip işlemlerine devam etmesi büyük olasılıktır ki dosya özeline göre de gerçekleşmiştir.
Alacaklı vekili, bu borç ödemesini ilgili icra dosyasına bildirmekle yükümlüdür. Avukatın haricen tahsil edilen miktarı dosyaya bildirmemesi Avukatlık Kanunu'nun 34., 134. ve Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları'nın 3, 4. ve 43. maddelerine aykırılık teşkil edecektir.
Haricen tahsilatın gerçekleşmesi durumunda alacaklı tarafa yapılan ödemelerin icraya bildirilmesi için haricen tahsil bildirim dilekçesine ihtiyaç duyulur. Bu dilekçe ödemenin gerçekleştiğini ve borçlu ile alacaklı arasındaki söz konusu paranın tahsil edildiğini ifade eder.
Tahsil Harcı Hesaplama 2023
Haricen tahsil harcı ödemelerinde borçlu ve alacaklı tahsil harcının kim tarafından ödeneceğine karar verebilir. Aralarında yapılan tahakkukta alacaklı tarafından ödeneceği belirtildiyse bu harç alacaklı tarafın tahsil harcını da icra dosyasına yatırmak üzere borçludan aldığı anlamına gelir.
Tahsil harcı, icra takibi konusunun değeri üzerinden nispi olarak alınır. Tahsil harcı da, borçluya ait olup, sonuçta ayrıca hüküm ve takibe gerek kalmaksızın borçludan tahsil olunur (İİK m. l5/1) (Kuru, Baki : İcra ve İflas Hukuku, El Kitabı, Ankara 2013, s. 118-119).
İlgili 39 soru bulundu
Avukat haricen tahsil ettiği alacağı dosyasına beyan etmelidir. Hele hele dosyadan çekilmiş ise bu bir meslek görevidir de, çünkü dosyayı takip edecek sonraki vekillerin bu tahsilâtı bilmemeleri ve ana borç üzerinden takip işlemlerine devam etmesi büyük olasılıktır ki dosya özeline göre de gerçekleşmiştir.
borçlunun elinde makbuz olsa da, tahsil harcının ödenmesi bakımından icraya harici ödemeyi bildirmeniz gerekiyor.Yatırdığınız tahsil harcı zaten bora eklenerek borçludan tahsil ediliyor.
Eğer taraflar arasında yapılan protokolde, tahsil harcının alacaklı tarafından ödeneceği yazılmış ise, bu, alacaklı tarafın, tahsil harcını da icra dosyasına yatırmak üzere borçludan aldığı anlamına gelir. Böyle bir durumda alacaklı taraf, dosyaya haricen tahsilatı bildirdiğinde, tahsil harcını da icra dosyasına öder.
İcra tahsil harcı borca ek bir masraf olmakla birlikte asıl alacaktan ayrı olarak alacaklı tarafından borçlunun icra dairesine yatırması istenir.
İcranın kapanması için dosyanın borcunun tamamen ödenmesi veya zamanaşımının geçmesi gerekmektedir. İcra takibi 10 yıllık süre geçmekle kapanmaktadır. Haciz dosyasına 1 yıl işlem yapılmazsa icra takibi kendiliğinden takipsiz kalır ve düşer.
Makbuz,Dosya borçlusu adına kesiliyor ama ben dosya borçlusunun adının yanına sağına soluna yani boş olan bir yere icra dairesi ve dosya no mutlaka yazıyorum,sadece icra vekalet ücreti miktarı için makbuz kesiyosunuz dosyaya.
Haricen Tahsil Halinde İcra Dosyasının Kapatılması:
İcra dairesine ödeme yapılmaz, icra dosya kapatma için alacaklının ya da vekilinin talep etmesi gereklidir. Bu yolla tahsil harcı %2,27 olarak ödenir ve tasarruf sağlanabilir.
1-Senet alacaklı tarafa teslim edilir. VAZGEÇME VEYA HARİCEN TAHSİL TALEBİ GELMİŞ,HARÇ YATIRLMADI İSE ; 1-Dosya dosya Harç Tahsil Müzekkeresi yazılmak üzere ayrılır. 2-Müteakip iş ve işlem var ise harç yatırıldıktan sonra devam edilir.
Bu şekilde kapanan dosyaların tekrar açılması mümkün değildir. Aynı şekilde alacaklı tarafından dosya borcunun haricen tahsil edildiğine ilişkin beyanı veya alacağından vazgeçtiğine dair dosyanın kapatılmasına ilişkin beyanı ve talebi üzerine kapanan dosyalar da tekrar açılamaz.
Herhangi bir icra takibi işleminin yürütülmesini isteyen kişi, o işlemin yapılması için gerekli olan harcın tamamını peşin olarak ödemesi gerekmektedir. Ödenmezse harca konu işlem yapılamaz. Gerekli harcı temin etmeden işlemi yapan memur, yükümlüyle beraber harcın ödenmesinden müteselsilen sorumlu olur.
İcra dosyası ödeme, haricen tahsil, borca itiraz, zamanaşımı ve alacaklının alacağından vazgeçmesi sebepleri ile kapanmış ise tekrar açılmaz. Dosyanın kapak hesabındaki harç ve masrafları icra dairesine ödenirse dosya tamamen kapanır ve tekrar açılmaz.
Kapanan icra dosyası e-devlete ne zaman düşer? Kapanan icra dosyası icra dairesinin yoğunluğuna göre 1-2 günde düşer.
Kapalı dosyaların içindeki evraklar internet üzerinden görünmezler. Uyap sisteminden dosyanın silinmesi gibi bir durum söz konusu değildir.
Haricen tahsil harç oranları bazı durumlara göre değişiklik göstermektedir. Tahsilatın haricen yapılacağı durumlarda hacizden önce ödenen paralardan %2,27, hacizden sonra ödenen paralardan ise %4,55 olarak bu oranlar belirlenmiştir.
ÖNEMLİ NOT: Ödemenizi doğrudan nakit olarak yapmak isterseniz, ödeme yaparken alıcı bilgilerine ilgili icra dairesini (Örn: Ankara 55. İcra Müdürlüğü) açıklama kısmına ise dosya numarasını ve adınız ile soyadınızı (Örn: 2017/9999 Fatih Cihan) yazmanız gerekmektedir.
Md. 9 - İcra ve iflas dairelerince yapılması gereken her türlü nakdî ödeme, ilgilisinin gösterdiği banka hesabına aktarılmak üzere, icra müdürü tarafından resen bankaya verilecek talimat gereği yapılır. Talimat, paranın icra ve iflas dairesi hesabına yatırılmasını takip eden en geç üç iş günü sonuna kadar verilir.
e-Devlet kapısına giriş yaptıktan sonra arama kısmına "Vatandaş Portal" yazın ve ilgili bağlantıya tıklayın. Ardından davanın bulunduğu mahkemeyi seçerek Ödeme sekmesine tıklayın. Ödeme ekranında tahsil edilecek harç veya masraf bilgisini seçin.
Avukat, müvekkili tarafından verilen veya onun namına aldığı malları, parayı ve diğer her türlü kıymetleri, avukatlık ücreti ve giderin ödenmesine kadar, kendi alacağı nispetinde elinde tutabilir.
Tüm icra ve iflas davalarında icra takip ücretleriyle birlikte avukat vekalet ücretleri borçlu taraftan tahsil edilmektedir.
İcra müdürlüğü nazarında aktif bir icra dosyasında haciz işlemleri başlamadan ya da başladıktan sonra alacaklı ile borçlu taraf anlaşarak borcun bitmesini sağlayabilir. Bu halde borçlu, alacaklıya da onun gösterdiği kişiye, anlaşma dahilinde belirlenen borç miktarını ödeyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri