Birim, Hasta Hakları Kurul Başkanı olan Başhekim Yardımcısına bağlı olarak faaliyet gösterir. Madde 15- Birim sorumlusu; kamu hastaneleri için sosyal hizmet uzmanı, psikolog, halkla ilişkiler uzmanı, hemşire (fakülte mezunu) unvanına sahip kişiler arasından, Valiliğin teklifi Bakanlığın onayı ile görevlendirilir.
Sağlık hizmeti ile ilgili talep ve öneriler ALO 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezinde değerlendiriliyor.
c) Hastane Hasta Hakları Birimi: Hasta hakları ihlallerinin önlenmesi amacıyla sağlık tesislerinden gelecek şikayetleri alan, değerlendiren ve bir üst birime gönderen, yerel uygulamalardan ve eğitimlerden sorumlu olan birim. e) Hasta: Sağlık hizmeti alan kimse.
(Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'dan kaynaklanan uyuşmazlıkların çözüm yerleri; tüketicinin mal veya hizmeti satın aldığı veya tüketicinin ikametgahının bulunduğu yerdeki Tüketici Hakem Heyetleri ile Tüketici Mahkemeleri'dir.
Hasta Hakları Birimi İbni Sina Hastanesi 5. Kat Hastane Müdürlüğü içerisinde hizmet vermektedir. Birim kurumun sahip olduğu vizyon, misyon ve sağlık mevzuatının gereklerine uygun olarak, hasta hakları uygulamalarının planlanması, değerlendirilmesi, uygulanması ve geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurulan hasta hakları kurulları, sağlık kurum ve kuruluşu tarafından yerinde çözülemeyen yazılı ve/veya elektronik başvuruları değerlendirir, hasta hakları ihlaline sebep olan uygulamaları inceler, bu hakların geliştirilmesi için öneri ve düzeltici işlem belirlemesine karar verir.
İlgili Kişilerin Hakları ve Veri Sorumlusuna Başvuru
KVK Kanunu'nun 13 üncü maddesi uyarınca yapılacak yazılı başvurular "T.C. Sağlık Bakanlığı, Üniversiteler Mahallesi, 6001. Cadde, No:9, Çankaya, Ankara" adresine; Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) ile yapılacak başvurular ise "[email protected]" adresine iletilmelidir.
Hastanın durumunda ani değişiklik olduğunda hasta vasisine veya birinci derece yakınına telefonla ulaşılır, tıbbi durumu ile ilgili bilgi yüz yüze hekimi tarafından verilir. Hasta yakınlarına acil durumlar dışında telefon aracılığı ile bilgi verilmez.
Hasta Hakları Birimlerine Yapılan Şikayetler
Kurul, malpraktis konusunda gelen şikayetleri kamuya ait sağlık kuruluşları bakımından ilgili idari amirliğe veya başhekimliğe, özel sağlık kuruluşları bakımından ise il/içe sağlık müdürlüklerine yönlendirmektedirler.
Hasta hakları ihlaline sebep olabilecek uygulamaları inceler. Akabinde öneri ve düzeltici işlem belirlenmesine karar verir. Bunun üzerine ilgili sağlık kurum ve kuruluşu belirlenen süre içinde gerekli önlemleri alır. Ardından yapılan işlem hakkında İl Sağlık Müdürlüğü nezdindeki Hasta Hakları Kurulu'nu bilgilendirir.
Hastane müdürü; hastaneler, klinikler, kamu sağlığı kurumları veya benzer kuruluşlardaki sağlık hizmetlerini planlamak veya koordine etmekle sorumludur.
Alo 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi Doktorun Umursamazlığı Yüzünden Bizi Suçlu Olarak Gördüler. Benim hastane randevum vardı ve doktor erken çıktığı için hastaneden geçti diye görünüyor.
Alo 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi Doktor Ve Hastane Personelinin (bankodaki) Yetersizliği.
Alo 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi Devlet Hastanesi.
Bazı tedavi ya da girişimler için yazılı onam alınması gerekmez. Bu durumlarda da gerekli bilgiler verildikten sonra girişim ya da tedaviye onam verip vermediği sorulmalıdır. Hasta, girişim ya da tedaviyi kabul ediyorsa sözlü olarak onam vermesi yeterlidir (Hasta Hakları Yönetmeliği madde 15,24 ve 26).
Hasta hakları da insan hakları kavramının tıbba yansımış bir uzantısıdır. Bir kişinin tanı (teşhis), tedavi, rehabilitasyon ve izleme gibi tıbbi süreçler boyunca sahip olduğu haklardır. Hasta hakları üçüncü kuşak insan hakları içerisinde tanımlanmıştır.
6.7.1.Hastanın bilinci kapalı ve yanında yasal temsilcisi yok ise; ilk müdahale acil servis hekimi tarafından yapılır. İki uzman doktorun imzalaması ile işlem gerçekleşebilir. 6.7.2.Çocuk Hastalarda; Velisi tarafından onay verilir, 16 yaşını doldurmuş olan çocukların da ayrıca onayı sorulur ve imzası alınabilir.
Hastanın hekim seçme hakkına nazaran oldukça dar kapsamlı olmakla birlikte, hekimin hizmetten çekil- me hakkının bulunduğu kabul edilmektedir. Hizmetten çekilme hakkının içeriğinde, hekimin hem hastayı reddetme hakkı hem de başlanmış olan tedaviyi sonlandırma hakkı yer almaktadır.
Ötanazide kişi öldürülmesini hekimden talep etmektedir,üçüncü kişi konumunda olan hekimin ise böyle bir hakkı ya da yetkisi yoktur.Böyle bir talebi kabul eden hekim sorumluluktan kurtulamaz. Sonuç olarak; kişinin tedaviyi reddetmesi hak,hekimin buna uyması ise yükümlülüktür.
184 Şikayet Edince Ne Olur? ALO 184'e yapılacak başvuru neticesinde bir aksaklığın tespiti halinde ilgili İl Sağlık Müdürlüğü veya Bakanlık nezdindeki ilgili Genel Müdürlük SABİM hattı tarafından konuyla ilgili bilgilendirilerek aksiyon alınması sağlanabilmektedir.
CİMER'e e-devlet üzerinden ya da Cumhurbaşkanlığı web sitesi üzerinden şikâyette bulunulabilmektedir. Ayrıca ALO 150 numaralı telefon hattını kullanarak, İletişim Başkanlığına mektup veya faks göndererek de şikâyet ve talepler iletilmektedir.
Kanunen zorunlu haller dışında ve doğabilecek olumsuz sonuçların sorumluluğu hastaya ait olmak üzere, hasta kendisine uygulanması planlanan veya uygulanmakta olan tedaviyi reddetme veya durdurmasını isteme hakkına sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri