Kelime anlamıyla kalıp, şablon, ilktip şeklinde ifade edilen arketipler gerçekte insan kültürünü oluşturan yapıtaşlarıdır. İnsanlar uzun dönemler boyunca karşılaştığı benzer olayları bir süre sonra belli davranış kalıplarına oturtmuş ve bu kalıpları kuşaklar boyunca aktarmaya başlamıştır.
Arketipler diğer deyişle başka şekillerde yeniden anlatılan karakteristik hikayelerdir. Yedi arketip dediğimiz Aşil, Külkedisi, Kirke, Faust, Orfeus, Romeo ve Juliet ve Tristan'dır.
Özet Psikolojide ilk defa Carl Gustav Jung tarafından kullanılan “arketip” kavramı, kolektif bilinçaltını oluşturan öğelerdir. Kalıtsal eğilimler doğrultusunda bireyin hayatlarına rehberlik eden ve ortak bilinçdışının içinde yer alan arketipler, yoğun duygusal öğeler ve enerjiler taşıyan evrensel düşünce biçimleridir.
12 Arketip ve Özellikleri. Jung'un teorisi, 12 insan davranışı modeline dayanarak basitleştirilmiştir. Amerikalı pazarlamacılar bu arketipleri baskın olan güdüye göre 4 gruba ayırmıştır.
İlgili 37 soru bulundu
Arketipleri de kişiliğimizin sembolize edilmiş hali olarak düşünebiliriz. Jung'un temel olarak aldığı dört arketip var; Persona, Gölge, Anima / Animus ve Öz.
Kadın arketipleri, kolektif bilinçdışının evrensel sembollerini ifade eder ve insan deneyiminin temel taşlarından birini oluşturur. İnsanlık tarihi boyunca, kadınlar farklı rollerde ve kimliklerde görülmüş, mitolojilerden günlük yaşama kadar pek çok farklı yüzle ifade edilmiştir.
İnsanların karakterleri olduğu gibi markaların da arketipleri vardır. Markanın konumu, kime hitap ettiği ve neyi temsil ettiğine göre arketipi belirlenir. Buradaki düşünce, herhangi bir markanın, markayı tanımlamaya ve hayatı içine çekmeye yardımcı olan arketiplerden biriyle bağlantılı olmasıdır.
Fransızca “archétype” kelimesinden doğrudan alınan ve özellikle sanat ve felsefe alanında sıkça kullanılan kavram, insanlık tarihi boyunca edinilen deneyimler neticesinde oluşmuş kalıpları ifade eder.
İnsanın bilinçdışı- nın derinlerine dalması ve bu karanlık özelliklerle karşılaş- ması kolay değildir. Bu yüzden Jung, karanlık özelliklerini reddeden insanın, onları bastırdığını ve farkında olmadan sürekli olarak çevresine yansıttığını ifade etmektedir. Bu karanlık özelliklere gölge arketipi adını vermiştir.
Arketipler arasında sıkça karşılaşılan hayvan simgelerinden biri de tüm dünyada şifa ve ölümsüzlükle ilişkilendirilen yılandır. Yılan, kabuğunu değiştirip yaşamını sürdürebildiği için insanlar arasında ölümsüz olarak kabul edilmiştir.
Arketipsel imgeler, atalarımızın deneyimlerinin, davranışlarının ve rollerinin kendimizde veya diğer insanlardaki kalıntılarıdır ve Jung'a göre bu unsurlar kolektif bilincin bileşenlerindendir.
Jung'a göre self arketipi (kendilik, öz) bir kişide bilinçdışı ve bilincin birleşmesini ve ruhun bir bütün olarak temsil edilmesini ifade ediyor. Self (kendilik, öz), bilinçdışındaki diğer arketipleri ve arketiplerin bilince erişimini düzenleyerek örgütlüyor ve kişiliğin bütünleşmesini sağlıyor.
12 Jung kişilik arketipi ise insan yaşamının ilişkisel önceliğini ifade eden yoğun duygusal anlamı olan görüntüler üretme eğilimi olarak tanımlandı. Onlar bilinçaltımızda gömülü olan izlerdir. Bu terimler hepimizin sahip olduğu belirli özellikleri tanımlar.
Bilge arketipi, gerçeğin, bilginin ve bilgeliğin peşindedir. Ses Tonu, bilgili, yol gösterici, kendinden emindir.
Markalara baktığımızda ise; Harley Davidson asi, Magnum aşık arketiplerini kullanarak bizim içimizdeki asiyi ve aşığı temsil ederler. Arketipler, doğru iletişim için sihirli bir güçtür adeta. Markalar istedikleri özellikleri bizim zihnimizde kendileriyle eşleştirirler ve bunu da arketipler sayesinde başarırlar.
arketipler, kolektif bilinçaltında sembolü ve simgeyi oluşturan tinsel yapıdır. sembollerin aktardığı mesaj kültüre göre değişmez. simgeler ise sembollerin duyusal anlamda yansımaları, şekil verilmiş halidir ve kültürlere göre değişkendir.
FELSEFEDE ARKETİP
Arketip kavramı; model, ilk örnek anlamında kullanılır. İlk defa Platon tarafından idealar dünyası ve idea kavramı açıklanırken kullanılmıştır. Platon, duyusal dünyasındaki her şeyin, idealar dünyasında bulunan değişmez, gerçek olan idelerin ezeli modeli yani arketipi olduğunu söyler.
Tutkulu, heyecanlı, egzotik bir burç olan Akrep, insanın ruhani yönüyle ilgilidir. Bir şeyleri deneyimlemeyi, hissetmeyi, derinlemesine incelemeyi sever. Algıları açıktır. Genellikle gözü pektir ve birçok şeyi risk alması gerekse dahi denemeyi sever.
C. G. Jung'a göre erkeğin ve kadının kolektif bilinçdışı arketipleri olan anima (erkekte) ve animus (kadında) bireyin anne ve baba kompleksleriyle doğrudan bağlantılı ve özellikle de ilişkilere bakışını ve ilişki yapılarını belirliyor.
Arketipler, insanoğlunun kolektif bilinçdışını, tarihi çok eskilere, yani insanlığın başlangıcına dayanan sembollere indirger. Bu kolektif bilinçdışı insanların en derinlerden gelen sembolleri olarak karşımıza çıkar.
8 kişilik tipi: Dışa Dönük Düşünme, İçe Dönük Düşünme, Dışa Dönük Duygu, İçe Dönük Duygu, Dışa Dönük Algı, İçe Dönük Algı, Dışa Dönük Sezgi, İçe Dönük Sezgi (Jung, 1971).
Birçok konu üzerinde düşünme ve mantık yürütme ile bu sonuçlara varılmıştır. Kısacası yılanın sembolü veya simgesi genel olarak tehlike, ölüm, yaşamda yeniden doğma, dehşet verici ve doğurganlık gibi çeşitli birçok anlama gelmektedir.
Baharın gelmesiyle birlikte kış uykusundan uyandıkları için kendilerini göstermeye başladılar. Yılanları görenlerin sakin kalması ve onları rahatsız etmemeleri çok önemli. Zehirsiz oldukları için insanlara zarar vermeleri mümkün değil. Bu nedenle kesinlikle öldürmeyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri