Denizli mutfağının temelini sebzeli yemekler oluşturur. Özellikle patlıcan yemek çeşitleri çoktur. Kuru patlıcan dolması, patlıcan gözlemesi gibi vb. Taratorlu börülce salatası, ebe gümeci salatası, filiz salatası Yöreye özgün salata türleridir.
Bölgemizin meyve deposu olarak ilimizde son yıllarda cennet elması olarak bilinen Trabzon hurmasına karşı yoğun bir ilgi gözlenmektedir.
Denizli'nin meşhur yemekleri arasında; Yen Böreği, Kuyu Kebabı, Yaprak Sarma, Arabaşı, Zeytinyağlı Patlıcan Gömme, Katmer, Çiğ Dolma, Patlıcanlı Kapama, Çaput Aşı, Biber Tatari, Börülce Böreği, Cızlama, Sucuklu Un Karıştırması, Cerpleme, Pekmezle Kabak Aşı, Hamur Dolması ve Yoğurtlu Köfte yer almaktadır.
Denizli'nin en meşhur doğa harikası yeri olan Pamukkale Travertenleri, UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir.
Bulamaç Tatlısı (Denizli Yöresi)
İlgili 25 soru bulundu
İki yıl önce coğrafi işaret belgesi alınan Denizli tandır kebabı, ramazan ayında iftar sofralarına lezzet katıyor. Bayramyeri Meydanı'ndaki kebapçılar çarşısında 1982 yılından beri hizmet veren Dursun Göçenoğlu, AA muhabirine, yörenin en sevilen lezzetleri arasında tandır kebabının bulunduğunu söyledi.
Denizli Türkiye'de üretilen, kekiğin % 90'unu, çerezlik ayçiçeğin %15‟ini, leblebinin % 80‟ini karşılamaktadır. Denizli kekik üretiminde dünya 1.si, çerezlik ay çekirdeği ve haşhaş üretiminde Türkiye 1.‟si, üzüm üretiminde Türkiye 2.‟si ve süt üretiminde Ege‟nin en büyük 4., Türkiye‟nin en büyük 9. büyük üreticisidir.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun bitkisel üretim istatistiklerine göre, Denizli; Türkiye'deki kekiğin neredeyse tamamını tek başına üretiyor. Tütün ve şaraplık üzümde de lider olan Denizli, sofralık üzüm, kavun, anason, haşhaş ve adaçayı üretiminde de ikinci sırada…
Araştırma sahalarında yetiştirilen tarım ürünlerinin başında; Buğday, Arpa, Pamuk, Ayçiçeği, Elma, Nar, Üzüm, Zeytin, Domates ve Biber gelmektedir.
Denizli horozu, Denizli iline özgü, yerel Tavuk Irkları'ndan biri ve horoz ırkıdır. Uzun ve ahenkli ötüşüyle diğer ırklardan ayrılır. Yöre halkının yetiştirmek için uzun öten horozları tercih etmesiyle zamanla kendiliğinden oluşmuş bir ırktır.
Cızlama - Denizli
Un, su ile hamur haline getirilir. Patatesler haşlanır, rendelenir, hamur ile karıştırılır ve mayalanmaya bırakılır. 30 dakika dinlendirilen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp, önceden yağlanmış tepsiye döşenerek üzerine hafifçe bastırılır. Hamurlar tepside de 15 dakika dinlendirilir.
Dünyaca bilinen doğa harikası Pamukkale de şehrin simgelerinden biridir. Pamukkale, UNESCO'nun dünya kültür mirası listesindedir.
Denizli, Türkiye'nin bir ilidir. Merkezi Denizli olan ilin nüfusu 2021 yılı itibarıyla 1.051.056'dir. Tekstil sanayi, metal, gıda ürünleri ve yöreye has Denizli horozu ile meşhurdur.
Denizli'de görülmesi gereken doğal güzellikler arasında ise; Pamukkale Travertenleri, Kleopatra Havuzu (Antik Havuz), Bağbaşı Yaylası, Karahayıt Kaplıcaları, Çizmeli (Yenice) Kaplıcaları, Akköy Gölemezli Çamur Kaplıcaları, Honaz Dağı Milli Parkı, Çamlık Parkı, İncilipınar Parkı, Bağbaşı Kent Ormanı, Yeşildere Şelalesi ...
Pamukkale ilçesinin 19 mahallesinde yaklaşık 61 bin dekarlık alanda vatandaşlar kekik üretimi yapıyor. 16 bin dekara yakın alanla Gözler ve Uzunpınar kekiğin en çok üretildiği mahalleler olarak dikkat çekiyor.
Ege Bölgesi Aydın ili haricinde; Manisa'da da zeytinin verimi yüksektir. Ege'de Aydın'dan sonra en fazla zeytin Manisa'da üretilir. Bunun yanı sıra, İzmir, Muğla, Denizli illeri Ege Bölgesi'nde zeytin yetiştirilen diğer illerdir. Akdeniz Bölgesi'nde de zeytin tarımı vardır.
Her mevsim ziyaret edilen turistik merkezlere sahip Denizli, aynı zamanda tekstil ve tarım ürünleriyle de gelişmiş bir sanayi şehri. Onlarca medeniyete ev sahipliği yapan ve her zaman hareketli bir ticaret merkezi olan şehir, günümüzde de tüm dünyaya ihracat yapıyor.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruldugu 20' li yillarda 12 bin nüfuslu küçük bir kasaba olan Denizli bugün 850 bin nüfusuyla Ege Bölgesinde Izmir' den sonra ikinci büyük sanayi ve turizm merkezidir.
Büryan, piryan, kuyu kebabı vs gibi isimler alır. Geleneksel toprağa kazılmış 1,5 metre Çapında 2 metre derinlikte olan kuyuların ısıtılıp, içine kuzuların asılıp 2-4 saat arası pişirilmesiyle yapılır.
Denizli Kebabı tercihe göre ayran, şalgam, gazlı içeceklerle tüketilebilir, yanında domates, yeşillik ve soğan ikram edilir. Kebapçıların bir diğer özelliği ise hiçbir kebapçıda çatal, bıçak bulunmaz. Derler ki Denizli Kebabı elle yenir, çatal bıçak kullanılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri