Yol, köprü, çeşme, mescid, yoksullar için aşevi, hastane ve okul gibi hayır kuruluşları birer sadaka-i câriyedir.
Sadaka-i cariye, adından da anlaşılacağı üzere bir ırmağın akışı gibi akışı devam eden sadakalar için kullanılır. Vakıf kurma, cami, sebil, çeşme, köprü, medrese yaptırma vb. istifade ettikçe hayrı akmaya devam eden tasadduklar buna örnektir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi sadaka-i cariye örneği olarak gösterilemez? → İnsanın ölümünden sonra sonra tebessüm etmek insana sevap kazandırmaz asla birine bir katkısı olmuyor bu yüzden bu sadakai cariye değildir yani cevabımız bu seçenektir.
Sadaka-i câriyenin çeşitlerine gelince, bunun örnekleri pek çoktur. Bazıları şunlardır: Mescitler (câmiler) yaptırmak, ağaçlar dikmek, su kuyuları açtırmak, Kur'an-ı Kerim bastırıp dağıtmak, kitaplar bastırmak sûretiyle faydalı ilmi yaymaya çalışmak ve dînî kasetler satın alıp dağıtmak gibi.
Sadaka-i cariye maddi duruma göre değişiklik göstermesiyle birlikte kişinin Allah yolunda harcadığı şeyleri kapsamaktadır. Sadaka-i cariye örneklerinden biri de yol yapımında yapılan yardımdır. Cami ya da medrese yapımında da verilen para önemli olmaksızın ibadet edildikçe sevabı gelmeye devam etmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Sadaka, yaygın olarak yalnızca bir yoksula verilen birkaç lira olarak bilinse de sadaka ihtiyaç sahiplerine, Allah yolunda ilim tahsil edenlere verilebildiği gibi, sadaka-i cariye olarak da cami, mescid, medrese, hastane, köprü, çeşme, su kuyusu, gibi kalıcı eser olarak devamlılığı olan yapıların yapımı için de ...
Şu halde “En faziletli sadaka Ramazan'da verilendir.” mealindeki hadisi, hem Ramazan'da verilen fıtır sadakası olarak anlamak hem henüz farz olmayan zekatı önceden Ramazan'da vermek hem de farz ve vacip olmayan sadakanın Ramazan'da daha çok yapılmasına teşvik etmek anlamında değerlendirmek mümkündür.
Ölüye duâ etmenin ve onun adına sadaka vermenin (tasadduk etmenin) câiz olduğuna hadisler delâlet etmiştir. Ölüye duâ etmek ile onun adına sadaka vermek arasında hiçbir çelişki yoktur. Bir kimse, ölen kimse adına sadaka verebileceği gibi aynı zamanda ona duâ da edebilir.
Sadaka, doğrudan veya elden verilebildiği gibi kurum ve kuruluşlara yapılan bağışlar ile de verilebilir. Her Müslüman, kendi ekonomik gücü doğrultusunda istediği kadar miktarı, istediği zaman bakmakla yükümlü olmadığı akrabaya, yoksullara, yetimlere, ihtiyaç sahibi öğrencilere, maddi durumu zorda olanlara verilebilir.
Vakıf ve derneklere yapılan yardımlar sadaka veya sadaka-i cariye sayılır mı? Hayır kurumlarına verilen bağışlar sadaka/sadaka-i cariye sayılırlar ve veren insanlar ecir alır.
Peygamber (s.a.s.), “Evet, onlara rahmet dilemek, onlar için istiğfar etmek, vasiyetlerini yerine getirmek, akrabaları ile ilgilenip onlara karşı üzerine düşeni yapmak, dostlarına hürmet edip ikramda bulunmaktır.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 130; İbn Mâce, Edeb, 2) buyurmuştur.
Bu sadaka, ister sadaka-i câriye olsun, isterse normal sadaka olsun, farketmez. Fakat bu, malınızın zekâtının yerine geçmez.
Cevap: Açıklama: Evet sadaka-i cariyedir çünkü miras bıraktığın kişi o parayı kullanıp birşeyler yaptığında sevap kazanılır.
İslam'a göre bir Müslüman çok sayıda cariyeye diğer bir deyişle kadın kölelere sahip olabilir ve Müslüman bir erkeğin bu cariyelerle nikâhsız ilişkileri helal sayılır. İslam hukukuna göre bir köle veya cariye, efendisine belli bir özgürlük bedeli ödemek koşuluyla özgür kalabilir.
Sadaka-i cariye, öldükten sonra dahi insanoğlunun amel defterine sevap yazılmasına vesile olan bir ibadet çeşididir. İşledikleri bu ibadet sayesinde insanlar öldükten sonra sevap kazanmaya devam ederler, bu sebepten dolayı İslam alimleri kişilerin sürekli bu ibadeti yapmalarını söylerler.
Hadisi şerifte de açıkça beyan edildiği gibi kişinin amel defterinin kapanmaması için kendisine bu ecir ve sevaplar yazılması için arkasında hayır ve hasenat bırakmasına Sadaka-i cariye denilir.
Bedeni hastalıklarımız için tıbbi tedaviye müracaat etmemiz dinimizin emridir. Bununla birlikte bedeni ve ruhi hastalıklarımız için ruhani tedavi için sadaka verilmesi emir ve tavsiye buyurulmuştur. Her hastalığa şifa veren Cenab-ı Hakk tır.
Yol üzerinde, kemiği taşı kaldırıp atman sadakadır. Gözü görmeyene yol göstermen sadakadır. Sağıra, dilsize, seni anlayana kadar anlatmaya çalışman sadakadır. Aradığı sorduğu bir şeyi nerede bulacağını bildiğin kimseye yardımcı olmak sadakadır.
Buna göre hayır kurumu veya sivil toplum kuruluşu, toplayacağı zekâtları Kur'ân'da belirlenen yerlere/fakir ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyorsa aracı konumunda olan bu kuruluşlara zekâtı fakir vb. alacaklılara ulaştırma vekâleti verilebilir.
Yaşayanlar, ölüler için dua etse, Kur'an okusa, hayır hasenat yapsa, ölüye faydası olmaz mı? Mümin ölülere gönderilen dua, hayır hasenat ve her çeşit sevab onlara ulaşır.
Anne ve babaya zekât ve fitrenin dışındaki sadakalar, yani Allah rızası için bir borç olmadığı hâlde verilecek şeyler anneye-babaya verilebilir. Anne ve baba evladından gelecek (deyim yerindeyse) harçlığa muhtaç ise evladın, anne ve babaya Allah rızası için sadaka vermesi en güzel işlerdendir.
Bir günah işlediğimiz zaman sadaka vermeliyiz. Günah işledikten sonra sadaka vermekte acele etmek Rabbimizin öfkesinin ve cezasının önüne geçecek işlerdendir. Ayet gayet açık; sadaka işlenilen günahlara kefaret olur!
Hangi sadakanın sevabı daha büyüktür?" Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- de şöyle buyurdu: «Güçlü kuvvetliyken, sağlığın yerinde olup malına düşkün olduğunda, fakir düşmekten korktuğun ve daha çok zengin olmayı düşlediğin bir sırada verdiğin sadakanın sevabı daha büyüktür.
Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.
Kişinin usulü olan kimseler; babası, annesi, dedesi ve anneannesi olarak belirtilebilir. Yine sadaka verilemeyecek kişileri ifade eden füruu da çocukları, torunları ve onların torunlarını kapsar. Bununla birlikte eşlerin de birbirlerine sadaka vermeleri doğru değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri