Hasta haklarının amacı hastanın bir kişi olarak gelişmesi; bedensel ve ruhsal bütünlük ve itibarının korunması; hasta hekim ilişkisinde, hastanın aktif katılımını destelemek; her hastanın tam ve kaliteli sağlık hizmetinden yararlanmasını sağlamaktır.
Hasta hakları uluslararası ve ulusal mevzuat ile teminat altına alınan, tıbbi yardım talep eden ve bu amaçla bir sağlık kuruluşuna başvuran kişinin o sağlık kuruluşunda kendisine verilen tüm hizmet süreci içerisinde haklarının korunması adına yapılan uygulamaların tamamıdır.
Sağlıklı olma hakkı kişinin yaşamında sağlığının korunması, sürdürülmesi ve geliştirilmesine vurgu yaparken; hasta hakkı, kişinin sağlıklı olma durumunu yitirdiğinde, yani hasta olması ”özel” durumunda bireysel haklarının gözetildiği, yeterli ve kaliteli tıbbi bakım alarak yeniden sağlığını kazanmasına işaret eder.
Hasta hakları da insan hakları kavramının tıbba yansımış bir uzantısıdır. Bir kişinin tanı (teşhis), tedavi, rehabilitasyon ve izleme gibi tıbbi süreçler boyunca sahip olduğu haklardır. Hasta hakları üçüncü kuşak insan hakları içerisinde tanımlanmıştır.
İlgili 23 soru bulundu
Hasta hakları; sağlık hizmetlerinden faydalanma ihtiyacı bulunan fertlerin, sırf insan olmaları vasfıyla sahip oldukları ve T.C. Anayasası, Uluslararası Antlaşmalar, Kanunlar ve diğer Mevzuat ile teminat altına alınmış bulunan hakları ifade eder.
Hasta hakları ile ilgili ilk çalışmaların Amerika Birleşik Devletleri'nde başladığı kabul edilmektedir. 1900'lü yılların başından bu yana hastaların hastanelere karşı açtığı seri davalardan sonra 1972'de Amerika Hastaneler Birliği, “Hasta Hakları Bildirgesi”ni yayınlamıştır.
Hasta, hekimini özgürce seçme hakkına sahiptir. 2. Hasta, hiçbir dış etki altında kalmadan özgürce klinik ve etik kararlar verebilen hekim tarafından bakılabilme hakkına sahiptir. 3. Hasta yeterli ölçüde bilgilendirildikten sonra önerilen tedaviyi kabul ve reddetme hakkına sahiptir.
Türkiye'de hasta hakları ile ilgili olarak 01 Ağustos 1998 tarih ve 23420 sayılı Resmî Gazete'de Hasta Hakları Yönetmeliği yayınlanmıştır.Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bu yönetmelikte geçen başvuru, şikayet hakkının kullanımını kolaylaştırmak için bir web sitesi hazırlamıştır.
İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurulan hasta hakları kurulları, sağlık kurum ve kuruluşu tarafından yerinde çözülemeyen yazılı ve/veya elektronik başvuruları değerlendirir, hasta hakları ihlaline sebep olan uygulamaları inceler, bu hakların geliştirilmesi için öneri ve düzeltici işlem belirlemesine karar verir.
Madde 10- Hasta hakları uygulamalarını planlamak, değerlendirmek, uygulamak ve önerilerde bulunmak amacıyla il merkezlerindeki bütün kamu hastaneler ile ilçelerdeki 100 yatak üzerindeki hastanelerde "Hasta Hakları Kurulu" oluşturulur. Kurul biri başkan olmak üzere toplam 8 kişiden teşekkül eder.
Hasta hakları birim sorumlusu görev tanımı nedir ne iş yapar sorusuna şöyle yanıt verilebilir; özel hastanelerde ya da devlet hastanelerinde hasta hakları biriminde hasta ve hasta yakının dilek ve şikayetleri ile ilgili yazılı veyahut sözlü iletilen taleplerini eksiksiz şekilde yerine getirmekle sorumlu kişilerdir.
ALO 184'e yapılacak başvuru neticesinde bir aksaklığın tespiti halinde ilgili İl Sağlık Müdürlüğü veya Bakanlık nezdindeki ilgili Genel Müdürlük SABİM hattı tarafından konuyla ilgili bilgilendirilerek aksiyon alınması sağlanabilmektedir.
Türkiye'de 2003 yılında başlatılan hasta hakları uygulamalarının alandaki (has- tanelerdeki) uygulayıcıları hasta hakları birim sorumlularıdır.
HASTA HAKLARI KONUSUNDA ULUSAL MEVZUATIN GELİŞİMİ
Büyük Kongresi'nde kabul edilmiştir. Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan “Hasta Hakları Yönetmeliği” 1 Ağustos1998 tarih ve 23420 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Hasta hakları konusunda uluslararası alanda düzenlenen ilk belge 1981 yılında Lizbon'da imzalanan Dünya Hekimler Birliği Hasta Hakları Bildirgesi'dir***. Bu bildirge, 1995'te Bali'de yeniden ele alınarak yenilenmiş, en son olarak ta 2005 Santiago Bildirgesi'yle geliştirilmiştir.
Hasta veya sayrı (Latince: patiens), herhangi bir sağlık hizmetleri alıcısıdır. Hastalar sağlık uzmanları tarafından tedavi edilir. Hasta çoğunlukla hasta veya yaralıdır. Onlar doktor, hemşire, psikolog, diş hekimi, veteriner veya başka bir sağlık hizmeti sağlayıcısı tarafından tedaviye ihtiyaç duymaktadır.
Sağlık hakkı çeşitli yasalar ve sözleşmelerle koruma altına alınmış bir haktır. Anayasamıza göre Devlet sağlık hizmetlerini herkesin beden ve ruh sağlığını koruyarak hayatını sürdürebileceği şartları sağlamakla yükümlüdür. Bunun için gerekli düzenleme ve denetimleri yapmakla yükümlüdür (Anayasa Md. 56).
Hasta transferi sırasında da mahremiyete önem verilmelidir. şahit oldukları bilgileri orada kalmasına özen göstermek ve diğer ortamlara (başka kurumlar, diğer kişiler) taşımamak bakımından sorumludurlar. yetkilendirilip, kimseye gösterilmez. Yalnızca Başhekimliğin onay verdiği kullanıcılara görme yetkisi verilir.
Herkesin kendisinin ve ailesinin sağlık ve refahı için beslenme, giyim, konut ve tıbbi bakım hakkı vardır. Herkes, işsizlik, hastalık, sakatlık, dulluk, yaşlılık ve kendi iradesi dışındaki koşullardan doğan geçim sıkıntısı durumunda güvenlik hakkına sahiptir.
1982 Anayasası da 17, 56 ve 65. maddelerindeki düzenlemelerle söz konusu hak ve hakları güvence altına almıştır. Bu kapsamda, devletten, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığını insan onur ve haysiyetine yakışır bir şekilde sürdürebilmesini gerçekleştirilebilmesi istenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri