Refakatçilik süresi 3 gün, 5 gün bazen daha uzun da olabilmektedir. Eğer hastanede hasta 3-5 gün kalacaksa günlük refakatçi ücreti alınır. Günlük refakatçi ücreti 900 TL ile 1200 TL arasında değişmektedir.
Refakatçi izni, hem devlet memurlarına hem de özel sektör çalışanlarına belli bir süreye kadar ücretli olarak verilir. Özellikle son derece hayati durumlarda kullanılan refakat izni, üç aya kadar alınabilir.
Tüm refakatçiler hastane tarafından verilecek olan refakatçi gömleklerini ve kartlarını takmak zorundadır. Zorunlu olmadıkça 18 yaş altı olan refakatçi kabul edilmemektedir. Bayan hasta yanına bayan erkek hasta yanına erkek refakatçi olmalıdır. Refakatçi olarak kalacak olan kimselere yatak verilmemektedir.
Zorunlu olmadıkça erkekler ile 18 yaşın altında olanlar refakatçi olarak kabul edilmemektedir. Refakatçi olarak kalacak olan kimselere yatak verilememektedir. Refakatçilerin kendi hastalarının bulunduğu oda dışındaki odalara girmemeleri hem kendileri. hem de hastalarımızın yararınadır.
Refakat İzni Kesintisi
657 Ana Maaş: Kesinti yapılmaz. Taban Ödeme: Kesinti yapılır. Teşvik Ek Ödeme: Kesinti yapılır. Refakat izninde 657 ana maaş üzerinde herhangi bir kesinti yapılmaz.
İlgili 15 soru bulundu
Hastalık ve Refakat İzni
Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde on sekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise on iki aya kadar izin verilir.
Refakatçilerin Uyması Gereken Kurallar
Hastaya refakatçi gerekip gerekmediği hastanın doktoru tarafından belirlenir ve Refakatçi sayısı bir kişiyle sınırlıdır. Refakatçi değişimlerinde, klinik hemşiresine bilgi verilecektir.
Refakatçi gereksinimine hastanın doktoru tarafından karar verilmektedir. Refakatçi bir kişiyle sınırlıdır. Doktorun uygun gördüğü takdirde hastanın durumuna göre ikinci bir refakatçi kalabilir.
1. Refakatçi gereksinimine hastanın hekimi tarafından karar verilir. 2. Refakatçı sayısı bir kişiyle ve mümkünse aynı kişi ile sınırlıdır. Birden fazla refakatçinin bulunması gereksiz yere kalabalık oluşturacağı ve hastanenin işleyişini engelleyebileceği için uygun bulunmamıştır.
İstanbul'da Yatılı Yaşlı Bakıcı Ücreti : 20.000 – 25.000 TL. Ankara'da Yatılı Yaşlı Bakıcı Ücreti : 22.000 – 27.000 TL. İzmir'de Yatılı Yaşlı Bakıcı Ücreti : 22.000 – 27.000 TL. Diğer Şehirlerde Yatılı Yaşlı Bakıcı Ücreti : 22.500 – 28.000 TL.
eleman.net verilerine göre, Yaşlı Bakıcı 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 24.200 TL maaş alıyor. Yaşlı Bakıcı, 2024 yılında en düşük 19.900 TL alırken, en yüksek 34.400 TL maaş alıyor.
Zikredilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; 657 sayılı Kanunun 105 inci maddesi ve 6 Seri no'lu Kamu Personel Genel Tebliği hükümlerine uygun sağlık kurulu raporu alınması halinde hastanede yatan eş için refakat izni verilmesi gerekmektedir.
Hastaların yatak içindeki tuvalet ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı olmak için gerekli sürgü ve ördeği temin eder ve nasıl kullanılacağını hasta/hasta yakınına anlatır. Tuvalet ve mobilizasyon ihtiyacını kendisi karşılayamayan, refakatçısı olmayan hastalara da birebir yardım eder.
Hastanede refakatçi hizmeti, hastaların hastanede kaldığı süre boyunca yanlarında bulunan ve destek sağlayan profesyonellerin hizmetini ifade eder. Bu hizmet, hastaların rahatlığını ve güvenliğini artırmayı amaçlar.
TALİMAT DETAYLARI: Hasta yanında refakat edecek olan hasta yakınının hastanın ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelikte olması istenir. Tek kişilik odalarda refakatçi cinsiyeti ayrımı yapılmazken çoğul odalar için bayan hastalarda bayan, erkek hastalarda erkek refakatçi kabul edilmektedir.
Yatış sırasında değerli eşyalar hasta tarafından, refakatçisine teslim edilmesi gerekmektedir. Refakatçisi olmayan hastalar, hasta eşyaları teslim formuyla eşyalarını servis hemşirelerine teslim eder.
Hasta ve refakatçiye yemekleri hastane tarafından verilir. Dışarıdan yemek getirilmez. Hastanın doktoru ve hemşiresinin izni olmadan herhangi bir gıda verilmez. Refakatçi hastanın bakımına izin verilen ölçüde yardım etmelidir.
4. Refakatçi kartı servis tıbbi sekreteri tarafından hazırlanır. 5. Refakatçi işlemleri mesai saatlerinde hastanın yattığı servisin sekreteryasından; mesai dışı zamanlarda (haftasonu, resmi tatil vb.) acil nöbetçi memur tarafından yapılmaktadır.
Hastaya refakatçi gerekip gerekmediği hastanın doktoru tarafından belirlenmektedir. Refakatçi sayısı bir kişi ile sınırlıdır. Refakatçiye ilgili servisin sorumlu hemşiresi tarafından refakatçi kartı verilir. Refakatçi hastanın bakımına izin verilen ölçüde yardım eder.
Belirtilen hükümler çerçevesinde; 1- Aynı kişi ve aynı vakaya dayalı olarak verilecek refakat izninin toplam süresi altı ayı geçemez. 2-Aynı kişi fakat farklı bir vaka için yeniden refakat izni alınmasının mümkün olabileceği düşünülmektedir.
Usulüne göre alınmış sağlık kurulu raporuna istinaden, refakat izni kullanabilecek personelin talebi üzerine kurumları tarafından verilmesi zorunlu olan, izinli olunan dönemde ücret ve tüm özlük haklarının korunduğu, istisnai bir izin türüdür.
Yönetmelik gereği bulunması zorunlu ifadelerin yer alması şartı ile sağlık raporunun alındığı gün çalışılan kurum amirine refakat izni talebini ileten dilekçe ile başvuru yapılır ve aynı gün izin başlar. Bu TSK dahil tüm kurumlar için geçerlidir.
1- Tedavi amacıyla il dışına sevk edilen bakmakla yükümlü olduğu kişilere refakat eden Devlet memuruna refakat izni verilebilmesi için 657'nin 105. maddesinin son fıkrasında belirtilen şartların taşınması gerekmektedir. 2- Hastanede yatarak tedavi gören bakmakla yükümlü olunan aile fertleri için refakat izni verilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri