El yazılı vasiyetnamenin yapıldığı yıl, ay ve gün gösterilerek başından sonuna kadar mirasbırakanın el yazısıyla yazılmış ve imzalanmış olması zorunludur. El yazılı vasiyetname, saklanmak üzere açık veya kapalı olarak notere, sulh hakimine veya yetkili memura bırakılabilir.
Kişinin bu şekilde vasiyetnamesini tanzim etmesi üzerine, sağlığında noter huzurunda verdiği beyanı üzerine noterlikçe düzenlenen vasiyetname, kişinin nüfus kayıtlarına geçilir ve ölüm haberi, ilgili Nüfus Müdürlüğü'ne bildirildiğinde, Müdürlük, kişinin kaydında görülen vasiyetnameyi bulunduran Noterliğe kişinin ...
Vasiyetnamenin açılması davasında görevli mahkeme, sulh hukuk mahkemesidir. Mirasbırakan kişinin son yerleşim yerinde sulh hukuk mahkemesinde dava görülecektir.
Kanun hükmüne göre el yazılı vasiyetnamenin yapıldığı tarih gösterilerek başından sonuna kadar mirasbırakanın el yazısıyla yazılmış ve imzalanmış olması zorunludur. Vasiyetname, açık veya kapalı olarak muhafaza edilmek üzere hakime, notere veya yetkili memura teslim edilebilir.
“Resmî vasiyetnameyi düzenleyen memur, vasiyetnamenin aslını saklamakla yükümlüdür.” Aslı noterde saklanacak.
İlgili 17 soru bulundu
10 MİLYONDAN FAZLA VASİYETNAME SORGULAMASI YAPILDI
Bu kapsamda sulh hukuk mahkemelerince açılan vasiyetnameler 22 Şubat 2018'den bu yana e-devlet üzerinden görüntülenebiliyor. 2020 yılının tamamında “Sulh Hukuk Mahkemelerince Açılan Vasiyetname Sorgulama” ekranı üzerinden 2 milyon 879 bin 396 adet sorgulama yapıldı.
Noter kararı veya mahkemeler ile alınan vasiyetnameler kısa süre sonra e-Devlet'ten de sorgulanabilecek. Vasiyetname sorgulama işlemi uygulamaya konulduktan sonra e-Devlet sistemine TC numarası ve şifre ile giriş yapan vatandaşlar Adalet Bakanlığı sekmesinden vasiyetname sorgulama ekranına erişebilecek.
Öncelikle bilmelisiniz ki; vasiyetname kendiliğinden bozulmaz. Mirasçılardan birinin vasiyetnamenin iptali için dava açması gerekir. Hiç bir mirasçı yasal süresi içinde dava açmazsa vasiyetname geçerli olacaktır.
Vasiyetname ile kendisine belirli bir mal varlığı bırakılan kişi, bunu en geç 10 yıl içinde istemelidir. Bu isteğini vasiyetnamenin tenfizi davası ile istemesi gerekir. Vasiyetnamenin tenfizinde geçerli olan 10 yıllık bu süre ise vasiyetnameyi düzenleyen kişi ölmedikçe işlemeye başlamaz.
El yazılı vasiyetnamenin yapıldığı yıl, ay ve gün gösterilerek yazılmış olmalıdır. El yazılı vasiyetnamenin mirasbırakan tarafından imzalanmış olması zorunludur. İmza vasiyetnamenin en altına atılmış olmalıdır. El yazılı vasiyetnameye yapılan her türlü ekleme tarih de atılarak imzalanmalıdır.
Vasiyetname, resmi memur (noter, hakim vs.) huzururunda yapılabileceği gibi miras bırakanın kendi elyazısı ile veya koşulları varsa sözlü beyan yolu ile de geçerli bir şekilde yapılabilir.
Vasiyetname noterde de yapılmış olsa iptal edilebilir. Kanunda öngörülen şekil şartlarına aykırı olan vasiyetin iptali istenebilir. Bunun için süresi içinde iptal davası açmanız gerekmektedir.
Vasiyet Alacaklısının Kendisinin Tescil İstemi:
Lehine belli bir mal vasiyet edilen kişi hakim tarafından tescil için yazılan bu yazı, tenfiz kararı ve vasiyetnamenin onaylı bir örneği ile ilgili tapu sicil müdürlüğüne müracaat etmelidir. Bu müracaat neticesinde tescil işlemi vasiyet alacaklısı adına yapılır.
Madde 2 - Noterler, yaptıkları vasiyetname ve vakıf senedi düzenlemesinden 783,82 TL düzenleme ücreti alırlar. Bu işlemlerden vazgeçme veya bunların feshi, iptali ve değiştirilmesi yukarıda belirtilen ücretin üçte biri oranında ücrete tabidir.
İşlem; noterlikte, mahallinde veya cezaevinde, Noterlik Kanununun 84 - 89 maddeleri gereğince düzenleme biçiminde yapılır. Onaylama şeklinde yapılamaz. ilgili/ilgiller okur yazar olsun veya olmasın işlem mutlaka tanıklı yapılır.
El yazısı ile hazırlanmış vasiyetname notere, sulh hakimine veya yetkili memura bırakılabilir. Ancak bu husus zorunlu değildir ve vasiyetnamenin geçerliliğini etkilememektedir. Vasiyetçi vasiyetnamesini kendi de saklayabilir.
Vasiyetnamenin açılması ve ilgililere okunmasının ardından 1 yıllık iptal davası açma süresi başlar. Vasiyetnamenin iptali davası bu süre içerisinde açılmazsa bu hak artık kaybolur. Vasiyetin iptali davası, her türlü iddiaya dayanarak açılabilen bir dava değildir.
Vasiyetname noter, hakim veya yetkili memur tarafından vasiyet edecek kişinin sözlü beyanı ile birlikte yazılır. İmza altına alınmadan önce vasiyet eden kişiye okunur ve öncesinde sözlü olarak onay alınır. Sözlü onay sonrasında tanıklarında onayı alınır ve imzalar atılır.
Vasiyetname İtiraz
Vasiyetnameye itiraz dava yoluyla yapılır. Mirasbırakanın ölümünden sonra, vasiyetname, sulh hukuk hakimliğince mirasçılar huzurunda açılır ve okunur.
Vasiyetname Nasıl Düzenlenmeli
Doktor veya heyet raporu alınması veya alınmaması vasiyetnamenin geçerlilik şartı değildir. Noter rapor almadan da bu işlemi yapabilir. Alınan rapor açılan iptal davasında bir delil olarak değerlendirilir.
Vasiyetnamenin İptali
Mirasçılar veya vasiyet alacaklıları tarafından yapılan bu itiraz beyanı ile vasiyetname iptal edilmeyecektir. Ancak veraset ilamının miras alacaklısına verilmesinin önlenmesi sonucunu doğuracaktır. Ayrıca ölüme bağlı tasarrufun iptaline ilişkin dava hakkı saklıdır.
Vasi atanmışsa Nüfus müdürlüğünden öğrenebilirsiniz.
Resmi vasiyetname düzenlenmesi için miras bırakan arzularını resmi memura bildirir. Vasiyet eden arzularını resmi memura yazılı olarak verip aynen tutanağa geçirilmesini de isteyebilir. Mirasbırakanın arzularını resmi memura bildirmesi üzerine resmi memur, resmi vasiyetnameyi yazar veya yazdırır.
Vasiyet yapanın ölümünden sonra, yaptığı vasiyetin uygulanması ile ilgili işlemlere vasiyetnamenin açılması denir. Bu işlemler sulh hukuk hakimliği tarafından yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri