Hastanede hasta bakıcı nasıl olunur diye merak ediyorsan bazı eğitim ve sertifikalara sahip olmak gerekir. Üniversitede gerekli bölümleri okuyarak, meslek liselerinde ilgili alanda eğitim alarak ve hasta bakımı ile ilgili kurs ve eğitim programlarına katılarak bu pozisyonda çalışma şansına sahip olabilirsin.
Hasta bakıcı olmak için 2 sene ön lisans eğitimi almak gerekir. Üniversitede hasta bakımı alanı dışında bir bölüm okuyan kişiler ise bu alanda sertifika programlarına katılabilir. Örneğin Hasta Bakıcı ve Yaşlı Bakımı Kursu ya da Hasta ve Yaşlı Bakım Refakatçisi Eğitimi gibi sertifika programlarına katılmak önemlidir.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Hasta Bakıcı maaş beklentisi aylık ortalama 18.900 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 18.000 TL ile 23.200 TL arasında değişmektedir.
Ex'in hazırlanmasında hemşireye yardımcı olur ve morga transferini sağlar. Hastanın kliniğe yattığı andan itibaren ve taburcu/ex olduğunda hasta mahremiyetini koruyacak şekilde davranır. Hasta odasının düzenini sağlar, hasta yatağını (sedye, transport, muayene masası) hazırlar, yatak takımını değiştirir.
Hasta bakıcılık zor bir iştir. Hasta bakıcı olacak kişinin psikolojik olarak bu işi yapmak için hazır olması gerekir. Hazır olmayan bazı hasta bakıcılarında strese bağlı depresyon oluşabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Hasta bakıcıların görevlerinden biri de, hastanın tuvalet alt bakım ihtiyaçlarını yaptırmalarıdır. Hastada sonda var ise günlük olarak idrar torbasını boşaltır, hastanın altı bezli ise belli aralıklarda bezini değiştirir ve hastanın hijyenik olarak temizlenmesini sağlar.
sorusuna geçersek; hasta bakıcısı olmak için meslek liselerindeki ''Hasta ve Yaşlı Bakım Hizmetleri'' bölümünden mezun olmak ya da doğru eğitim veren kurslardan sertifika almak gerekir.
Hastabakıcı Maaşı
Türkiye'de yeni başlayan bir Hasta Bakıcı, ortalama olarak 11.500 TL ile 25.500 TL arasında bir maaş alabilir. Daha deneyimli Hasta Bakıcıların maaşları ise 13.500 TL ile 31.000 TL arasında değişebilir.
Bakıcı Çalışma Saatleri
haftada bir gün (24 saat) izin kullanır. Aile ile yapılan anlaşmaya göre bu izin günü hafta sonu veya hafta içindeki bir gün olabilir. Gündüzlü hasta bakıcısı ise hafta içi mesai günlerinde günde 8 veya 9 saat çalışır, Cumartesi ve Pazar izin günleridir.
Evde Hasta Bakımı 2 yıllık bir ön lisans bölümüdür. Hasta bakım hizmetleri uygulamaya dönüktür. Bölümden başarıyla mezun olmak için 120 AKTS'nin tamamlanması gerekir. Evde hasta bakımı taban puanları senelere ve üniversitelere bağlı olarak değişiklik gösterir.
Paylaşılan en düşük Tıbbi Sekreter maaşı 17.000 TL iken, en yüksek ise 27.500 TL'dir.
Refakatçilik süresi 3 gün, 5 gün bazen daha uzun da olabilmektedir. Eğer hastanede hasta 3-5 gün kalacaksa günlük refakatçi ücreti alınır. Günlük refakatçi ücreti 900 TL ile 1200 TL arasında değişmektedir.
Memur maaşlarına gelen zamla birlikte, evde bakım maaşı ücretlerine de yüzde 49,25 oranında zam yapıldı. Buna göre; Evde bakım desteği yapılan zamla beraber 5 bin 98 liradan, 7 bin 608 liraya yükseldi.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı e-Devlet onaylı sertifika veren programlara katılarak da bu alanda çalışmak için belge alabilirsiniz. Hasta bakıcı olmak için gereken şartlar arasında işveren eğitim durumunu farklı belirtmediği sürece sertifikanız işe başlamak için geçerlidir.
Hastanede hasta bakıcı nasıl olunur diye merak ediyorsan bazı eğitim ve sertifikalara sahip olmak gerekir. Üniversitede gerekli bölümleri okuyarak, meslek liselerinde ilgili alanda eğitim alarak ve hasta bakımı ile ilgili kurs ve eğitim programlarına katılarak bu pozisyonda çalışma şansına sahip olabilirsin.
Hasta bakıcıları yatılı ya da gündüz çalışabilir, bazı durumlarda hastanede refakatçi olarak bulunabilir. Hasta bakıcı arayışındaki kişiler, özel kurumlardan ya da devletin bu alandaki hizmetlerinden yararlanabilir. Devlet kurumları bu hizmetleri verebilmek için çeşitli şartların karşılanma durumunu inceler.
İş Kanunun 5. maddesine göre de ev hizmetlerinde çalışanlar İş Kanunu kapsamında olmadıklarından kendilerine kıdem tazminatı ödenmiyor. Hasta bakıcılığı yapan kişiler için özel bir belirleme yapılmamış. Ancak istihdam şekline ve yaptığı işe bakıldığında, ev hizmetlerinde çalışanlarla benzerlik gösteriyor.
Evde bakım maaşları, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri tarafından her ayın 15'i ile 31'i arasında ödeniyor.
Yaşlı Bakımı bölümünde Türk Dili, Bilgisayar Dersi, İnkılap Tarihi, Psikoloji, yabancı dil gibi genel derslerin yanında, İlk ve Acil Yardım, Anatomi, Yaşlı Bakım İlke ve Uygulamaları gibi meslek dersleri veriliyor. Dersler çok zor değil, hatta biraz çalışanlar için kolay sayılabilecek nitelikte.
Evde bakım maaşı için müracaat nereye ve nasıl yapılır? Evde bakım maaşı başvurusu, illerde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne, ilçelerde Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır. Engelli bireyin yakını bu başvuruyu yapar.
Ayrıca hasta bakıcılığı mesleki eğitimini aldıktan sonra bir hasta bakıcılığı mesleki eğitim öğrencisi; ayda 1.040 ila 1.200 euro arasında para alıyorlar. Diplomalı sağlık ve hasta bakıcılarının başlangıç maaşı 2.500 euro civarında. İş tecrübesine göre de maaş durumu artmaktadır.
Üniversitelerin Yaşlı Bakımı Bölümü'nden mezun olan kişiler yaşlı bakım teknikeri olarak çalışabilir. Hasta Bakıcı ve Yaşlı Bakımı Kursu aracılığıyla sertifika alan kişiler de bu mesleği yapabilir.
Üniversitelerin 2 yıllık Yaşlı Bakımı Bölümü'nden mezun olan kişiler yaşlı bakım uzmanı olarak çalışabilir. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığının onayladığı kurumlar veya üniversitelerin düzenlediği Hasta Bakıcı ve Yaşlı Bakımı Kursu'na katılan kişiler de bu mesleği yapabilir.
Evde bakım maaşı başvuruları için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine başvuru yapmak gerekir. İl müdürlüğü durum tespiti yaptıktan sonra evde bakım maaşı bağlanır. Duruma göre maaş ikametgâh adresinde direk verilebilir.
Evde bakım hemşiresi olmak için 4 yıl üniversite eğitimi alınmalıdır. Hemşirelik lisans programı bittikten sonra en az bir sene boyunca bu meslek icra edilmelidir. Ardından Evde Bakım Hemşireliği Sertifika Programı'na katılım sağlanmalıdır. Dolayısıyla evde bakım hemşiresi olmak için gereken süre uzamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri