Markalara baktığımızda ise; Harley Davidson asi, Magnum aşık arketiplerini kullanarak bizim içimizdeki asiyi ve aşığı temsil ederler. Arketipler, doğru iletişim için sihirli bir güçtür adeta. Markalar istedikleri özellikleri bizim zihnimizde kendileriyle eşleştirirler ve bunu da arketipler sayesinde başarırlar.
Arketipleri de kişiliğimizin sembolize edilmiş hali olarak düşünebiliriz. Jung'un temel olarak aldığı dört arketip var; Persona, Gölge, Anima / Animus ve Öz.
İnsanların karakterleri olduğu gibi markaların da arketipleri vardır. Markanın konumu, kime hitap ettiği ve neyi temsil ettiğine göre arketipi belirlenir. Buradaki düşünce, herhangi bir markanın, markayı tanımlamaya ve hayatı içine çekmeye yardımcı olan arketiplerden biriyle bağlantılı olmasıdır.
Sihirbaz arketipi, vizyoner ve atik markalar için kullanılır. Dyson, Disney, Apple, Red Bull ve Absolut gibi markalar bu arketipin özelliklerini taşımaktadır.
Her türün kendine özgü değerleri, anlamları ve kişilik özellikleri vardır. Ayrıca, on iki tür Ego, Ruh ve Benlik olmak üzere dört gruba ayrılır. 12 Arketip, Margaret Mark ve Carol Pearson tarafından The Hero and Outlaw'dan popüler bir modeldir.
İlgili 27 soru bulundu
Kral/Kraliçe
Bu arketipin ana rolü, denge ve diğer insanların gelişimini desteklemedir. Bu arketipi gelişmemiş insanlar sakin ve dingin olamazlar; “benlik” algıları oluşmamıştır ve diğer insanlar için ulvi bir idealleri yoktur.
Arketipler arasında sıkça karşılaşılan hayvan simgelerinden biri de tüm dünyada şifa ve ölümsüzlükle ilişkilendirilen yılandır. Yılan, kabuğunu değiştirip yaşamını sürdürebildiği için insanlar arasında ölümsüz olarak kabul edilmiştir.
İnsanın bilinçdışı- nın derinlerine dalması ve bu karanlık özelliklerle karşılaş- ması kolay değildir. Bu yüzden Jung, karanlık özelliklerini reddeden insanın, onları bastırdığını ve farkında olmadan sürekli olarak çevresine yansıttığını ifade etmektedir. Bu karanlık özelliklere gölge arketipi adını vermiştir.
Jung, temel insan davranışlarını simgeleyen 12 temel arketip tanımlamıştır.
Arketiplerin, insanları -özel anlamda sanatçıyı / yazarı- yönetme ve yönlendirme gücü vardır. Arketipçi eleştiri, edebî eserdeki arketip kullanımlarını tespit ederek bunların işlevini metnin estetik değerini göz ardı etmeden değerlendirmeyi ve edebî metni yeniden anlamlandırmayı amaçlar.
Arketip (Fransızca: archétype); ilk örnek, asıl numune. Kelime anlamıyla kalıp, şablon, ilktip şeklinde ifade edilen arketipler gerçekte insan kültürünü oluşturan yapıtaşlarıdır.
Carl Gustav Jung geliştirdiği analitik psikoloji kuramını Freud'un psikanaliz kuramının temelleri üzerine kurmuştur. Bilincin varlığını kabul eden Jung, insan ruhunu bilinç, kişisel bilinçdışı, kolektif bilinçdışı olmak üzere üç bölümden oluşan bir yapı olarak tanımlamıştır (Ukray, 2016: 17).
Benlik,self veya ben arketipi:
Bir insan kendisini bir bütün olarak uyum içinde hissedebildiği an, ben "görevimi iyi yapıyorum" demektedir. Kişi kendi kendiyle ve dünya ile uyum içinde olduğunu söylüyorsa, özben yani self arketipi işini iyi görüyor demektir.
Baba Arketipi ve Kompleksi
Yani, bireyin baba kompleksiyle çalışırken hiçbir zaman sadece bireyin kişisel hikayesiyle çalışmadığımızı biliriz. İçine girdiğimiz dünya, tahmin edebileceğimizden çok daha büyüktür ve söz konusu kompleksler olduğunda, konuyu karmaşık hale getiren de tam olarak budur.
Jung, erkek kişiliğinin kadınsı yönlerini “anima” ile kadın dişiliğinin erkeksi yönlerini ise “animus” arketipi ile açıklamıştır. Erkekteki kadın imajı, “anima” olarak adlandırılır.
Jung'a göre self arketipi (kendilik, öz) bir kişide bilinçdışı ve bilincin birleşmesini ve ruhun bir bütün olarak temsil edilmesini ifade ediyor. Self (kendilik, öz), bilinçdışındaki diğer arketipleri ve arketiplerin bilince erişimini düzenleyerek örgütlüyor ve kişiliğin bütünleşmesini sağlıyor.
Persona insanlarla ilişki kurmak için taktığımız bir maskedir. Jung bu kelimeyi ''insanın kendisi olmayan bir karakteri yaşaması'' anlamında kullanmıştır. Şöyle de denebilir; toplumun onayını almak için, dış dünyaya karşı takındığımız maskedir.
Jung'un İçedönüklük ve Dışadönüklük kavramları, modern görüşten oldukça farklıdır. Modern teoriler, bu kişisel özellikleri tanımlamada davranışçı araçlar kullanırken (sosyallik, konuşkanlık, kendine güven vb.), Jung bunları birer bakış açısı olarak ifade etmiştir.
Yengeç burcu – Evcimen, Anaç
Anaç, dost canlısı ve çevresine karşı ilgili bir burç olmasına karşılık zaman zaman kendi kabuğuna çekilmek ve kimseyle iletişim kurmamak ister. Çok çabuk kırılabilir, duygusaldır. Duygu gezegeni Ay tarafından yönetilir. Bu nedenle mantıktan ziyade duygularıyla hareket eder.
Kobra: Hayvanlar arasında en korku salanlarından sayılan yılanların en ölümcül türlerinden biri olan Kobra, sembolizmde insanın içindeki potansiyeli en iyi şekilde dışarı çıkarmasını, gücü, ve öldürücü olduğundan başka bir faza geçmeyi, yani mutlak değişimi temsil eder.
Kirpiler yılanların en büyük düşmanlarıdır. Kirpilerin azalması ve göçmen kuşların da gecikmesi, yılanların daha fazla olmasına neden oldu.
Bilge arketipi, gerçeğin, bilginin ve bilgeliğin peşindedir. Ses Tonu, bilgili, yol gösterici, kendinden emindir.
Arkaik, anatomik olarak modern insanlardan kalın bir kafatası, belirgin supraorbital sırtlar (kaş sırtları) ve belirgin bir çene eksikliği ile ayırt edilir.
Jung bu kavramı insan davranışlarını açıklamak amacıyla kullanmıştır. Arketiplerden birisi de persona (maske) arketipidir. Kişiliğin toplumsal yönünü temsil eden persona, kişinin sosyal yaşamda nasıl görünmek istiyorsa ona göre edindiği kimliktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri