İslâmda kitap ve sünnete dayalı Ehl-i Sünnet anlayışını ilk sistemleştiren zâhid-sûfî bir zât olarak tanınır. Pek çok tarikatın silsilesinde yer alması ve ilk tasavvufî düşüncenin sahibi olması dolayısıyla tasavvuf tarihinde bir mektep olarak değerlendirilmiştir.
Peygamber'e hizmetiyle tanınan ve en çok hadis rivayet eden sahâbîlerden biri. İlk müslümanlardan ve aşere-i mübeşşereden biri, Kûfe tefsir ve fıkıh mekteplerinin kurucusu. Fıkıh ve hadis âlimi, tâbiî. Müfessir tâbiî.
Dinâr gibi önemli âlimler bulunur. Hasan-ı Basrî, öğrencileri ve kendisinden sonra oldukça etkili olan fikirleri aracılığıyla hem Mu'tezile ve Ehl-i sünnet kelâmının hem de erken dönem zühd hareketinin öncülerinden olarak tasavvufun kurucu isimlerinden sayılmıştır.
Hasan-ı Basri (ö. 110/728), tabiin döneminin en önde gelen âlimlerinden- dir. İslamî ilimlerin teşekkülünde onun yaşadığı yıllar oldukça önemli bir dönemdir.
Hasan-ı Basrî, kendi kuşağının en önde gelen şahsiyetlerden biri olmuş, dindarlık, takvâ ve dünyayı kınaması ile tanınmıştır. 89 yaşında hicrî 5 Receb 110 Cuma gününde öldüğünde Basra'nın tüm ahalisi cenazesine katılmış, Basra'nın Cami Mescidi ilk defa ikindi namazı saatinde boş kalmıştır.
İlgili 32 soru bulundu
Rifâiyye, Ahmed er-Rifâî'nin İskenderiye'ye gönderdiği Ebü'l-Feth el-Vâsıtî (ö. 632/1234-35) aracılığıyla Mısır'da teşkilâtlanan ilk tarikat olmuştur.
Türk tasavvuf tarihinde mutasavvıf denildiğinde ilk akla gelenler her biri bir tarikat önderi olan Hoca Ahmed Yesevî, Yunus Emre, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Şeyh Bedreddin, Hacı Bektaş-ı Veli ve Hacı Bayram-ı Veli gibi İslam büyükleridir.
Hasan Basri'nin evlenme isteğine şiirle cevap veren Rabia Adevviye Hatun Rabiatü'l Adeviyye Basra'da yaşamış bir Arap kadın ve şair ve mutasavvıftır.
Hasan-ı Basrî, "Allah, mahlûkatı ve tabiatı yarattı. Herşey yaratılışına uygun olarak hareket eder" demekle kadere inancını açıklayıp, Kaderiyye gibi düşünmediğini belirtir ve günâhkâr mü'minin, münâfık olduğunu söyler. İbâdet hayatında bütün kaide ve emirlerin sıkı sıkıya tatbik edilmesini ister.
Mu'tezile'nin ilk kurucusu olarak bilinen Vasıl b. Ata ile İslam düşüncesi tarihini uzun zaman meşgul eden ve çeşitli fikir akımlarımn ortaya çıkmasına, özellikle Mu'tezile gibi, akli düşüncenin gelişmesine önemli ölçüde etki eden bir sistemin doğuşuna neden olan büy~k günah konusunu incelemeğe geçmeden önce, bu ...
Hasan-ı Basrî tarikat silsilelerinde önemli bir yer tutar. Bir silsileye göre kendisi Huzeyfe b. Yemân vasıtasıyla Hz. Peygamber'den feyiz almış, bu feyiz Hâris el-Muhâsibî ile devam etmiştir.
Hasan Basri Türbesi - Malatya
Battalgazi İlçesi Karahan Mahallesi'nde, Kırk Kardeşler Şehitliği'nin yanında bulunmaktadır. Türbe, şimdiki yerine Karakaya Baraj Gölü altında kalan Korucuk Köyü'nden taşındığı için zaman zaman Korucuk Türbesi (Korucuk Ziyareti) adıyla da anılmaktadır.
Kırkkardeşler şehitliğinin yanındadır. Türbesi Battalgazi belediyesince 1986 yılında, türbenin taşındığı yıllarda yapılmıştır.
Tefsir ilmi, genel olarak rivâyet ve dirâyet tefsirleri olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bunlarla birlikte zamanla daha çok dirâyet tefsirinin alt kolları olan mezhebî, işârî, fıkhî, içtimâî ve ilmî tefsir gibi ekoller ortaya çıkmıştır.
İçtimai tefsir ekolü son zamanlarda ortaya çıkan bir okuma metodudur. Asıl amacı; Kuran'ı hayat ile bütünleştirmek ve İslam'ı çağa uygun bir şekilde tecdit ve ıslah etmektir. Kurucusu Mısırlı âlim Muhammed Abduh'tur (1849-1905).
Özellikle bu ekolün kurucusu olan Abdullah b. Abbas (ö: 68/687)'ın bir taraftan Kur'an tefsiri konusunda Hz. Peygamberin duasına mazhar olması, diğer taraftan bazı bilgin sahâbilerin ders halkasında bulunması, bu ekolün görüşlerini Kur'an tefsirinde bir nirengi noktası haline getirmiştir.
- Çünkü büyük günah işleyen kâfir olmaz. mealindeki ayette yer alan “zalim” kavramını münafıklara yorumlamışlardır. Buna göre, buradaki “zalim” kâfir demektir ki, Vakıa suresindeki “kitabı solundan verilenler” ile aynıdır. Muktesid olanlar ise, Vakıa suresindeki “kitabı sağından verilenler” karşılığıdır.
Medine'de Muhammed bin Hanefiyye'nin oğlundan usul dersi aldıktan sonra Basra'ya giderek Hasan-ı Basri'den eğitim aldı ve onun seçkin öğrencileri arasında yer aldı. Büyük günah meselesinde hocası Hasan-ı Basri'den farklı düşününce hocasından ayrılarak kendi ders halkasını oluşturdu.
Hasan-ı Basri'nin Kadiri tarikatına mensup olduğu belirtilmektedir. Bektaşi menakıplarında adı Karaca Ahmet Sultan ile birlikte adı anıldığından Hasan-ı Basri'nin 13.yüzyılın sonu veya 14.yüzyılında başında yaşadığı düşünülmektedir. 1333 tarihli icazetnameye göre asıl adı Hasan bin Basri bin Habib'dir.
Anne ve babasını kaybeden Rabia, henüz çocukken köle olarak satıldı. Elini sakatlamak pahasına kaçmaya çalıştı ancak yeniden yakalandı. Efendisi, Rabia'nın halini görüp onu serbest bıraktı. Önemli sufilerden kendisine yapılan evlenme tekliflerini geri çevirip, 801'de ölünceye kadar bekar yaşadı.
Hz. Rabia'nın evlenmeyi reddetmesinin sebebi züht anlayışı ile evliliğin ilahi aşkın önüne perde olmasından korktuğu olarak yorumlanmaktadır. Hz. Rabia gece ve gündüz sürekli olarak ibadet ederdi.
Rabia işareti (Arapça: شارة رابعة, R4BIA olarak da yazılır), 2013 Mısır askerî darbesini protesto etmek amacıyla Mısır'ın seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler destekçileri tarafından kullanılan bir el işareti.
Tasavvuf ile elde edilen bilgi şüphe içermez. Ancak tasavvufun önde gelen temsilcileri Hâris el-Muhasibî ve Gazâlî'ye göre insanları tasavvufa yönlendiren şey şüphedir.
Tasavvufî hayat tarzını benimseyerek Hakk'ın yakınlığını kazanmaya çalışan kimse. İslâm'ın zâhir ve bâtın hükümleri çerçevesinde yaşanan mânevî ve derunî hayat tarzı. Tasavvufî hayat tarzını benimseyen ve bu yolla Hakk'ın yakınlığını kazanmaya çalışan kişi.
Tasavvufî disiplin, meşreb ve mizaca uygun tavır ve yol almanın ötesinde müessesevî bir karaktere malik bir ocak olarak ortaya çıkan ilk tarîkat, genel kabûle göre Kadiriyye'dir. Bu tarîkatın kurucusu Abdulkâdir Geylânî (ö. 562/1166)'dir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri