Hastanın yaşamı , tıbbi geçmişi ile ilgili olan bilgiler, en son hastalığı ve tedavi şekli ile ilgili verilerin tam ve eksiksiz olarak tutulması işlemine tıbbi kayıt adı verilmektedir. Bir başka deyişle de hastanın tıbbi ve idari bütün işlemlerinin kayıt altına alınması tıbbi kayıt kavramını oluşturmaktadır.
Hasta kayıt sistemi, bir hastanın sağlığına yönelik tüm bilgilerin kayıt edildiği bir sistemdir. Bu sistem ile hastaların yakından takibi sağlanır. Tüm teşhis- tanılar, laboratuvar veya radyoloji sonuçları gibi hastanın tüm sağlık verilerinin tek bir yerde depolanmasıdır.
Hastanelerde hastalara yardımcı olan ve randevularını düzenleyen hasta kayıt yetkilisi, hastanelerin girişinde bulunmaktadır. Acilden giriş yapan hastaların kayıtları, acilin girişinde bulunan hasta kayıt yetkilisi tarafından yapılmaktadır. Hastanelerde kayıt işlemi yapmadan herhangi bir işlem yapılamaz.
Hastaların tedavi bilgilerinin sağlık personelleri tarafından yetkileri ölçüsünde anlık olarak kaydedildiği, hastaların geçmiş tedavilerine bilgilerine ulaşıldığı, hastaların alerji, hamilelik gibi bilgilerinin tutulduğu bir sitemdir.
Hasta kabul ve kayıt görevlisi, hastane içinde hastalarla ilk temas eden kişidir. Hastanın problemlerine yönelik olarak, hastayı doğru yönlendirmek, tedavi süreçlerini başlatmak adına hastayı yönlendirmek ve bu süreçteki bilgi ve belgelerin toplanmasını sağlamak gibi görevleri bulunan bir pozisyondur.
İlgili 19 soru bulundu
Hasta Kayıt Formları tıp merkezlerinde sunulan tıbbi müdahaleler için hastaların kaydını oluşturmak için kullanılır.
g) (Değişik İbare:RG-23/12/2016-29927) Hasta hakları birimine yapılan başvurular ve kurulda görüşülen dosyalar gizlidir, hiçbir şekilde üçüncü kişilere bilgi verilemez. Bilgi ve dosyalar resmi olarak talep edilmesi kaydıyla idari soruşturma yapan incelemeciye ya da adli mercilere gizliliğe riayet edilerek verilir.
İkincil hasta kaydı olarak iki şekildedir. - Birincil hasta kaydı sağlık bakım profesyonellerince doldurulur. Hasta yatarken yapılan tüm gözlemler, işlemler ve veriler kayıt altına alınır. - İkincil hasta kaydı ise: birincil kayıttan oluşturulur.
Tüm özel, devlet ve üniversite hastanelerinde, sağlık ocaklarında, kliniklerde muayene olanlar, sisteme protokol numarası ile kayıt edilir. Hastanın hekim tarafından kabul edilmesi ile sistem tarafından Online Protokol Numarası üretilir. Online Protokol Numarası ile gerekli muayene, tedavi, tetkik vb. işlemler yapılır.
Sağlık kayıtlarının birinci ve en temel kullanım amacı, hastanın tanı ve tedavi sürecinde gerekli olan veriyi sağlamaktır. Hastanın tanı ve tedavisinde hasta hakkında gerekli olan tıbbi veriler hasta kayıtlarında yer almaktadır.
Sağlık hizmeti veren kurum ve kuruluşlarda, hasta giriş/çıkış işlemlerini, hastanın tedavi ve poliklinik hizmetleri sürecindeki dokümantasyon işlemlerini evrak ve bilgisayar ortamında kayıt altına alan, arşivleyen kişidir.
Hastanın ilgili polikliniğe ve gerekli tüm birimlere sevki otomatik yapılır. Hastanın, hastaneye her gelişi hasta numarasından ayrı bir sıra numarası verilerek izlenir, her ziyarette gerçekleşen işlemler ayrı ayrı sorgulanabilir. Ücretli hastalarda, ücret vezneye ödendikten sonra ilgili birimde kaydı gözükür.
defteri,Taburcu defteri 20 yıl kurumda saklanır.Devlet Arşivlerine gönderilmez. ve hasta dosyalarının en az 20 yıl süreyle yataklı tedavi kurumunun arşivinde muhafazası zorunludur.
sorumuzun cevabı için bir hastanın tedavi sürecindeki tıbbi bilgilerinin kaydedildiği ve hastanın durumunun düzenli olarak takip edildiği kayıt diyebiliriz.
Tıbbi kayıt tutma yükümlülüğünün amacı, hastanın tedavisinin güvenli şekilde yapılması, ileride doğabilecek ihtilaflar bakımından delillerin güvence altına alınması ve sorumlu tutulabilmedir. Hastanın tedavi sürecine ilişkin bilgilerin garanti altına alınması öncelikli amaçtır.
Hastanın kimlik bilgileri,tanısı,yapılan cerrahi müdahale,hastalık kodu,alerji durumuna ilişkin bilgiler,hastaya verilen ilaçlar,ilaç dozları,hastaya uygulanan diyet türü(her gün için) kayıt altına alınmaktadır. Hastanın yatışı sürecinde uygulanacak ilaçlar, ilgili hekim tarafından hasta tabelasına yazılır.
Patoloji sonuçlarınıza ulaşmak için işlemin yapıldığı hastaneye gitmenize gerek yok. İnternete erişebileceğiniz her yerde T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile e-nabız sisteminize girerek tahlillerim sayfasından sonuçlarınıza ulaşabilirsiniz.
Hastanelerde yapılan tüm tahliller, kişiye özel birer barkod no gerektirmektedir. Bu barkod numaraları vatandaşların tahlil ve test sonuçlarını öğrenmeleri için gereklidir. Ayrıca, vatandaşlar tarafından alınan bu barkod numaraları ile Covid-19 test sonuçları da E Nabız sistemi üzerinden görülebilmektedir.
Tahlil sonuçlarınızı öğrenmek için https://enabiz.gov.tr/ sayfasına tıklayarak T.C. kimlik numaranızı ve e-Nabız şifrenizi girmelisiniz. Giriş yaptıktan sonra sol tarafta bulunan simgelerden tahlillerim seçeneğini tıklayınız. Böylelikle ultrason, röntgen, MR ve tüm tahlil sonuçlarınıza ulaşmanız mümkündür.
Bir sağlık kurumu, hastaya ait bilgilerin özetini, hastanın muayene olduğu başka bir sağlık kurumu ya da hekime göndermekle yükümlüdür. Hasta dosyaları her ne kadar hastaya özel bilgileri içerse de doğrudan sağlık kurumunun malıdır.
SisoHBYS Hasta Kayıt Modülü ile hastalarının sosyal güvenlik bilgileri ve ücretli hastaların ödeme bilgileri sağlık dosyalarında anında görüntülenebilir. Hastanın finansal bilgileri, Döner Sermaye, Faturalama ve Muhasebe Modüllerinde otomatik olarak kaydedilir.
Madde 15- Adli vakalara ilişkin tüm tahlil, tetkik sonuçları ile her türlü kayıt, dokümanlar ve hasta dosyalarının en az 20 yıl süreyle yataklı tedavi kurumunun arşivinde muhafazası zorunludur.
Anamnez, doktorun hastaya teşhis koyma amaçlı olarak hastaya sorduğu sorular sonucu elde ettiği hastanın öyküsüdür. Hastanın mevcut ya da geçmiş hastalıkları hakkında, kendisinden ya da bir yakınından alınan bilgilerdir. Anamnez, hastalığın teşhisinde en önemli adımlardan biridir.
Kendine sunulan hizmeti değerlendirebilmek, Haklarını talep edebilmek, Ücret kontrolü, Kendi sağlık durumlarını anlamak ve karar sürecinde aktif olarak yer almak amacıyla kayıtlarını talep etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri