Bilime ilerleme dinamizmini kazandıran da bu “hasbi tecessüs” yani bir şeyi salt merak ettiği için araştırıp öğrenme duygusudur. Bu duyguyu besleyen en önemli etmen ise doğadaki düzenliliğin ayırdına vardıkça içine düşülen hayret ve şaşkınlıktır. Buna hakikat karşısında şaşırmak da diyebiliriz.
Sözlükte “araştırmak, dikkatle bakmak” anlamındaki cess kökünden türeyen tecessüs “gözetlemek, bir haberi araştırmak, iyice öğrenmek” demektir. Ahlâk terimi olarak bir kimsenin özel durumunu merak edip öğrenmek için onun bilgisi ve rızası dışında gizlice araştırma yapmayı ifade eder.
Gizli kalan çirkin olayları araştırıp, ortaya çıkarmak toplumun huzurunu kaçırabilmektedir. Hatta böyle olaylar, toplumun ahlak yapısına da büyük zararlar verebilmektedir. Tecessüs, yapı itibariyle iyi niyet de taşımadığı için İslam dininde kesin bir dil ile yasaklanmıştır.
Görünmeye başlamak anlamına sahip olan bir kelimedir. Tecessüm etmek kişiler tarafından, görünmeye başlamak anlamında yaygın olarak kullanılıyor.
Tecessüs Kavramı
Bir ahlâk deyimi olarak tecessüs, insanların gizli durumlarını, ayıplarını ve kusurlarını araştırıp ortaya dökmektir. Bunun için başkalarının gizli kalmasını istedikleri özelliklerini belirten veya duygularını yansıtan her türlü durum ve eşyaları araştırmak, tecessüs kapsamında yer alır.
İlgili 30 soru bulundu
Konut Dokunulmazlığı
Bakara 2/189'da “evlere kapılarından girin” diye emredilerek evlere gizlice, arkadan girmek yasaklanmıştır. İslâm âlimleri “bilâ izin gayrın mülkünde tasarruftan başka bir şey değildir” diyerek, başkasının evine izinsiz girmeyi onun kişilik haklarına bir tecavüz olarak görmüşlerdir.
Bir ahlâk deyimi olarak tecessüs, insanların gizli durumlarını, ayıplarını ve kusurlarını araştırıp ortaya dökmektir.
Tecessüs, elle dokunmak, haber araştırmak, göz dikmek, yoklamak, bir şeyin iç yüzünü araştırıp sırrını çözmeye çalışma gibi anlamlara gelen cess kökünden gelmektedir. Kelime olarak, herhangi bir şey hakkında bilgi toplama, yitik arama, bir şeyi gözetleme, buluş ve keşif merakı gibi anlamlarda kullanılmaktadır.
Taberî "velâ tecessesû" (Hucurât/12) âyetini şöyle tevil eder: “Birbirinizin gizli hallerini gözetlemeyin, kusurlarını ortaya dökmek amacıyla insanların sırlarını araştırmayın."
TECESSÜS KELİMESİ CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
Yahya Kemal tecessüsü, üstelemeyi Doğuluların bir kusuru olarak görür. Bütün dikkat ve tecessüsümle etrafımda bir an evvel muayyeniyet yaratmaya çalışıyordum.
hayır yapmaz. eğer ki gerçek din diye bir şey varsa ve bu din sonsuz kudrette ve bilgiye sahip bir tanrı tarafından yollanmışsa, ne kadar sorgularsan sorgula bu dinde bir eksiklik bulamaman gerekir. hatta sorgulamaların ve şüphelerin inancı daha çok pekiştirmeli, çünkü sorgulamalar ve meraklar dini daha çok öğrenmene ...
Resulullah (s.a.s) de, tecessüsü men etmiş, inanan insanlara bundan uzak durmayı tavsiye etmiştir. Böylece tecessüsün zararlı ve kötü bir şey olduğunu haber vermiştir.
Çünkü, kendisi işitirse daha çok üzülür. Tecessüs, gıybet ve suizan olur ki, hepsi haramdır.
İşte, tüm detayları sizler için derledik. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman tecessüs kelimesi, 'Fark ettirmeden kendini ilgilendirmeyen şeyleri öğrenmeye çalışma' şeklinde anlatmak mümkün.
Başkasının hakkının söz konusu olduğu yerlerde verilmiş yanlış hükümler neticede iftira ve bühtan olarak büyük bir vebal sebebidir. Zannın kaynağı özellikle eğer kişinin nefsi ise hata ve vebal daha da büyür. Bu sebeple ihtiyat ve tedbir, zannın çoğundan ya da çoğu zandan kaçınmayı gerektirir.
Çokça zannetmekten kaçınınız. Şüphe yok ki, zannın bâzısı günahtır ve araştırmakta bulunmayınız ve bazınız bazınızı gıybet etmeyiniz. Sizden biriniz ölü kardeşinin etini yemeyi sever mi? (Bilakis) Onu kerih görmüş olursunuz.
Açıkta bir sebebi ve doğru bir işareti bulunmayan zan haramdır, kaçınmak gerekir. Bundan dolayı bilinmeyen bir adama iyi zan vacip olmasa bile kötü zan da caiz olmaz. Fakat fısk ve fücur ile tanınan kimselere kötü zan haram olmaz.
tecessüs / تجسس / تَجَسُّسْ
Gizlice araştırmak. Gizlice bakmak. İç yüzünü araştırmak.
Tecessüs, bir kimsenin özel durumunu merak edip öğrenmek için onun bilgisi ve rızası dışında gizlice araştırma yapmaktır. Tecessüs, özellikle gizli kalması istenen bir duruma vakıf olmak için kötü niyetle araştırmak, kişinin mahremiyetini ihlal etmektir.
Kendisini ilgilendirmeyen şeyleri öğrenmeye çalışan, aşırı meraklı kişiler içinse ''Mütecessis'' kelimesi kullanılır. Örnek Cümle: ''Senin kadar mütecessis bir insan ne gördüm ne de duydum!'' Not: Kelimenin fiil hali ise ''tecessüs etmek'' şeklinde kullanılır.
Bireylerin sadece kendilerine ait olan, başkalarının bilmesini istemediği özel yaşam alanları mevcuttur. Kişilerin gizli kalmasını istediği yaşam alanlarına başkalarının müdahale etmesiyle özel hayatın gizliliğini ihlal suçu oluşacaktır.
Dünyevi hususlardaki gıpta ise daha çok temenni kavramının kapsamında olup yasaklanmıştır.
Bu söz, gerçek manası kastedilerek, hâşâ “Allâh unutabilir, bazı şeylerin farkında olmayabilir” gibi bir düşünce ile söyleniyorsa şüphesiz elfâz-ı küfürdendir, bu sözü söyleyen kişinin dinden çıkmasına sebep olur.
Bir mü'min büyük bir günahı işlemiş olsa da dinden çıkmış olmaz, imansız sayılmaz. Çünkü amel imandan bir parça değildir. Büyük günahlardan birisini işleyen bir Müslüman, o günaha imansızlığı sebebiyle değil, nefsine uyduğu için girmiştir.
İçinizdeki şüpheler sizi dinden çıkarmaz. Bunlar şeytanın sözleridir sizin sözleriniz değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri